Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechádzky na popoludnie - hrad Sitno

Diskusná téma K článku: Prechádzky na popoludnie - hrad Sitno

Tretia naša prechádzka nás zavedie do našich najväčších sopečných kopcov, do Štiavnických vrchov. So Štiavnickými vrchmi ma spája okrem mnohých turistických zážitkov aj to, že som v meste Banská Štiavnica strávil štyri roky na štúdiách. Preto patrí toto mesto a jeho okolie k mojim srdcovým krajom, do ktorého sa vždy rád vraciam.

Juraj Chlebec

My sme s manželkou bývali v Štiavnických Baniach tak sme to vzali od Evičkinho jazera.

Chata A.Kmeta sa tusim zacala prerabat takze sme si tam dali "vrcholovú kapustnicu".

Celá trasa aj s komentárom tu:
google.com/…/viewer?hl=en…

Lenka4

...výstup na Sitno absolvujem každý rok a není to ozaj náročný výstup ale pre mna bol ten najtažší minulé leto ked som na ramenáx niesla svojho 16kg-ového syna až hore bez prestávky(ak by som zastala a položila ho tak by som ho už nedvihla)...hore ked som ho položila tak som mala pocit že uletím..xixi...ale ani toto ma neodradí, len sa už na to lepšie pripravím...

Marco18

Do Štiavnických vrchov sme sa vybrali pred dvomi rokmi. Bolo super, len škoda, že počasie nám neprialo. :( Hore na Sitno išla len polka "expedície", druhá ostala strážiť "základný tábor" (slivovicu). :D ;)

Funttomas

V sobotu 27. decembra boli celé schody na Sitno pokryté hrubým ľadom. Treba dávať veľký pozor, ak sa tam chystáte v najbližších dňoch. Výhľady sú parádne. Od Požitavia po Rudohorie a od Podunajska po Tatry.

Tono

LuboO, mohol by si do clanku nejako doplnit linku na Pristresok pri Sitnianskom hrade.

Milan K.

Pri zostupe z hradu po zelenej značke doporučujem pokračovať ďalej po žltej a obísť Sitno južným smerom
až na jazero Počúvadlo.
Na trase sú pekné bukové lesy a najmä technické dielo prívodný jarok k jazeru Počúvadlo, kde asi
najzaujímavejšia časť je vodná štôlňa. Milan.

Peterf

Rozhladna je otvorena od maja do konca septembra,chatar tam aj spava,takze my sme si tam dali pivo aj o 21,00.

Tono

Akurat som chcel doplnit to osidlenie, ale Ind_jones ma predbehol. Kvadske osidlenie sa na hrady.sk$ret dostalo asi omylom.
Rozhladna je otvorena v letnej sezone.

Ind_jones

Doplnim jen vyklad od Tona - asi nejvyznamnejsi osidleni na Sitne je z mladsi a pozdni doby bronzove (kultura luzickych popelnicovych poli). Donedavna Sitno figurovalo jako nejvyse polozene praveke hradisko na celem Slovensku!! Dnes je jiz zname jeste o neco vyse polozene opevnene sidliste v katastru Zavazne Poruby (tusim Nizke Tatry). Na hrady.sk$ret pisou o kvadskem osidleni, coz je s nejvetsi pravdepodobnosti nesmysl - Germani az na male vyjimky vyvysene polohy vubec neosidlovali, a ani nizinna sidliste neopevnovali..
Jo a nevite nekdo, kdy byva ta rozhledna otevrena?

Tono

Inak ten subor PRECHADZOK NA POPOLUDNIE je velmi super, podobne ako Tvoj subor clankov o V. Fatre. Velmi sa mi to paci.

Tono

Ohladne presneho datovania kultur, ktore sidlili na Sitne ti teraz hned nenapisem nic presne, lebo som v praci. Ale ako pridem domov, doplnim info. Len jednu vec s urcitostou potvrdim. A to, ze hradisko sa nachadzalo na vrchole Sitna, zaberalo celu vrcholovu plosinu a prave strme skalne brala a svahy boli vyuzite ako prirodzeny obranny prvok. Takze stacilo na okrajoch bral postavit jednoduchu palisadu. Valove opevnenie stalo v priestore ,,hradu,, kde bol teren relat. najpristupnejsi. Na pozostatkoch valov bol v stredoveku vybudovany mohutny kamenny mur. V priestor kde asfaltka vstupuje na plosinu Sitna /nedaleko tur. smerovnika/ stala vstupna brana do arealu hradu. Vlastne dnesna asfaltka kopiruje pov. pristupovu cestu. Vlastne ruiny ,,hradu,, ktore sa konzervuju, predsatvuju nieco ako citadelu hradu. Inak ked zvazime celkovu opevnenu plochu arealu / v stredoveku/, ide tu o jeden z najrozsiahlejsich op. utvarov u nas. V opevnenom priestore bolo nielen hosp. zazemie hradu, ale priestor mal urcite aj svoj refugialny vyznam. Podobne ako je to v Sl. Raji na Klastorisku, kde tiez stoji mohutna ref. pevnost z 13. stor.
Hradna stavba - citadela mala min. dve stavebne fazy. Z tej mladsej pochadza jasne identif. barbakan pred povodnym vstupom.
Nedaleko pristupovej cesty na hrad stala este predsunuta pevnostka, ktora kontrolovala cestu a bola prvou prekazkou nepriatela. Zatial aspon takto strucne.
Este doplnim link na moje fotografie na stranke hrady.sk$ret kde ich poslala jedna moja znama. najdete tam nielen foto hradu, ale aj opevnenia a pod. hrady.sk/sitno.php?image=list…

LuboO

Dakujem Tono, som rad, ze ta clanok potesil. Urcite by si mal nejake doplnujuce informacie, hlavne co sa tyka osidlena vrcholoveho temena Sitna, lebo v tom nemam uplne jasno, ci bolo a nakolko a kedy osidlene. A ci to hradisko Kvadov bolo na vrchole alebo inde.Vdaka.

Tono

Ahoj Lubo, tak tymto si mna osobne velmi potesil. Sitno s jeho pozoruhodnostami, to je moja velka srdcovka. Nielen hrad, ale aj krasna priroda tu cloveka ocari. Znama je aj povest o spiacich Sitnianskych rytieroch. Pekny vystup na vrchol je aj z obce Ilija alebo Prencov.
Velka skoda, ze chata A. Kmeta je v takom stave, v akom je. Ja si este pamatam funkcnu staru chatu. K Sitnu mna osobne viaze mnoho citovych spomienok.
Lubo, velmi dobre spracovany clanok. Dovol, aby som Ti podakoval za vsetkych.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma