Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Horská záchranná služba

Lubo

Beta, je to nestastna udalost, ktora sa zial stala a uz sa neodstane. Ci vzal alebo nevzal peniaze nie je dolezite. Ak bol jeden UIMLA sprievodca a ostatni nemali tuto kvalifikaciu, tak nesie za nich zodpovednost bez ohladu na financnu stranku veci. Napriklad v Rakusku aj trenstnopravnu. Skuma sa len to, kto zo skupiny bol objektivne najskusenejsi.

Toto vsak su detaily, ktore pre siroku verejnost nie su podstatne. Dolezite je, ake ponaucenie z toho teraz plynie. Okrem toho, ze v zime sa na Gerlach nechodi Velickou ale Batizovskou probou, tak aj to, ze horsky sprievodca nie je to iste ako horsky vodca.

P.S. Chapem, ze to boli tvoji krajania, no tento rozmer je v tom celom najmenej podstatny. Pokojne sa to mohlo stat aj Slovakom, Cechom, Madarom, ... ufoncom.

Beta

Toto, že jeden z nich bol vodca, neznamená, že vzial peniaze od ostatných. Oni boli z tej istej obci, možno boli kamaráti. Iná vec, že nemali tam ísť. Ale súdiť človeka, ktorý sa nemôže brániť, nie je v pohode.

Peter61

Michal, áno. Ak by nahlasovateľ vedel, že šli cez Velickú prôbu, MOŽNO by bola šanca na záchranu jedného, ktorý asi pád prežil.

Peter61

Beata, je to veľmi smutná udalosť. RIP
Info o tom,kto mal akú kvalifikáciu, mohla HZS dostať od nahlasovateľa = toho chlapa, čo nešiel na Gerlach, ale na Ostrvu, od zasahujúcich príslušníkov TOPR a pod.
onet.pl/…/hdc2hh0,79cfc278
tatromaniak.pl/…/przyjaciele-…

Horský sprievoca UIML nemá kvalifikáciu na Gerlach.
"IMLs cannot provide tours on glaciers and permanent snow, and where the planned use of a rope is necessary. However, IMLs can work with groups on high altitude treks as well as lead groups on snowshoes. "
tatromaniak.pl/…/przyjaciele-…

Medzinárodný horský sprievodca UIMLA:
Horská sprievodcovská činnosť je sprevádzanie osôb v horskom a vysokohorskom prostredí bez nutnosti použitia horolezeckého výstroja a výzbroje k zabezpečeniu postupu sprevádzaných osôb:
a) na turistických značených chodníkoch a trasách a mimo nich bez snehovej prikrývky do prvého stupňa horolezeckej obťažnosti podľa medzinárodnej stupnice UIAA,
b) mimo turistických chodníkov a trás so snehovou prikrývkou na snežniciach a bežeckých lyžiach,

horskysprievodca.eu/uimla-sahs

Michal Legutký

Beta je tam ešte jeden svedok, ktorý sa od nich odčlenil pre nezhody a ktorý aj volal HZS, keď neprišli na dohodnuté miesto. On mohol a asi aj podal informáciu, kto je kto.

Beta

Odkiaľ HZS vie (si istá!), že jeden z Poliakov bol vodca a dvaja klienti?? Toto je jednoduché obviňovať keď mŕtvy nemôže sa brániť.

Peter61

RIP
je aj možné, že jeden turista pád prežil a zomrel neskôr: Tu jednak pojawia się też hipoteza, że jeden z Polaków upadek przeżył i zmarł jakiś czas później na skutek obrażeń. Mają o tym świadczyć zdjęcia zrobione na miejscu przez ratowników HZS. Widać na nich, że trzecia z ofiar odeszła troszkę od ściany oraz ściągnęła czapkę i rękawiczki.
onet.pl/…/hdc2hh0,79cfc278

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum