Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Topánky Makara Sherpa a Trapper

Diskusná téma K článku: Topánky Makara Sherpa a Trapper

Minulý týždeň nám v redakcii pristáli dva páry vysokohorských pohoriek od pokračovateľa tradície tzv. popradiek, od obuvníka Vladimíra Makaru z Huncoviec pri Poprade. Nové modely Sherpa aj Trapper sú ručne vyrobené topánky asi tej najklasickejšej konštrukcie, akú si horský turista v našich končinách vie predstaviť. Masívne a celokožené vyhotovenie, minimum švov, absencia membrány a meniteľná podrážka zo surovej gumy s úctyhodným dezénom – a v neposlednom rade vyrobené na Slovensku. V článku vám predstavíme tieto topánky trochu bližšie.

2laak

Tie pohorky vyzeraju ako kus podctivej obuvnickej prace, nie ako tie tzv. "pohorky" z Exisportu. Pekna praca majstra sa chvali, budeme sa tesit na skusenosti po dlhsom testovani.

Vladimir

Ja sherpa topánky mám a môžem povedat že som spokojný nohy mám ako bavlnke.

3500korun

No Lubo, trocha si ma predbehol..prednedávnom som si kúpil Meindl Perfekt podobnej konštrukcie, a vzhľadom na veľkú spokojnosť som sa poriadnom otestovaní chystal napísať podobný článok, vyzdvihujúci výhody a kvalitu klasických topánok, keďže som ich vymenil za supermoderné Lasportivy, ktoré boli ako z papiera. Taktiež som zvedavý na skúsenosti po dlhšom testovaní, a prajem veľa pekných zážitkov v nových topánkach :)

Peter61

Zdôraznil by som vetu " Päta totiž nie je vytvarovaná tak, aby nohu s veľmi klenutým pätným hákom dobre držala, čo má za následok pohyb päty pri pochode a je tu tak pravdepodobnosť otlakov".
IMHO (dvakrát podčiarkujem imho) budú topánky vhodné pre ľudí, ktorí našľapujú "rovno" v priečnom smere, teda vidno na ich podrážkach rovnomerné opotrebovanie. Ak niekto chodí tak, že sa mu opotrebúva vonkajšia/vnútorná strana podrážky, je to IMHO možnosť, že sa mu kožená topánka s klasickými švami časom vykriví týmto smerom. Pre takýchto "čaptošov" sú vhodnejšie topánky s gumovým lemom.
2laak : som zvedavý, či kto a kde bude tieto dva páry testovať. Btw. povera je, že kilo na nohe dá zabrať ako 4 kilá v ruksaku.

Lubo

Tieto topanky sme nedostali na dlhodobe testovanie, tento clanok je predstavenim a nim to zial aj konci :-).

Po dlhsom case (1-2 roky) by mohol Vladimir napisat svoje skusenosti a pripadne nam do redakcie zaslat aj nejake fotografie. Pripadne moze napisat aj plnohodnotny test. Citatelia sa potesia a v redakcii vladimirovi pri tvorbe urcite pomozeme.

Ad 3500korun: kludne mozes clanok o Meindl Perfekt napisat. Ak mas zaujem ozvi sa nam na redakcny mail.

Vladimir

Zatial čo ich mám som spokojný, musím napísat že kúpil som si ich preto lebo na moje nohy je problém kupit dobrú botu do hôr, hlavne čo sa dole kopcom týka vždy mi prsty narážali do o predok boty alebo som ich mal väčšie čo tiež nie je dobré a tu na týchto botách je dobré že sa dajú stahovat od špičky boty.Na dialkový pochod asi nie su vhodné ale teraz v pondelok som snima urobil 30km Považským pohorím bez problémov aj ked na konci túri som už tu tiaž cítil ale je to sile zvyku,hlavne že noha vo vnútri sa cíti ako bavlnke.(PO ROKU SA POKúSIM NIEčO NAPíSAT.)

Ján Michalík

Ja použivam ešte staré popradky, ktoré sú velmimpodobné k týmto topankám, a spokojný som nadmieru. majú asi len tu jednú chybu, a to je váha.

Sona

Ja mam tiez stare popradky, ktore mi ale premokaju vo vnutornej oblasti sitia. Ale na zimu by sa mi este hodili, lebo v Hanwagoch ma oziabe, a smykaju sa, kdezto tieto drzia lepsie a dam do nich hrubsie ponozky. Planujem ich poslat na tu 30-eurovu revitalizaciu, som zvedava, ako to dopadne.

Jozef

to:Sona
pokiaľ máš záujem tak mám na predaj nové "Popradky" za 70 €. Môžem poslať foto alebo ukázať v Bratislave.uším sú " sedmičky".

Sona

Vdaka, ale ja som zvedava, ako na moje zaucinkuje ten servis, a verim, ze to postaci.

Yoda

Jozef: aký typ máš, nevieš napísať presne číslo ? Sú fakt nové, tá cena je nejaká nízka ? Ja nad nimi tiež uvažujem, zatiaľ mám na jeseň až jar kanady. Ako veľké plus však beriem (na základe info z 3. ruky), že sa dá dohodnúť na osobnom stretnutí s p. Makarom a presnom odmeraní nohy, to je dobré v prípade nízkeho nártu, apod.

Muska

Sona mam jedny popradky uz asi 6 rokov. Su to popradky a nie topanky od p. Makaru, su sice podobne no makarove hodnotim ako kvalitnejsie (maju ich niektory znami). Zrekonstruovat som ich dal uz druhy krat a problem s premokanim cez svy sa objavuje stale (vhladom na ich vek lebo koza sa uz trocha poroztahovala)hlavne v zime. Na leto su stale vyborne. Niekto mi radil pouzit zater na svy a zipsy na stany (teraz neviem kto to vyraba no da sa to lahko najst v ponuke outdoorovych obchodov). Na povrchovu udrzbu je vyborny Nikwaks - krém. Inak pri revitalizacii vedia z tych topanok vydolovat nemozne - vyzerali ako nove.

Sona

Muska, diky za tip. No kedze tie moje chudence sa uz velmi dlho neimpregnovali, koza vyzera strasne a nejaky zakrok potrebuju ako sol. Keby premokali dalej, pouzijem aj ten zater.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum