Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zbojnícky dvor v sedle Zbojská

KarolM

rc1
Za socializmu že sa stavali horské chaty? Prepáč, ale to je čistý blud! Možno niektoré sa obnovili, zopár podnikových vyhradených pre úzky okruh postavilo... Ale keď porovnáme počet chát z čias 1.ČSR a v období socializmu, tak za socíku ich bol len malý zlomok... Žiaľ ani teraz za "postkomančov" to nie je lepšie...

Jjano

Rc, síce som to nejako nezdôrazňoval, ale nepísal som explicitne o finančnej sume, ale o hodnote dotácie, o pridanej hodnote a o dopadoch turizmu. Hodnota je niečo iné ako suma, cena či počet peňazí.

Porovnanie s chatami nie je dobré, pretože horská chata je svojou funkciou a významom niečo úplne iné ako rozhľadna zopár stoviek metrov od masovej reštaurácie a hlavnej cesty.

Rc1

jano ale ak sa budeme na vsetko divat cez optiku ekonomiky a finacnej vyhodnosti tak potom to kludne dopadne ako trebars na gerlachu. ludia poznaju aj ine hodnoty ako su peniaze a prave kvoli nim vacsina chodi do hor. nechcem tu teraz obhajovat socializmus (lubo nie ani totalitu) ale jednym z pozitivov (ktore vsak prekrylo ovela viac negativov) bolo to ze sa stavali na horach chaty pre turistov bezohladu na to ci budu alebo nebudu ekonomicky vyhodne. toto sa deje sice aj sucasnosti ale v ovela ovela mensej miere a robi to zopar jednotlivcov nadsencov na vlastne naklady

Jjano

Nejako sa v tej diskusii strácate, chlapci. Ak dobre rozumiem, tak Lubo nechcel pôvodne povedať nič iné, ako že smerovanie dotácií do prostredia, kde existuje konkurencia, je deformovanie trhu v prospech tých, ktorí tú dotáciu dostanú a pri slovenskej praxi sú to často tá, ktorý "vedia v tom chodiť". Tak, Lubo?

O tom, či daná stavba má alebo nemá pridanú hodnotu rovnú alebo vyššiu hodnote dotácie z verejných zdrojov, je možné polemizovať. Nevidel som ju ešte, naposledy som tam bol v auguste a vtedy tam ešte nič nestálo. Ale otázky sú vždy legitímne, keďže ide o verejné peniaze. Príde na Zbojská viac ľudí kvôli tej stavbe a nechajú tam viac peňazí? A potrebujú to vôbec Zbojská, keď je tam bežne plno? Nepotrebovali tú dotáciu niekde, kde by to inciovalo turizmus a prínosy z neho?
Odpoveď zatiaľ nepoznáme, ale otázky sú to legitímne.

Rc1

lubo ale ja som netvrdil ze ta trasa nema zmysel. ale ze nema zmysel k tomu vytahovat ten nezmyselny zakon o diskriminacii, ktory bol zmanipulovany uz pri jeho samotnom vytvoreni.
peter ale to je ok. ano mozno tam vzniknu nove moznosti podnikania ale to iba vyvracia nezmyselne tvrdenie ze ta kaplnka a rozhladna nejako diskrimnovali. skus porovnat navstevnost miest kde su nejake kaplnky ci putnicke miesta alebo rozhladne s nejakymi vrcholmi na horach kde nie je nic. staci zajst trebars na kysuciach na zivcakovu a kedykolvek tam najdes viac ludi ako trebars na rysoch.

Lubo

Rc1: Tahas to za nespravny koniec. Tu nejde o to, kto to vyuziva, to je ireleventne. Vacsi pocet navstevnikov = viac pracovnych prilezitosti pre kazdeho. Preto prioritne treba smerovat infrastrukturne investiciie z verejnych zdrojov do malo rozvinutych regionov, kde je mala mobilita pracovnej sily a nechceme ich nechat len tak sa ponevierat na podpore.

Peter61

rc1 :
ti sa maju moznost pracovat v turistickom biznise, ktory napr. vystavbou chodnikov narastie. Ti ktoti nebyvaju v danom regine a nemozu su tam zamestnat, mau benefit z vyssieho vyberu dani ( ktore Hranol vhodne vyuzije) a nizsej vyplaty podpory v nezam. etc.

Rc1

lubo a co na to tiludiaktori nemaju bike, neturistikuju alebo nepouzivaju elektriku? tieto teorie o diskriminacii su kratkozrake. ak hocico spravis pre verejnost vzdy budes tym niekoho diskriminovat.

FunTTomas

zivan: nekomentujem, lebo som zaujatý (pozitívne aj negatívne) ako bývalý pracant v danom sedle. Ale zdieľam názor s Aduškou, keďže celý vŕšom, kde stojí veža je lúčny a výhľad je úplne totožný, či tam rozhľadňa je alebo nie. Našťastie Zbojská nie je prípad ako Donovaly, keďže sa tam nebudujú žiadne "panelákové" hotely ako na Donovaloch, zatiaľ... A ani poriadny lyžiarsky svah tam nie, aby to hrozilo. O lunaparku sa môžete prísť presvedčiť už najbližšiu sobotu a to na zabíjačkových majstrovstvách 3. 12. a posúdiť sami. No počítajte s davom ľudí.

Lubo

Rc1, trochu si mylis pojmy o tom, co je diskriminacia. Cyklotrasu, turisticky chodnik, cestu, elektricku prenosovu sustavu a podobone nema kto iny stavat, lebo sa to ziadnemu jednotlivemu subjektu neoplati. Ale kazdy jednotlivy subjekt ma z infrastruktury prospech, lebo je zakladnym kamenom, bez ktoreho sa dane odvetvie nepohne. Tak ako bez elektrickej prenosovej sustavy nebudes mat elektrinu, tak bez turistickej infrastruktury nebudu navstevnici.

Rc1

lubo tieto slova som nedavno pocul v trochu menej odbornom style ale s rovnakym predmetom pri jednom pivku. temou vsak nebola rozhladna ci kaplnka ale nova cyklotrasa v bystrickej doline a pani mali presne rovnaky nazor na tu trasu ktora bola tiez ciastocne hradena z fondov ako ty. neviem kde ty hladas hranicu co je pre koho ako prospesne lebo to co je prospesne pre jednu skupinu obyvatelov nemusi byt prospesne pre inu. ja by som nepoukazoval na diskriminaciu ak ju sam robim

Peter61

treba z euro, helvetskych, norskych a pod. fondov vysadit stromy* a rozhladna bude mat zmysel

  • sadenice 6 m
Lubo

Pokial je to z fondov, tak je to opat ukazka hlupeho nakladania s nimi. Vseobecne smerovanie fondov do stavieb ineho ako infrastrukturneho charakteru su vyhodene peniaze danoveho poplatnika lebo vytvaraju diskriminacne prostredie medzi tymi, co maju na fondy dosah (vedia v tom chodit) a tymi, co nie. Keby sa tie fondy radsej dali do budovania a zveladovania turistickych a cyklistickych chodnikov, bolo by ovela viac prospechu z kazdeho eura ako toto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov