Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ochráni pralesy pred ťažbou zmapovanie?

Diskusná téma K článku: Ochráni pralesy pred ťažbou zmapovanie?

V júni 2007 sa pralesy v Národnom parku Poloniny a pralesy v pohorí Vihorlatské vrchy ocitli v zozname svetového dedičstva UNESCO. Neznamená to však, že by to boli jediné pralesy na Slovensku. O zmapovanie a následné kroky k ochrane izolovaných ostrovčekov pralesov, predstavujúcich asi 1 % z výmery slovenských lesov, sa v súčasnosti snaží Združenie Forest Stewardship Council (FSC) Slovensko. Momentálne sa však slovo prales skloňuje oveľa viac v súvislosti so správami o plánovanej ťažbe v najväčšom slovenskom pralese na Zadnej Poľane.

Muska

Dobrý článok na aktuálnu tému. Ja len dúfam že zmapovanie pomôže aj keď mám pocit, že v poslednej dobe sa vedecké argumenty zamerané na ochranu akosi neberú do úvahy..

Stanislav Ďurica

Vždy keď si niečo také čítam to vo mne vrie a je mi toho ľúto. Žiaľ, peniaze hýbu svetom, nie "akési" kusy dreva v lese...
Ale pánom z Bratislavy sa o tom najlepšie rozhoduje niekde z pohodlia svojho kresla. Som rád, že sa niekto snaží tomu zabrániť. =)

Alexander

V prvom rade je nonsens, ak v národnom parku funguje niečo také ako u nás Lesy SR, tí nech si "hospodária" v hospodárskych lesoch a nikde inde. Takýto zákon by sa mal u nás prijať a bolo by to O.K. V chránenom území má mať plnú právomoc správa tohto územia, veď je to také jednoduché a logické. U nás však asi nie...

KM

Vďaka za tento angažovaný a erudovaný článok. Chodím po Slovensku krížom-krážom a všade vidím, že drancovanie lesa zo strany štátu v období Hranola je obrovské a graduje. Ostáva dúfať, že ich zastavíme!

Vrana

Kolko uz bolo tych pokusov od 89-teho? A kolko politikov islo za ten cas do basy? Tato krajina je stratena, ale to je na dlhsiu debatu ...

Sona

Ak by sa chcel niekto pozriet na viac fotografii z NPR Zadna polana, jeden z clenov mapovacieho timu, Pavol Polak, nam poskytol link svoje fotografie, najdete ho v zavere clanku.

Peter61

Vrana, som vinný.
V 2006 som sa zašíval na SD.

Vrana

2 Peter61: praveze mam dojem, ze napriklad zasivanie sa na SD je jeden z najrozumnejsich postojov

Sona

Prosim vas, hadzte titulky. Co je SD?

Rc

predpokladam ze Sliezsky dom? :)

Xxx

Cez maguru som prechadzal pocas minuleho vikedndu. Bol som zhrozeny. Su to hole kopce ako masacna krajina. Stalo sa tam nieco? Bola tam nejaka vichrica? Ci je toto lesne hospodarenie?

Honzek

Loni na podzim jsem šel komplet hřebenovku Nízkých Tater a těšil jsem se na klidné a hluboké lesy ve východní části pohoří(od Čertovice na východ) no skutečnost byla jiná - vesměs zdevastovaná krajina, stromy které ještě stály většinou napůl suché a všudypřítomné vrčení motorových pil.Ale jinak super, jestli ještě požiju určitě to chci projít znova třeba za 30roků až budu v důchodě, snad do té doby les zase vyroste :)).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum