Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sedmák – Klenovský Vepor – Pohr. Polhora

Diskusná téma K článku: Sedmák – Klenovský Vepor – Pohr. Polhora

Letné putovanie Poľanou a Veporskými vrchmi znamenalo pre mňa aj pre Matúša 5 dní úžasnej túlačky po ľudoprázdnych chodníčkoch v hustých lesoch, kde o huby nebola núdza, po zelených lúkach v sprievode motýľov, aj po obhospodarovanej Sihlianskej planine, kde v protiklade k prírode stojí umné využívanie vysoko položenej krajiny. Keďže v lete sme práve na planine museli zmeniť smer na juh a potom západ, aby sme sa detvianskymi lazmi dostali naspäť do Detvy, ostala oblasť na východ od Sihly pre nás neprebádaná. A pritom nás tak lákala. Svoj malý sen sme si splnili v jeden neskorý jesenný víkend.

MatusM

Určite je tomu tak, otec sa narodil na Lome.

Adushka

AndrejR, ďakujem za zaujímavé info.. :) Matúš má korene na Horehroní, takže korene môžu mať reálny základ :)

AndrejR

pre Andreu,
Ako citam paci sa ti Kysuca aj Sedmak, inak Morongovci boli najvacsi gazdovia na Sedmaku, ich drevenica este stoji aj s vyrytym menom na trame v izbe. Druhy Morongovci byvali priamo v Kysuci v druhom dome nad kaplnkou ale na jeho mieste je uz nova chata. Tak mozno tam mate korene.
Ja som chodil na Kysucu a Javorinu od malicka, pred tym ako boli na silu vystahovane tak to tam trochu poznam.

FunTTomas

jjano: tak nakoniec ostalo osadenie sochy Jánošíka pri kompromise. Vrchol Klenovského Vepra ostatne bez plastiky a vyhotovená socha bude osadená na vŕšku nad sedlom Zbojská na trase Rudnej magistrály, cca tu mapy.hiking.sk/?x=19.84948850… (kóta Srokov kút, 772 m) mimo NPR, len v OP NP Muránska planina.

Svatopluk stepanek

pre jjano, marcel, funttomas
janosik ANO ! s krajom zviazany...ved tam uz aj jeho socha bola / ci jineho zbojnika /
okolo 1980 bola iba vrcholova schranka, potom okolo 1990 - 1992 drevena socha zbojnika a
potom neviem, ale tak pred 4 - 5 rokmi uz nebolo nic
neviem pochopit, preco nie. takychto zdolu vedenych cinnosti si treba vazit a nie ich odsuzovat

Jjano

Tomáš, tak odneste tú sochu do Mikuláša či do Palúdzky a nie doprostred prírodnej rezervácie.

Peter61

JJano : tento narod sa nebude mat dobre, kym nezbura tu Kulichovu antikorovu priseru nad Terchovou a podobne pamatniky (aj vacsim zlodejom).

FunTTomas

jjano: neboj sa, hák už visí v Liptovskom Mikuláši v Múzeu Janka Kráľa na hlavnom námestí a v Reštaurácii pod šibenicou v miestnej časti Palúdzka a s Klenovským Veprom nemá nič.

Jjano

Jonathan, ticho! lebo tam v rámci "váženia si svojej histórie" a "produktov pre cestovný ruch" aj tú šibenicu postavia... :-(

Misjak

na KV som bol vramci svojho prveho zimneho treku so stanovanim asi pred osemnastimi rokmi a Janosik tam bol. Som rad, ze ked sa tam niekedy znova dostanem, tak tam znova bude. A vidím v tomto pocine aj vseobecny prospech pre turistiku - napr. ako lakadlo pre deti k vystupu. A ked uz spominam, tak este teraz ma klepe, ked si spomeniem na druhu noc v stane pri teplote pod -10 °C a ja som mal spacak, ktory by som si dnes nevzal ańi v lete:-)

Bulat

V pohode, možme mať každý iný názor na vec- ten moj už poznáš :-) ... Každopadne oceňujem, že sa bavíme v slušnom a priateľskom duchu :-)

FunTTomas

bulat: robím to naschvál, aby sa rozprúdila diskusia. Jjano sa hneď zapojil a zaujímajú ma aj ostatné reakcie.
Inak sochu Jánošíka v Klenovci už majú. So sochami väčších zbojníkov máš pravdu aj to, že Jánošík je kontroverzná postava, ale ako produkt (príbeh) pre cestovný ruch je určite vhodnejší ako umelé atrakcie na spôsob lunaparkov apod. Zo sochy na Vepri sa návštevník dozvie, že sa pohybuje v pôsobisku jeho zbojníckej družiny. Uisťujem ťa, že iniciatíva obnovy sochy je z turistických kruhov a nie z podnikateľskej či politickej sféry.

A ešte niečo na odľahčenie témy necyklopedia.wikia.com/…/Žili…

Bulat

FunTTomas, prekvapuje ma, že robíš povrchné súdy ... pri tvojom rozhľade by som to nečakal...

Za prvé- to si fakt myslíš, že postavenie drevenej sochy na kopci s nadherným pralesom je prejavom nejakého narodného povedomia? Mne to pripadá plytké a lacné povedomie. A ak už ide o pripomenutie si "posobenia" Jánošika v tejto oblasti, stačí postaviť onú sochu niekde bližie civilizácii - napríklad v spomínanom Klenovci. Nie je nutné ťahať to na vrchol kopca - navyše NPR a relativne neporušeného pralesa. Vari tam Jánošík prebýval? Alebo sa ukrýval? Či lúpil? Uniká mi zmysel - je to ako pasť na oko...

Za druhé- obvinenia z historickej neznalosti či ignoranstva sú v tomto prípade dosť trúfalé - kto má aké-také povedomie o histórii vie, že Jánošík bol prinajmenšom kontroverzná postava, ktorá bola silne zidealizovaná ušlými storočiami. Tak je otázne, či je na mieste adorácia ... Ale budiž, aj vacčší zbojníci majú na Slovensku sochy.

Za tretie- čo sa dozvie návštevník z tej sochy Jánošíka na vrchole? Nemožem si pomoct, ale mne takéto počiny silne zaváňajú komerciou zabalenou do vznešenych historicko-národných dovodov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma