Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Gazdovský dvor v sedle Chlipavice

Diskusná téma K článku: Gazdovský dvor v sedle Chlipavice

Gazdovský dvor v sedle Chlipavice stojí od roku 2009 na mieste pôvodnej obecnej bujačiarne na horskom chrbáte medzi Pohronskou Polhorou a Čiernym Balogom. Široké odlesnené sedlo Chlipavice poskytovalo dobré podmienky pre chov hovädzieho dobytka, preto si miestni obyvatelia zakladali na svahoch vrchu Lômik horské usadlosti nazvané Krátke. Priamo v sedle Chlipavice sa rozprestiera osada Zadné Krátke.

Svatopluk stepanek

dakujem - skvele skvele
vynikajuce vynikajuce. prevadzkovatelom, tym co mali dobry napad a najma
vsetkym drzim palce, nech to vsetko zvladnu aj
po hospodarskej stranke

Phalike

Som si pripomenul poslednu noc fotostretka v style lahni kde sa da :) Velmi utulny zrub a uzasne okolie.

Boro

Tomáš, a čo to je vlastne bujačiareň?
A ešte, páčia sa mi také názvy obcí ako Zadné Krátke,Dolná Nižná, Malá Čierna a pod. Poďme sem napísať, kto čo pozná.

Martin63

Písanie kto čo pozná znamená začať na tomto fóre, kde každý pozná všetko, nekonečné vlákno. Ale na tu bujačiareň sa treba opýtať v horehronských obciach Bujakovo, prípadne Braväcovo.

Bikemartin

Boro, v časoch, keď sa ešte inseminačné dávky neskladovali v tekutom dusíku, ale priamo v bujakovi, tak bolo treba mať bujakov ustajnených priamo niekde na pastve, blízko jalovíc - preto bujačiareň.

Peter61

Bikemartin, presne tak, len drobne upresnenie: inseminacne davky pre pre jalovice sa aj dnes skladuju priamo v bujakovi ( preklad pre Bora: v bykovi). Predstavme si, ze by inseminacny technik musel za kazdou jalovicou na pasi slapat kamsi na hreben....
Umela inseminacia sa pouziva u dospelych krav.

KarolM

Boli sme tam v júli toho roku. Pani Iveta nás hneď po príchode privítala tradičným spôsobom (chlieb s masťou a cibuľkou). Malebné prostredie, veľmi príjemní ľudia a atmosféra, turistické ceny (kapustová polievka za 1 EUR). Tak by to malo byť na celom Slovensku! (až na to, že poník Bimbo sa neustále tlačil do koliby na pivo : )).
P.S. Toto sedlo bolo na mapách označované ako Chlpavica. Potom sa vysvetlilo, že správny názov je Chlípavica (od slovesa chlípať). Toto označenie nesie aj samotný gazdovský dvor. V článku sa uvádza ďalší názov: Chlípavice (zrejme podľa webstránky, alebo podľa väčšieho chlípania?)

Muska

Názov Chlipavice (v Polhorskom dialekte) súvisí s pasením dobytka. Kraj lúky pod sedlom z Balockej strany tvorí pramenisko, kde boli umiesnené válovy a kadluby pre napájanie dobytka. Dalo sa tu napojiť veľké stádo, malé studničky pri usadlostiach mali ľudia ohradené. A ešte Polhorci nechodia na Chlípavicu, ale na Chlipavice, alebo boli na Chlipaviciach (mapa uvádza sedlo Chlpavica). Miesni podobne zaujímavo pristupujú aj k názvu sedla Zbojská (idem na Zbojská, bol som na Zbojskách). Takto mi to bolo vysvetlené na Polhore :)

Rbr69

po Hiking stretku na Zobojskej som sa sem nedavno vratil ajs manzelkou ... uvitanie chlebikom s mastou a cibulkou, ceny su tam tusim unifikovane = vsetko za 1€, ci take ci onake pivo, pochutili sme si aj na zemiakovych plackach (po nasom zemiakova baba) ... ponukli mi aj si zaplieskat v lufte bicom, ale to som skromne odmietol, nechcel som ich uviest do pomykova, ked si svojou sikovnostou usvihnem ucho :))) ... doporucujem vsetkym, cestou zo Zbojskej nas svojimi otlacenymi labami v blate "potesil" aj domaci macaty chlpac, ale luxus Zbojnickou strelou sme ohrdli, a preslisme sa po svojich :D

Daulagiri

No paráda, tu som strávil posledný Silvester, jáj romantika ako vyšitá :-)

Cibiško

To je haluz, prvý raz vidím, že tam sú aj ľudia...
Bol som tam pred rokom na začiatku septembra a následne na konci októbra, ale ani živej nohy...teda ani otvorený bufet.

FunTTomas

cibiško: lebo od polovice augusta 2010 si to nájomcovia Gazovského dvora rozmysleli a zabalili to tam. Od leta 2011 sú tam noví prevádzkovatelia, ktorí Gazdovský dvor prevádzkujú počas septembra už len cez víkendy a inokedy v mimosezóne len na požiadanie resp. objednávku vopred.

Mivym

Boli sme tu minulý týždeň vo štvrtok a ochotne nás obslúžili vo vnútri,lebo vonku bol nečas a zaútočili na nás kozy a chceli sa s nami deliť o našu poživeň až ich gazda musel zo stola prístrešku hnať :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov