Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako čistíte vodu??

Diskusná téma Ako čistíte vodu??

ahojte.. idem teraz na pár dňovú túru po SR a chcel som sa vás opýtať či pred pitím vodu čistíte alebo to nechávate len tak poprípade či ju prevárate.. doteraz som sa tým nejak netrápil.. pil som v poho z potoka prípadne prameňa.. no v poslednej dobe som začal premýšľať nad tými prípravkami čo sa dajú kúpiť.. rôzne tabletky a roztoky na čistenie.. prípadne filtre a pod.. je to podľa vás zbytočné?? alebo naopak sa to zíde?? Inak tu v ZV som pobehal už všeličo ale nikde nič také neviem zohnať.. neviete mi poradiť kde by som to kúpil?? v lekárni som sa pýtal tam nič a v športoch taktiež takže netuším.. vopred dík

PS: teraz ma ešte napadlo.. čo preferujete na túrach najviac (čo sa spánku týka)... prespávate v útulovniach,, pod holím nebom, v stane alebo pod celtou?? ja som vždy vláčil stan (ale to nás bolo vždy viac).. no teraz som premýšlal že by som zobral len celtu a tou sa prykryl ak by pršalo.. neviem.. kde resp. ako prespávate vy??? dík

Samosebou

Ja mám UV lampicku SteriPen. Spokojnosť.je to rýchle,ľahké a spratné.

Peter61

Mirino, máš recht s tou stratou odolnosti. Je to jedna z možností, druhá je, že si to priniesli už z podhoria a pod.

Počul som jednu story, ako vyšetrili studňu pred spojeneckou základňou v Afganistane. Domorodci z nej pili bežne bez problémov, aj keď v nej bol pôvodca cholery. Internistu hneď napadlo, že ak by Afgancovi s nejakými žalúdočnými problémami dal inhibítor protónovej pumpy ( z.B. omeprazol), tak sa mu v žalúdku zvýši pH a vypukne cholera.
(Jano, díky )

Mirino

Možno tá voda ani nebola nejako závadná, ale možno normálne pijú len balenú vodu, sladené blbiny alebo dokonale filtrovanú vodu doma a potom nemajú odolnosť proti ničomu.
A možno potok vytekal z kaliska...

Peter61

Počas túry zo Sedla Javorina cez Šaračníky smerom do Vrútok po zeleno značenom turistickom chodníku začali pociťovať žalúdočné kŕče, celkovú nevoľnosť a zvracali
hzs.sk/…/nevolnost-turistiek-…

PaliT

Neviem kto vynašiel keramický filter či princíp pumpy, ani kto urobil n-tú iteráciu a kópiu. Tento je z Aliexpresu za dvacku. Zdá sa, že funguje. Ešte som sa neposral.

Bikemartin

Pali, hej dalo by sa niekde na stránkach ÚVZ nájsť prehľad o ´sračkových´ nákazách a určite tam budú vírusy v nepatrnom percente. BTW ten PureEasy je kópia čoho?

Peter61

imho aj skupinové problémy ( skauti pri Hincovom pl., decká kdesi v NT) sa infikovali v podhorí v a nie z potoka, ale kdesi v stravovacom/ubytovacom zariadení a pod.

PaliT

Noro zomrie, keď uvidí nášho šabľozubého jorkšíra, najväčšiu nemesis tatranskej flóry a fauny.
Ale treba dodať, že predsa len sú najčastejším zdrojom nákazy skôr baktérie a podobný hyd.
Ešte info pre P61, dva dni sme chodili po Štiavnických vrchoch a museli sme sa uspokojiť len s nevábnou (preto prevarenou) vodou z potoka. Na podobné výčiny sa mi nechce vláčiť plyn, tak odvtedy nosím ten filter. Preľudneným lokalitám sa vyhýbam, baktérie z trusu zvierat by to malo zvládnuť.

Bikemartin

P61, 0,1 micron ceramic cartridge = 100 nm, podľa Wiki ma noro 23-40 nm, takže PaliT sa vo VT asi po..... ;-)

Peter61

Aký veľkonočný zážitok ?
Ja si teda z tejto tatranskej norovirózy českú* hlavu nerobím, ale do akých rozmerov to filtruje výrusi ?

  • oprava : ťažkú
PaliT

Z toku by som asi len tak nepil, na to už od mája používam tento filter. Už sa mi viackrát stalo, že na túre sme našli len vyschnuté studničky a voda z potokov nebola ideálnym riešením. Zážitok na Veľkú noc bol poslednou kvapkou, odteraz mi pribudol do výbavy filter.

Siri

Ja uz asi rok pouzivam filter Sawyer Squeeze a zatial mi nic nebolo.
outdoorline.sk/…/164-sawyer-s…
Je to membranovy filter s velkostou porov len 0,1 mikrónov, takze zachyti baktérie, prvoky, cysty aj mensie virusy. Vazi len 85g.

Starý vlk

Ešte som zabudol:

tabletky na čistenie vody sú fakt zlo - ako totálna núdzovka OK, no z dlhodobého hľadiska ničia mikroflóru v črevách.

Dajú sa prípadne nahradiť pár kvapkami sava, prípadne iódovej tinktúry. No to je už oblasť survivalu a nie je to na bežné použitie vhodné.

Filtre s reverznou osmózou (pumpové) sú fajn, no sú drahé, veľké a voda z nich je dosť blízka deionizovanej vode (bežne kúpiteľná "destilovaná" voda) - nízky obsah minerálov. Preto je v nej vhodné rozpustiť napr. šumivé magnézium.

Filtračné fľaše týmto neduhom netrpia a umožňujú pitie prakticky "za pochodu."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma