Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma správna veľkosť turistických topánok

Diskusná téma správna veľkosť turistických topánok

Ahojte.. Mám takú dilemu.. Objavila som skvelé topánky Lowa Kerano MID za skvelú cenu. Tie topánky sú úžasné, veľmi pohodlné, avšak veľkosťou sú mi nadoraz. To znamená, že keď vyberiem z nich vnútornú vložku, sú mi veľkostne úplne presne. Prst si cítim vpredu trošku.. Bolo mi povedané, že treková obuv sa kupuje vždy väčšia a väčšie dámske číslo nemajú.. Btw. skúšala som si 8,5 a potrebovala by som 9.. a čo som pozerala športy, tak 9 dámske ani nevyrábajú.. Tak teda neviem, či ich kúpiť, či ma to časom na túre začne tlačiť, pretože v predajni sa to za taký krátky čas zistiť nedá.. a deviny pánske inej značky sú mi zase spravidla široké.. ďakujem za akékoľvek rady..

Lubo

Ak nemas s Kayland topankami skusenosti z ineho modelu, odporucal by som skor pockat, kym sa situacia vylepsi a budes moct ist topanky normalne poskusat do predajne. Kazdy vyrobca ma svoje kopyto, ktore ti nemusi sadnut hoci si vyberies spravnu velkost.

Dyonniz

Čaute, má tú niekto topánky kayland cross Mountain? Chcel by som sa spýtať aké číslo zvoliť podľa mondopointu(o koľko väčšie ) keďže je taka situácia že sa nedajú vyskúšať v predajni. Ďakujem

Secult

ja som nauceny si topanky normalne obut, zaviazat snurky tak ako ich budes normalne pouzivat a trocha si v tom pochodit ci noha nelieta+zatlacit dopredu/stat si na naklonenu rovinu(mavaju v obchodoch) a sledovat ci prsty nenarazaju o spicku topanky
a to ze "casom povolia" funguje, az na to ze za toho polroka budes mat xkrat donicene nohy kym sa ti vyderu tie miesta na topanke->preto sa kupuju troska vacsie a dotiahnes snurky;)

Kaspy

proof: Miesto na prsty potrebujes mat pri "zjazde z kopca", ci uz na dlzku, ale aj na sirku- prsty by mali mat miesto posunut sa viac do spicky topanky. Centimeter vpredu urcite nevadi, ale ked su ti uzke na spicke hladaj sirsi model...
Na druhu stranu nie je dobre aby noha v topanke lietala, musi to byt tak akurat a na to ti ziaden navod s ukazovakmi nepomoze, musi to jednoducho sadnut jak riť na šerbeľ

Peter61

proof, ide o to, na co to potrebujes. IMHO hladaj sirsie, lebo skoncis ako ja, ze po 3/4 roku som vracal Garmont Pinnacle. Vzal som Scarpa Escape a teraz este daco na zimu, lebo Trezeta Altitude mi nesadla na patu.

Proof

Toto je zaujimava tema, ked som hladal viac o tom ako si vybrat spravnu velkost, musel som hladat anglicke stranky. Vacsinou tam pisu, ze ked si clovek da nohu do tej spravnej topanky - bez snurok a s ponozkami ake bude nosit a zatlaci ju dopredu, mal by sa mu vzadu pri clenku zmestit akurat tak tesne ukazovak.

Vybral som si vcera v obchode krasne boty Meindl Colorado. A mam dilemu.. ked som skusal o pol cisla mensie, stale som necitil koniec na spicke, ale uz som takmer nepohol prstami. Mam skor siroku ako spicatu nohu a tak aj ked tam mam teraz prsrty relativne pevne, stale mam vpredu este nejaky ten centimeter a daco volne. Tak neviem ci si ich nechat alebo hladat nejake sirsie modely.. pripadne si vziat o pol cisla mensie a cakat ze povolia do sirky na prstoch. Noha sa mi tam neposuva ani nic take.. ale mozno ked casom povolia tak bude. A su to ozaj pohodlne a vnutri makke boty.

P.f 69

Každá noha je originál , takže neexistuje stopercentný recept . Niekto o pol a niekto o celé číslo vačšie . Je dobré mat ostrihané nechty na nohách , dámy prepáčia .

Tanazilina

Minimálne o pol čísla väčšie si kúp. Ak v tom obchode nemajú rampu, tak sa postav na nejaký schodík, tak že budeš pätou na schode a špicou dole (ako keby si stála na svahu). Nesmieš cítiť, že ti palec tlači na botu. Ešte teraz ma oblieva pot, keď si spomeniem, ako som cestou z Pol. Grúňa prišla o necht na palci. Trvalo rok, kým mi narástol nový. A to tie topánky ani neboli nadoraz.

Vrana

zrejme vlozku vyberala len aby sa na nu postavila a opticky porovnala s velkostou chodidla, teda neskusala topanku bez vlozky ...

Merhorn

Nechci zazit poriadne klesanie s tymito "akurat" topankami, ako pisal boro, prides domov v ponozkach. Btw, preco riesis len damske verzie? Skus si normalne pansku a ak ti bude sediet tak zober taku v cisle ako potrebujes. vlozku urcite nevytahuj.

Vrana

"keď vyberiem z nich vnútornú vložku, sú mi veľkostne úplne presne"

Potom su ti tie topanky male. Slabi centrimetrik navyse by tam mal byt. Urcite nekupovat, radsej skusat ine modely.

Boro

Určite nebrať. Po prvej poriadnej túre ti zlezú nechty na palcoch.A domov prídeš v ponožkách.

Peter61

Vložky majú viac fcií, napríklad aj izolácia od chladu, odvádzanie potu, tlak na klenbu nohy a pod. Nevyberal by som ich, iba pri sušení.
Takže by som vybral určite väčsie číslo - skúšať na šikmej ploche o zodpovedajúcou ponožkou. Nie je to nový model, ale vyrábali sa aj 10.
Pánske tiež stoja za vyskúšanie, iný model, iný výrobca môže sadnúť.
IMHO - topánky od Makaru sú omnoho ťažšie a tvrdšie, takže asi nie.

Peter Straka

Súhlas s Vladom.Radšej stiahnuté pánske deviny s kvalitnou merino ponožkou alebo na mieru šité topánky od Makaru. Určite by vedel ušiť aj niečo ľahšie - skús mu napísať.

V.v.l.a.a.d.o.o

Ak ťa v predajni trochu tlačia, po túre budú tlačiť veľmi. Nezabudni tiež na poriadne ponožky, aj tie majú svoju hrúbku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov