Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Topánky Makara Sherpa a Trapper

Peter61

Michal_RK
mozes pls skocit s jednou napr. do cerveneho hypermarketu a odvazit ju napr. ako banany ?
Vyrobcovia obvykle udavaju hmotnost pri cisle 42, asi bez vloziek/stielok a snurok, ale to su detajle.
diky

Rast

kedysi ked som o nich uvazoval, tak vazili nejak 3 kg, co mi prislo vela. Mali v podrazke kovovu vyztuz, pochopol som potom, preco su take tazke :-) praveze ta hrubka koze ma vtedy sklamala, nepocitam do toho samozrejme vnutornu vystielku. Kvoli tomu som siel vtedy do podobnych topanok LaSportiva Himalaya a to stali o polovicu menej a nelutujem to...

Michal_RK

@Peter61:

Nemám váhu, tak presne neviem, ani na balíku nebola uvedená hmotnosť, ale počítam, že okolo dvoch kg to bude. Osobne ale môžem povedať, že po troch dňoch ma z nich chodidlá neboleli, ako povedzme z bežných vojenských kanád. Určite môžem len odporučiť, jediná nevýhoda je pre mňa ich rozchodenie, ale to je bežné pri kožených topánkach. A mal som si povedať o čierne nite, ale to je len subjektívny pocit :)

Rc1

Ked sa dobre pamatam topanky maju viacero vrstiev koze. podla mna su to neznicitelne boty. ja som ich asi po piatich rokoch priemerne intenzivneho pouzivania kedysi davno predal z dovodu ze sa mi zdali tazke, co vychadzalo z ich konstrukcie a aj toho ze mali prave dost hrubu kozu. ked som ich predaval tak nebyt zodratej podrazky by boli ako nove. myslim ze co sa tyka zivotnosti kozeneho zvrsku tak v sucasnej ponuke na trhu by hladali rovnocenneho konkurenta dost tazko. ono papier znesie vsetko... :-)

Rast

tak možno sa to zmenilo, kedysi písali myslím 1,5mm koža, oproti iným výrobcom ktorí ponúkali 2,5-3mm to za menšiu cenu, mi to vtedy prišlo predražené.

Michal_RK

Podľa mňa je koža, z ktorej sú vyrobené, hrubá dosť, dokonca dvojitý jazyk

Rast

z akej hrubej koze su? mne prislo, ze ich sili z dost tenkej, mozno sa to zmenilo...

Michal_RK

Dnes mi prišiel model Marmot, schválne som si objednal cca. o číslo väčšie, s tenkou ponožkou sú mi trochu voľnejšie, ale to je OK, aj tak v nich budem mať obuté hrubé. Ponosím ich dva dni do práce a v nedeľu, alebo v pondelok pôjdem na kratšiu túru, poznatky napíšem. Celkové spracovanie je na veľmi dobrej úrovni.

Strýco

Za tých 20 rokov som vychodil 2 zimné a 1 letné topánký. Boli so mnou v Južnej Amečrike v Alpách v Pamíre na Kaukaze a spústu túr u nás.

Tvarovac

Ahojte dnes mi prišli makara marmot , vyzeraju perfektne ta precízna práca hovorí za kvalitu , bojim sa zatiaľ isť z topankami do terénu som si neisty bola ušitá presne na moju nohu ale koža sa pri ohybe vlní asi je bežné zakiaľ sa rozchodí dakujem za tip

Sona

Ja mam este povodne popradky, v ktorych tradicii Makara pokracuje. Nosim ich malokedy, lebo su mi velke napriek tomu, ze boli site na mieru, nejako sa roztiahli. Ale maju fantasticku podrazku, ktora drzi a nesmyka sa ani na lade.Svoju pamatnu turu absolvovali, ked sme chceli ist raz davno zimny prielom Hornadu a Hornad bol ciastocne roztopeny, lebo sa nahle oteplilo. Tak sme sli po zaladnenych stupackach letnou cestou a musim povedat, ze popradky to zvladli najlepsie z palety obuvi celej turistickej skupiny.
Obcas ich z nostalgie vytiahnem, ked idem do nejakej poladovice, kam nie su vhodne macky, dam si najhrubsie ponozky a ignorujem ich hmotnost :) Inak Muska to zhrnul velmi dobre.

Rast

az tak odveci to nie je, lebo vibram sice robi vela typov podrazok, ale pouziva podobnu alebo rovnaku zmes a to je to, co je rozdiel medzi makara podrazkami a vibram obecne. Makara opuziva makksiu zmes gumy, tym lepsie drzi a rychlejsie sa opotrebuvava. Vibram su vacsinou z tvrdsej zmesi a preto dlhsie vydria, ale viac klzu.

Bikemartin

porovnanie podrážky Vibram vs. Makara je odveci. Vibram má na mraky podrážok s rôznymi vlastnosťami goo.gl/N70PzP

Mirino

Mám Sherpy. Zo skúsenosti by som povedal, že to nie je typ topánky, ktorá sadne na prvé obutie. Naozaj ich treba vychodiť. Pri prvej túre mne vyrobili pluzgiere na pätách. Zahojil som, nabudúce oblepil dve vrstvy leukoplastu preventívne a teraz už ani nelepím. Hlavný problém tej päty je ten všitý popruh, také to uško, ktorý je vlastne zbytočný. Používaním sa musí vytlačiť von a potom už vnútri nevadí. Ale keby tam nebol vôbec, tak nevadí. Koža je možno trochu tenšia, ale problém s tým nemám. Chýbajúcu membránu osobne beriem ako plus. Bol to jeden z dôvodov pre kúpu. Podrážky držia a zaberajú bezkonkurenčne. Originál Vibram som zatiaľ na žádnych neochodil na nulu, takže zvýšená oteruvzdornosť Vibramu versus jej prilnavosť ... u mňa vyhráva prilnavosť. Už nemám dvadsať a pri pádoch už nie som taký pružný ako kedysi,takže radšej nešmýkam a nepadám. Radšej častejšie vymením dezén ako sadru.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov