Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Topánky Makara Sherpa a Trapper

Peter61

stryco,
kolko parov si vynosil za tych 20 rokov ?

Rast

Ano, podrazka lepsie drzi, lebo je makka, aspon oproti vibram podrazkam. Vibram viac klze, ale zase dlhsie vydrzi. Makary boli dobre na tatransku zulu. Mne osobne najviac vadila ta relativne tenka koza a vaha. Inak by som ich asi vzal.

Muska

Vynosil som tri páry týchto topánok a žiaden problém som neobjavil aj koža bola hrubá tak akurát :) Mne osobne nevadia ťažké topánky a našťastie nemávam ani problém s otlakmi. Lepšiu priľnavosť na skale ako majú tieto podrážky som zatiaľ u konkurencie neobjavil, nevýhodou je že sa relatívne rýchlo derú. Čo sa týka celkovej výdrže, tak zhruba po štvrtej výmene podrážok som už pokukoval po nových (nosil som ich prakticky celoročne, miestami ako pracovnú obuv). Zvršok vydrží veľa, no bočný lem sa nosením a prešívaním podrážok opotrebúva.

  • pevné topánky do každého horského terénu

  • koža bez membrány (ako pre koho) a celkovo kvalitné materiály

  • priľnavosť a dezén podrážky

  • dobrý a lacný servis priamo u výrobcu

  • váha (ako pre koho)

  • koža bez membrány (niekto ju proste chce)

  • relatívne slabá výdrž vnútra z tenkej kože

  • treba sa o ne viac starať

..tak aspoň takto stručne :)

RastPohodlnostou ale moc

Neviem, co si mam o tychto topankach mysliet. Kedysi som o nich uvazoval, ale ked som ich videl a porovnal si parametre, tak ma to sklamalo. Maju pekny strih a tvar, ale material, z ktoreho ich robia, tak je tenka koza, tensia ako napr. LaSportiva Himalaya. Su dost tazke, par mal cez 3 kg, v podrazke je zelezna vyztuz... neviem, sklamalo ma to, ta cena je k tomu dost vysoka. Mozno sa to uz zmenilo tie materialy, ale aj tak za tu cenu sa da aj lepsie najst. Tieto topanky maju vyhodu v tom, ze su neznicitelne a daju sa opravit. Pohodlnostou ale neoplyvaju, treba ich dlho rozchadzat.

Strýco

Váženy ja nosím jeho topánky už takmer 20 rokov a neviem si ich vynachválit

Martin81

Chcel by som sa Vás spýtať, ktorí vlastníte tieto topánky, či pán Makara vyrobil topánku "ako uliatu" na vašu nohu?
Preto sa pýtam, lebo som našiel už zopár inzerátov (na bazoši), kde predávajú makara obuv z dôvodu veľkosti - že nesadla. Alebo môže byť dôvodom, že po prvom otlaku radšej ich vyzuli a predávajú. Aký máte názor?
Ináč chcel by som kúpiť, zatiaľ nie som rozhodnutý. Páči sa mi James alebo Gerlach, ale bol som v Hudy, skúšal som Hanwag Alasky a boli veľmi pohodlné... Takže neviem. Ten 20 E. rozdiel už ma nezabije.

VladoF

Tak a dnes sa mi zase osvedcili boty Sherpa. Bol som dnes19.10.2014 na Rysoch. Topanocka drzala dobre na mokrej skale a bola dobra aj na zamrznutych skalach a snehu. Dnes tam bolo docela dost ludi aj nosicov a dost ludi bolo aj nepripravenych na ten teren. Preto si myslim aj tie smrtelne urazy. Urcite tam dnes nemal ist nik bez maciek a nevijadrujem sa ku rodicom co do takeho terenu nosia deti od 6 mesiacov. Urcite si uz idem pozerat na moje boty aj macky nakolko v jesennych horach to je nutne. Dufam ze mi nieco na ne sadne ako bota na moju nohu. Odporucam pana Makaru

VladoF

Model Sherpa nosim cca 4-5 rokov a kupoval som si ich prave preto ze su vysoke a perfektne drzia clenky. Mam rad boty co dobre drzia nohu. S vlozkou som ani nespekuloval lebo je dobra alebo aspon mne sedi dobre.

Marcel.c

Model Sherpa používam 4 roky a pôvodnú koženú vložku vyberám po každej túre. Ide to celkom ľahko a bezproblémovo.

Lubo

Sonine starsie Popradky nemaju vlozku. O Makara Sherpa som napisal v clanku ku ktoremu patri tato diskusia toto:

Zaujímavosťou je, že topánky nemajú klasickú anatomickú vložku. Vložka je tiež kožená a vyplnená mäkkou stielkou, ktorá má za úlohu pomáhať tlmiť nárazy. Je možné ju vybrať, je to však pomerne zložité. Zákazník má možnosť pri objednávke určiť, či takúto vložku chce, prípadne či chce radšej anatomickú (príplatok 4,- €). Prípadne môže vložku vybrať sám a nahradiť samostatne predávanou vložkou.

Mirino

Sherpy mám a MAJÚ vyberateľnú vložku. Vybral som ju a nahradil inou s lepším tvarovaním.

Lubo

Pokial si dobre spominam, nemaju vyberatelnu vlozku.treba si dokupit ak potrebujes lepsie podopriet klenbu.

Jaroslavg

Ahoj chcel by som sa Vás opýtať či topánky Sherpa majú vyberateľnú vložku a ktoré topánky z ponuky sú najvyššie , potrebujem totiž vysokú topánku kôli problémom s členkom , Vďaka za radu

Vlado F

Ja si myslim tiež že to bude zle zaviazaná bota. ja som moje boty sherpa rozchádzal celý rok a to v snehu, vode a ... počas tejto doby som mával super otlaky na pätách, nalíčkoch a palcoch. ale po roku supeer. nedal by som zanič. viacerí my vravia že topánka je ťažšia ale po roku je už super. na nohe sedí ako keby bola šitá na mieru :) a ponožky vždy hrube- leto aj zima. a možno zle odmeraná veľkosť nohy ak si si ju meral sam a poslal p. Makaravi. ja som bol osobne a idem mu dať na opravu 30 ročné boty vyrobené ešte v Podtatrane.

7heaven

Ahoj, takže nechty na palcy mi zliezli 1x, ostatné prsty 2x, malíčky zatial ani raz. možno to bude viazaním topánky, skúsim viac pritiahnuť priehlavok, a s tými ponožkami to tiež vyskúšam, doteraz som vždy používal extra hrubé. Mne sa v nich aj v lete super chodí. Asi si musím kúpiť sadu tenších.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum