Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma George Mallory a Sandy Irvine

Rudo

Zaujímavé. Problematicky zostava 2nd step. Čiňania, ktori to vraj prvi vyliezli tiez mali pouzit techniku "dajbaka" a este sa pritom QU vraj vyzul atd. Mam "problem" s tym, ze G.M. sa dostal cez..
sbg.ac.at/…/mallory104.html$ret

Rudo

M+I išli po hrebeni a teda museli by prest 2nd step, co sa podla odbornikov bez rebriku vtedy nedalo (mysli si to napr. Messner). Na fotaku asi tazko nieco bude vidiet, ked bolo take pocasie ako tvrdi Odell.
H+T: Tenzing bol vtedy uz 7mi krat na Evreste, pricom rok predtym bol so Svajciarmi tesne pod juz. vrcholom. Hillary bol lepsi v zavere, ked ho zrejme vytiahol cez Hill. step, ale bez skusenosti Norgaya by sa mozno ani k pokusu o vrchol nedostali.

Sona

Inak ked som chodila na horolezectvo na FTVS, kde sme preberali trosku historie, tak tam nam hovorili Hillary + Tenzing. Takze asi je to individualne.

Pandik

boro, no asi preto, ze nebyt Hillaryho, Tenzing sa by sa v zivote nepozrel na vrchol. Isli sice ako team, ale nebyt odhodlania Anglicanov dostat sa az hore, serpovia by si okopavali policka a kaslali na nejake horolezecke vystupy

Boro

Neviem, prečo všetci hovoria o Hillarim ako o prvom dobyvateľovi Everestu, keď aj on sám prehlásil, že Everest dobil aj s tým šerpom Tenzingom spolu.

MBA

O tomto sa budu viest diskusie asi navzdy, ak sa nenajde nejaky uplne rukolapny dokaz - potvrdzujuci alebo vyvracajuci.
Dnesnymi meritkami ale aj pre ludi z Hillariho generacie musel byt vykon Malloryho a Irvina famozny, tazko uveritelny. S ohladom za akych podmienok (urovni poznania terenu, pocasia, atd.) a pri akej urovni vybavenia sa vyskriabali az tak daleko.
Myslim, ze v tomto kontexte porovnavanie ci mali alebo nemali casovy sklz je irelevantne.
Ostane vynimku potvrdzujucu pravidlo je napr. aj Herman Buhl. Opat meritkom "beznych" skusenosti to bol mimozemstan...
Aj keby sa hore nedostali, za vykon aky podali si zasluzia byt vzorom po kazdej stranke.
A povedzme si uprimne - nebyt tejto legendy, asi by boli znami len v uzkom kruhu. V tomto je to svojim sposom ocenenie, akemu sa mnohym inym zial nedostalo...

Kali11

Cital som nedavno velmi zaujimavu knihu o vystupe na Everest.Vola sa Muz z Everestu.Autor:James Ramsey Ullman.Knihu diktoval Tenzing Norgay.Je to jeho autobiografia.Vydavatelstvo Sport 1961.

Milan, Prešov

Práve som tretíkrát dočítal knihu"Biela smrť" autora J.J. Duffacka /Mladé letá 1996/o "dobývaní" troch pólov Zeme, je tam podrobne popísaný a odborne rozobraný výstup Malloryho a Irvina z roku 1924, odporúčam. Názor odborníkov, horolezcov - ľudí, ktorí poznajú cestu zo Severného sedla cez Prvý, Druhý výšvih, resp. traverz pod Nortonov kuloár je, že nemali šancu dôjsť až hore, lebo mali veľký časový sklz a pred sebou ešte Druhý výšvih ... podľa vyjadrenia Odella /on ich videl posledný ako dve bodkz pod ...?/ ich videl o 12,50 pod Druhým výšvihom. Hore a dole do 6. tábora ...

Andomakac

tak po 5tich minutach cucania na tie fotky som tam fakt nieco objavil, kazdopadne to vyzera velmi zaujimavo uz len aby nasli aj fotak.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum