Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vyšné Hágy – Končistá a späť

Honza286

Ještě pár dovětků z návštěvního řádu: Za jeden deň môže vystúpiť na jeden vrchol, na ktorý nevedie turistický alebo náučný chodník, najviac 30 osôb vrátane oprávnených osôb. Jedna oprávnená osoba môže viesť najviac 5 návštevníkov národného parku.
Oprávnená osoba je povinná plánovanú túru s návštevníkmi národného parku nahlásiť vhodným spôsobom (telefonicky, vysielačkou alebo osobne) najneskôr v deň začatia plánovanej túry Správe národného parku s uvedením svojho mena a priezviska, počtu sprevádzaných osôb a vrcholu, na ktorý má viesť plánovaná túra, prípadne jej alternatívy závislé od počasia. Oprávnená osoba sa presvedčí, či plánovaná túra je v rámci limitu stanoveného v bode 2.
Předpokládám, že autor túru Správě TANAPu nenahlásil, takže jakékoli debaty o její legálnosti jsou zbytečné, neboť podmínkou legálnosti túry je i splnění tohoto bodu.

Eric

Bacaardi: My pojdeme rebrom zo zapadu v zime. Sak sme uz o tom hovorili. Nepamatas?

Eric

vrana: Podla toho, co pise honza286, si mal byt uz davno zavrety. Nechapem, co este robis na slobode... :)

Bacaardi

Eric, kombinacia slov Rebro, v zime a tvoje meno, normalne mam zimomriavky na chrbte:-)

Peter61

bacajdi, huja, huja, budu fjedny, budu fjendy !

V.v.l.a.a.d.o.o

Mimo turistických a
náučných chodníkov sa môžu návštevníci národného parku pohybovať v čase od 16.júna do
31.októbra v sprievode osôb, ktoré majú odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných
činností v oblasti horolezectva a vysokohorskej turistiky pod????a osobitného predpisu, čo je

Zákon ????. 288/1997 Z.z. o telesnej kultúre a o zmene a doplnení zákona ????. 455/1991 Zb. o
živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

Toto sa ale netýka horolezcov, tí pri dodržaní ostatných podmienok môžu sa pohybovať aj bez sprievodu oprávnenej osoby. Keďže zrejme nikto zo zúčastnených nieje oprávnenou osobou, na správu tanapu nemá kto túru nahlásiť. To robia iba oprávnené osoby (živnostníci)
Pre horolezcov platí príloha č.8 . Sú povinní zapísať túru, čo autor nepochybne spravil. Ďalej nesmú vstupovať do oblastí uvedených v prílohe č.4, čo autor zrejme porušil odbočením z hrebeňa na stranu Štôlskej doliny. Po zistení chyby sa však v najbližšom možnom mieste, ako vyplýva z opisu, na hrebeň vrátil. Každý predsa môže zablúdiť. Preto toto porušenie návštevného poriadku možno pokladať za neúmyselné. Pri dodržaní aj tejto podmienky je výstup na Nákovu plne v súlade s platným návštevným poriadkom tanapu.

Nenechajte sa odradiť .

V.v.l.a.a.d.o.o

Súhlasím,každá oprávnená osoba, ktorá sprevádza návštevníkov je povinná túru nahlásiť. Takýmto spôsobom sa môže do vysokohorského terénu dostať aj osoba, ktorá nieje organizovaným horolezcom. Ale nie každý horolezec je oprávnenou osobou a v skupine horolezcov nemusí byť ani jedna oprávnená osoba. V tom prípade túru musia zapísať, nahlásiť ju však nemá kto. Návštevný poriadok v prílohe č. 8 umožňuje horolezeckú činnosť a nevyžaduje pritom prítomnosť oprávnenej osoby, iba organizovanosť v horolezeckom zväze.

Sona

My v redakcii sa tesime, ze Vrana napisal tento clanok a verime, ze napise aj dalsie. To, ze sa niekam da legalne dostat trochu obtiaznejsie, neznamena, ze tieto oblasti su biele miesta na mape a ludia by si nemohli pozriet, ako to tam vyzera.

Adushka

Mne sa clanok ako opis VHT tury pacil (fajna prvotina), najma ked som sa teraz vratila z Totes Gebirge nabudena na pekne kopce, hned by som si na Koncistu vybehla. Škoda, ze tie pravidla pre pohyb v Tatrach su ake su, bolo by to o inom, keby aj u nas fungoval podobny system ako v Rakusku. Vrana, pribudne aj nejaky dalsi clanok? Rada si od teba precitam aj nejaky dalsi popis peknej tury.. :))

Abcd

Podobny system v Rakusku by u nas pravdepodobne znizil vyskyt medvedov, vlkov, tetrovov, orlov, kamzikov, svistov, rysov a inej vzacnej zvery, ktoru nam prave Rakusania zavidia. Tatry su rozlohou malicke. Rakusania zastrelili aj jedineho medveda s telemetrickym obojkom co mali, pretoze otravoval turistov (samozrejme turisti jeho neotravovali). Teraz je kdesi vypchaty v muzeu, dali mu meno Bruno a deti mu lepia na srst nalepky so zelaniami. Myslim si, ze nieco by malo ostat zachovane nedotknute aj pre ostatnych co pridu po nas. Samozrejme na Koncistu by som rad vybehol aj ja. Tatry ale nie su Alpy! Su mnohokrat mensie a preto nesuhlasim ani s rozsirovanim zjazdoviek v Tatrach aj ked som zanieteny "karvingista". Riesenie vidim v kompromise. Moj navrh je striedat napr. otvorenie a zatvaranie turisitickych chodnikov. Napr. 1 alebo 2 roky zatvoreny chodnik na Rysy a otvoreny na Koncistu a potom naopak. Samozrejme, neviem ci je to dobry napad, ci by potom ludia nechodili aj tam aj tam. Je to iba moj nazor.

Merhorn

hehe sa mi paci ako z koncistej je zrazu oddychovka a vybehnutie si na kopcek :) som rad, ze vdaka hikingu stupaju moznosti turistov :)

FunTTomas

Prispejem aktuálnymi podmienkami z posledného júnového víkendu. Na juhozápadnom suťovom svahu Končistej nad Štôlskou dolinou je stále rozsiahle snehové pole, ktorému sa dá vyhnúť.

Merhorn

mmm tak zeby o 2 tyzdne som si nechal ujst vychodnu vysoku a miesto nej si "vybehol" na koncistu? mmm je to lakave :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum