Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako čistíte vodu??

Starý vlk

Skúšal si filtračné fľaše? V mojom obľúbenom obchode ich naskladnili: doprirody.sk/…/filtracne-flase Zopár priateľov, čo sa spolu po čundroch túlame, si ich objednalo (osobný odber, preto ich majú doma ešte dnes) a sú fakt nadšení.

Toomi

Odporucam tuto stranku: bezpecnavoda.cz/, zbytocne je to vtedy ak si mozes byt isty, ze voda, ktoru pijes je nezavadna. Je otazne ako sa tvoje telo vysporiada s bakteriami. V lete postaci aj celta.

Peter61

Bowhunter, dúfam, že hrdielko boli od tej studenej vody. Ak by to bol antrax, tak pri perakutnom priebehu by si uz bol davno mrtvy.
primar.sme.sk/…/antrax-slezin…
Co sa tyka vyskytu na horach:
vegetativne formy prezivaju desiatky rokov na miestach, kde boli mrchoviska, teda miesta, kam sa vyvazali tela uhynutych zvierat. Problem je v tom, ze je to obvykle viac, ako 50 rokov a teda si to mozu pamatat uz len najstarsi stari kolegovia a dobytkari. Evidencia tychto miest je imho slabsia. Veterinari, ktori vtedy boli v praxi, uz vacsinou neziju ( lebo sa dozivaju obvykle podpriemerne).
Pravdepodobnost, ze taketo antraxove mrchovisko je na horach, je minimalna/nulova. Pripady antraxu, ktore sa spominaju v nedavnej minulosti, sa uz likvidovali vo vet. asanacnych ustavoch "dole" pod kopcami. Za podaktore starsie kafilerky (uz zlikvidovane) by som ale tiez ruku do ohna nedal.

Bikemartin

a sa čuduješ, keď sa v takej horúčave ologáš ľadovej vody? Kým negrciaš krv, tak to anthrax nebude :D

Bowhunter

chalani teraz ste ma dostrašili :-D včera som bol na jednodňovke.. zvolen, cez kováčovú do kremnice (po červenej) a pil som vodu z prameňa pri poľovníckej chate, (danielovej chate) pod veľkým sonom...(na červenej zn.) a odvtedy mám hrdlo ako v jednom ohni celé červené a opuchnuté ani jesť sa mi nedá.. ten pramen bol pri ceste ale bol to bočný prítok do potoka.. normal studnička.. voda bola číra a bez zápachu.. tak som si z nej dal.. no ale ako hovorím odvtedy nemôžem nič ani do seba dostať.. po chvíle to začne bolieť ako by som žiletky prehlttal...

Bowhunter

mam ísť do velkej fatry, potom nízke tatry atd... čo sa vlastne môže stať ked sa napiješ vody ktorá obsahuje anthrax??

Peter61: a kde ešte sú??? aj vo fatre prípadne tatrách?? dík

Encair

Ak vam uz vadi paradna cista voda u nas a chcete z nej mat pomaly sterilnu gebudzinu ci Coca Colu tak prosim tie chemicke sracky nelejte do prirody ale do seba podla moznosti.

Juh

Z udajov pohodenych na nete mi to zacina byt jasnejsie:
Male davky jodu su nevyhnutne pre nas zivot, jeho denna davka by sa u dospelych mala pohybovat na urovni do 200 µg. Finalna koncentracia (odporucana) pri dezinfekcii vody by sa mala pohybovat na urovni okolo 8 mg jodu/liter vody. 10-30 nasobne prekrocenie tejto davky moze u niektorych osob sposobovat zdravotne problemy.
Druhy dovod nedostupnosti jodu a jeho soli v EU - skuste si dat vyhladat cez google retazec "pervitin + jod". Dovod zakazu predaja jodu a jeho soli v krajinach EU bude pravdepodobne tkviet v sposobe jeho pouzitia (zneuzitia).
Mimochodom, ked tu uz bola zmienka o alkohole. Uz som videl nejakych ludi, ktori konzumovali jodovu tinkturu po nariedeni vodou na cca 50% a jej dalsej dost jednoduchej uprave. Zjavne to na nich nezanechalo nejake viditelne nasledky. Takze s prekrocenim dennej davky jodu to pre ludsky organizmus nebude az take strasne.

Bikemartin

Peter, neviem, viac by som vedel o tom anthraxe ;-). Nechce sa mi teraz googlovať v košatej EU legislatíve, ale majú na mysli asi zákaz dezinfekcie vody jódom v bežnej vodovodnej sieti. Našiel som na WHO papier who.int/…/iodine.pdf$ret kde píšu o možnostiach použitia jódu "for the emergency disinfection of drinking water in the field", t.j. ten prípad, keď sa v Pakistane ideš napiť z mláky, lebo miestna krčma je zavretá ;-)

Boro

Vodu nečistím. Beriem len zo studničiek a z potokov,ak nad miestom odberu nie su usadlosti. Len raz som na túto opatrnosť zabudol ( v Bielom Potoku) a doslova a do písmena , som si to odsral. Inak za 48 rokov všetko O.K.

Peter61

Bikemartin, vieš dačo tom, prečo UIAA tvrdi : "Note: In contrast to U.S. regulations it is forbidden by European
law to add iodine to water which shall be used for drinking"

Juh

Musim suhlasit s tym, co bolo popisovane o zdrojoch vody na frekventovanych miestach. Obcas som maval miernejsie problemy s vodou naberanou v blizkosti turistickych chodnikov, takze som nakoniec skoncil pri tom, ze si na jednodenne tury vodu nosim sebou. Pri dlhsich turach som si braval varic, pripadne som sa zastavil na nejakej chate na caj, mineralku, ... Kedze som uz dlhsie som nebol na viacdennej ture :( , tak momentalnu situlaciu nepoznam.
Na filtrovanie a odstranovanie necistot z vody sa da kupit pri dostatku financnych prostriedkov aj taketo cudo municak.sk/…/filtracna-flasa-… (za tie peniaze by sa uz mozno dal najat aj nejaky nosic vody ;) )

Bikemartin

Bowhunter, pochopili sme veľmi dobre, lebo z tvojich ďalších viet vyplýva, že sa tým trápiš, beháš po lekárňach a športoch, pýtaš radu, kde kúpiť chémiu... Ja som ťa len parafrázoval, nedívam sa na teba ako na... Moja ponuka na jódový drink platí, som zo ZV.

No a nejak sa pozabudlo na to tvoje PS. Takže spím v bivaku, na salašoch (VF), útulniach (NT), chatách (MF, VF, TMR, NT). Celtu si chcem kúpiť.

Peter61

bowhunter - tvoj prispevok sa da precitat/vysvetlit viacerymi sposobmi, ak by si ho skusil precitat z pohladu ineho clovek. Nenapisal si, ci chces choditpo vysokych horach, alebo po nizinach (antraxovych mrchovisk je imho dost, nielen Soboš je casovana bomba. Druhemu odseku ( prespanie) sa nikto nevenoval, asi aj preto, ze nie je v titulku.

Bowhunter

dík chalani.. no niektorý nepochopili o čo mi založením tejto temy šlo.. ak ste si (vy nietorí) poriadne prečítali môj príspevok tak z vety: doteraz som sa tým nejak netrápil. pil som v poho z potoka.. tak si myslím že je to viac než jednoznačné.. chcel som len vedieť či ju niekto čistí, filtruje alebo upravuje akýmkoľvek iným spôsobom.. nepotrebujem silou mocou kupovať nejaký ten prostriedok resp. prípravok.. a preto sa na mna nemusíte pozerať ako na ...(bikemartin, vrana a spol.).. proste čo som chcel je poznať názor vás ostatných na túto temu... vaše skúsenosti a pod.. všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rady.. a Soboši či ako sa to píše.. sa budem vyhýbať :-D.. ešte raz dík..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum