Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kríž na Mihalinovej

Diskusná téma K fotke: Kríž na Mihalinovej

Dlho som rozmýšľal, či sem dať túto fotku. Ak sem nepatrí prosím vymazať. Ak by sa do týchto končín niekto niekedy dostal, bude aspoň vedieť za akým účelom bol tento kríž postavený. Jedná sa o pamiatku leteckej havárie malého, asi dvojmiestneho lietadla, ktoré tu spadlo v 50.rokoch. Na palube boli muž a žena. Čo je však "zaujímavé" po havárii ich nenašli hneď, ale až za niekoľko rokov (cca 5). To svedčí o tom, že aj keď je to kúsok od Chotárnej cesty (Katarínka-Suchánka), ktorá je takou hlavnou lesnou cestou v okolí, nikto tu za tú dobu nebol. Po tých rokoch našli už iba zvyšky kostí a trosky lietadla. Ale keďže sa to stalo v 50.rokoch, rodina havarovaných bola prenasledovaná za to, že vraj títo utiekli (preleteli) na Západ. V blízkosti tohto miesta, pri Suchánke, spadlo tiež jedno lietadlo, ale to bolo v období SNP, čiže asi 10 rokov pred týmto. Bolo americké, piloti dopadli na padákoch. Ešte v súčasnosti (pár rokov dozadu) sa tam dali nájsť jeho malé kúsky (plech, atď). Na záver len toľko, že dané informácie sa človek len tak ľahko nedozvie, tieto lokality a udalosti nepoznajú ani mnohí domáci.

Vladvlad

Rado sa stalo Michal.
To druhé spomínané miesto havárie za Suchánkou sa ničím nelíši od okolitého lesa, takže tam by bola fotka doslova o ničom. Keď som tam bol kedysi dávno prvý krát, tak som tam našiel ešte asi 50cm kus plechu z toho lietadla, ktorý mám samozrejme odložený.
A "pikoška" na záver: jeden člen z posádky toho lietadla - američan sa tam bol (samozrejme za pomoci domácich) pred pár rokmi pozrieť, presne tam kde kedysi spadol.

Kríž na Mihalinovej sa nájde ľahko aj bez gps, stačí ísť na najvyšší bod v okolí Chotárnej cesty a žltej značky Suchánka-Cerový vrch-Prekážka, ako ukazujú súradnice.

Meky

Znova sa môžme presvedčiť v tom,že MK nie sú malé.Vladimír dík za nové,zaujímavé info.

Vladvlad

:) Fotka má skôr informačnú cenu. A čo je v dnešnom svete jedno z najdôležitejších?
Mať informácie a mať ich skôr ako druhí :)

Odporúčam navštíviť.
V okolí (samozrejme kde inde :) sa dá nájsť ešte pár zaujímavých neštandardných lokalít, ktoré v súčasnosti pozná už len málo ľudí, a ktoré toho síce na pohľad a krásu veľa neponúknu, ale to čo sa k nim viaže je viac než zaujímavé.
Ale skôr z takého miestneho významu ako celoslovenského.

Bulat

hmmm, dalšia črepina do obrovskej mozaiky zvanej Malé Karpaty... :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky