Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Jaskyňa Baradla

Diskusná téma Jaskyňa Baradla

Privítal by som radu od niekoho, kto má skúsenosti s návštevou jaskyne Baradla (je to "sesterská" jaskyňa našej Domice na maďarskej strane hranice).

Skúšal som hľadať na webe, ale nenašiel som žiadny uspokojivý výsledok, ktorý by mi dal odpoveď aspoň na nasledujúce základné otázky:

  • prevádzková doba (t.j. kedy je otvorená a kedy sú vstupy do jaskyne, prípadne aj obsadenosť vstupov),
  • cenník,
  • jazyk (t.j. či sa organizujú aj prehliadky v nejakom svetovom jazyku alebo len v maďarčine),
  • možnosti prístupu zo slovenskej strany hranice (podľa možnosti pešo, t.j. nie auto alebo bicykel - počul som, že existuje náučný chodník Domica-Baradla, ale vo www.turistickamapa.sk nie je zakreslený, podobne ako žiadne turistické značky na maďarskej strane, čo je škoda a zišlo by sa doplniť).

Čo som počul, tak o jaskyni Baradla ide veľmi dobrý chýr, údajne sa o ňu Maďari starajú oveľa lepšie než my o našu Domicu a aj turistické možnosti sú tam vraj lepšie, avšak pokiaľ ide o informovanosť na webe, tak si myslím, že sme na tom lepšie - web www.ssj.sk je IMHO veľmi dobre urobený s info v 5 jazykoch - podobný maďarský ekvivalent som nenašiel - ak existuje, prosím sem s linkom (druhou stranou mince je samotná prevádzka niektorých našich jaskýň, tam by bolo čo zlepšovať)...

Dbart

tie obrovské priestory si budem pamätať aj ja, ale naše jaskyne sú krásne svojou výzdobou. a v naších jaskyniach máš možnosť ísť na prehliadku aj v inom ako domácom jazyku. Tie unudené študentky je daň za vysokú návštevnosť, tý zanietení sprievodcovia na slovensku majú len jeden hlas. Keby aj v Baradle sprevádzali unudené študentky aspoň v angličtine, bolo by to veľkým prínosom pre turistov. V tej vybudovanej infraštruktúre sa im môžme smelo rovnať a keď sa opraví cesta ku Ochtinskej, tak ich aj prekonáme :D . Skrátka Baradla stojí za návštevu, je hneď za rohom, ale veľmi by som to zo superlatívmi nepreháňal a keď, tak s jedným: obrovské priestory . Pripojím 3 fotky: koncertnu salu aj s obecenstvom, naozaj krásny 19m vysoký stalagmit a nákres celkových priestorov jaskynného systému Domica-Baradla aj vyznačenými vchodmi

Motorkar

V jaskyni Baradla som bol veľmi príjemne prekvapený, ako má vyzerať turistický ruch, na rozdiel od toho slovenského. No a najviac ma prekvapilo, že nás v jaskyni sprevádzal profesionálny ochranár, ktorý počas celej prehliadky jaskyne o nej rozprával tak zanietene, že som ho dokázal počúvať aj keď po maďarsky nič neviem (jediné čo som pochopil bolo "három milimeter" a pochopil som že asi hovorí o prírastku vápenca na stalagnitoch). Aký to kontrast so Slovenskom, kde po jaskyniach sprevádzajú unudené študentky s nabiflenou rozprávkou. Ďaľšou zaujímavosťou bolo, že na rozdiel od Domice, Baradla vynikala obrovskými podzemnými priestormi, kde bola aj koncertná sála s nádhernou akustikou. Ozaj to stojí za návštevu.

Dbart

Eura neberú, len platba kartou. V pokladni komunikujú po anglicky a dali mi papier s popisom v slovenčine. Posledný augustový pondelok sme absolvovali Baradlu aj v Aggteleku a potom aj vchod Voros-To a východ v Josvafo. Miestnu pohostinosť sme nevyskúšali, v rámci cesty do Betliara sme sa výborne najedli v Rožňave. Inak keby snami neboli aj Slováci hovoriaci aj maďarsky, tak by sme boli v Josvafo stratení. Inštrukcie ako a kde na autobus len po maďarsky.

JaroB

Ahojte, neviete niekto či sa za vstup do jaskyne Baradla, prípadne aj za nejaké magnetky dá platiť v eurách, prípadne kartou, či treba mať nutne zmenené forinty? Ak Forinty, dajú sa zmeniť aj niekde na mieste?

Eskimo

Bepalo:
Ešte raz vďaka. Ja to mám do Slovenského krasu z KE tiež pomerne blízko (a teda ubytovanie riešiť nepotrebujem), aj som tam už všeličo pochodil (hlavne v okolí Zádielu, Turne, Zádielskej a trochu aj Silickej planiny), ale vždy som sa doteraz držal na našej strane hranice, predovšetkým kvôli jazykovej bariére a nedostatku informácií z druhej strany - informácie už teraz mám, takže sa tam určite niekedy vyberiem !-)

Inak, keď som si tu tak čítal to obrovské množstvo užitočných informácií, ktoré si tu napísal, napadlo mi, že je škoda, aby zostali len takto kdesi bokom v diskusnom fóre... nechcel by si pouvažovať nad napísaním nejakého článku (prípadne viacerých) pre HIKING.SK na tému Aggtelek a jaskyne v ňom? Zbežne som pozrel do kategórie "Svet" na tomto webe a z Maďarska som tu nenašiel ani jeden článok. Keď k tomu prirátam fakt, ako ťažko sa hľadajú informácie v slovenčine, myslím, že mnoho ľudí by to tu privítalo...

Bepalo

Pridávam ďalšie aktuálne informácie. O NP Slovenský kras sa najviac dozvieš na sopsr.sk/slovkras$ret Stránka už funguje. Čo je projekt Krajina roka na stránke krajinaroka-kras.net$ret A teraz viacej k jaskyniam. Od 22.7. do 1.8. bude prebiehať X. ročník Gemersko-Turnianskeho festivalu. Viacej na gomortornaifesztival.hu$ret .Stránka je aj v slovenskej jazykovej verzii. Vľavo v menu si klikni na festivalový kalendár a rozbalí sa ti program na celý festival. Počas tohto festivalu sú festivalové zľavy aj na vstupy do jaskýň (ale sleduj deň,kedy je aká akcia-zľava,nie je to každý deň). Ak si správne naplánuješ návštevu NP Aggtelek tak môžeš mať vstup aj so zľavou 50 percent. V tomto projekte sú zapojené obce,múzeá, tvorivé dielne na slovenskej a maďarskej strane. Tieto informácie nájdeš vo festivalovom kalendári.Ak tu prídeš počas festivalu, tak si pozri pri pokladni či neuvidíš tlačený festivalový kalendár(je zdarma).Je formátu A5 má 12 listov. Z jednej strany je v slovenskom a z druhej strany v maďarskom jazyku. Doporučujem tu stráviť viacej dní a poriadne to tu prejsť. Neviem kde bývaš,či tu plánuješ prísť sám alebo so skupinou ale pri Aggteleku sú chatky,koľko stojí noc neviem. Pri jaskyni je turistická kancelária tak tam ti isto poskytnú najlepšie informácie. Ubytovať sa dá aj na súkromí. Ak máš precestovať pol Slovenska tak možno stojí za to riešiť aj nejaké ubytovanie.Ak neovládaš maďarčinu (ja tiež veľa nenahovorím) tak v pohode sa všade dohodneš anglicky (môj prípad) a isto aj nemecky.Ja ubytovanie neriešim, lebo to mám tu cca 50km z domu.V tomto projekte nie je zapojená jaskyňa Domica ?. Podľa letáčika by ti informácie mohli poskytnúť aj v Turisticko informačnom centre v Rožňave ticroznava.sk$ret (nemám to overené). Ak by si chcel vidieť ako to vyzerá v okolí jaskýň môžeš si pozrieť môj fotoalbum (Aggtelek, Voros-to 1/2,2/2) fotoalbum.eu/beolap$ret Pamätaj,že si v národnom parku s podmienkami správania podobne ako u nás. Ak by si chcel ešte niečo vedieť tak napíš,budem sledovať častejšie túto diskusiu aby som zareagoval. No a samozrejme ak sa ti výlet vydarí tak daj info ako sa ti v krase páčilo.

Eskimo

bepalo:
vrelá vďaka za info! až takto podrobne som to naozaj nečakal - ale samozrejme, čím viac, tým lepšie. Verím, že to pomôže nielen mne.

honza286:
taktiež ďakujem za užitočný link!

Bepalo

Všetky informácie o jaskyniach v Národnom parku Aggtelek sa dozvieš na ich web stránke anp.hu$ret (Aggtelek Nemzeti park). Stránka má aj anglickú jazykovú verziu. Ceny som však našiel iba na maďarskej verzii (cena- ára). Okrem dvoch verejne prístupných jaskýň Aggtelek a Voros-to sú tu aj ďalšie ale treba sa vopred objednať, lebo sú prístupné iba so sprievodcom. V jaskyniach môžeš fotografovať a kamerovať ale nesmieš zdržiavať skupinu. Za foto a kameru neplatíš osobitný poplatok. Či prehliadka je aj v inom jazyku neviem, ale možno za poplatok pre skupinu je snáď aj taká možnosť.Pri pokladni však majú letáčiky so stručným popisom aj v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri obidvoch jaskyniach sa vieš najesť, napiť alebo len tak posedieť a trochu oddýchnuť.
Aggtelek- prehliadka trvá cca 1 hodinu. Pri prehliadke nám pustili v koncertnom dóme reprodukovanú hudbu. No parádna akustika. Doporučujem vyjsť na vyhliadku na skalu nad vchodom do jaskyne (cca 25 minút). Je tu pekný výhľad na priestor pred jaskyňou.
Voros-to (Krvavé jazero) – je druhá jaskyňa.Prehliadka trvá cca 2 hodiny a končí v Josvafo.Aj tu nám pustili reprodukovanú hudbu.Tu je centrum NP Aggtelek. V Josvafo je múzeum jaskyniarstva (vstup voľný). Doporučujem navštíviť aj to. Pod parkoviskom v Josvafo je druhý východ z jaskyne,vyteká tu voda. Je to jeden z prítokov potoka, ktorý preteká cez obec Josvafo. Je tu urobené pekné ihrisko pre deti. Ak budeš mať šťastie, možno uvidíš salamandru škvrnitú-symbol NP Aggtelek. Z Josvafo ťa odvezie autobus NP Aggtelek (zadarmo) späť na parkovisko pred jaskyňu Voros-to alebo sa môžeš vrátiť aj peši. Ak máš čas cca 10 minút peši od parkoviska je rovnomenné krasové jazierko Voros-to a pri ňom sú tzv. Medvedie skaly (Medve siklák).
Ak navštíviš obidve jaskyne počas jedného dňa (dá sa to v pohode) máš zľavu.
Všetko čo popisujem platilo minulý rok.Predpokladám, že je to aktuálne aj teraz, lebo na stránke NPAggtelek som nenašiel žiadne zmeny.Ak si študent a máš preukaz študenta tak si môžeš uplatniť zľavu na vstupnom.
Cena: dospelý/dieťa,študent
Aggtelek: 09.00,10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00, 18.00 2 400 / 1 200 / Ft
Voros-to:
10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00
2 600 / 1 300 / Ft/fő
Aggtelek + Voros-to: 4 200 / 2 100 / Ft (obidve jaskyne za jeden deň)

Mapa: postačuje turistická mapa Slovenský kras, Domica, č.139 (VKÚ Harmanec).
Ak by si hľadal maďarské turistické mapy tak Pozri: turistautak.hu$ret Je to podobné ako naša turistickamapa. Pre oblasť NP Aggtelek sa preklikaj v ponuke terkepek na Aggteleki-karst a potom už len zväčšuj(vľavo je ponuka + - ), posúvaj a hľadaj. Na tejto stránke sa dozvieš, že maďarské turistické mapy používajú aj iné ako pásové farebné značenie. Ak sa ti dostane do ruky maďarská turistická mapa tak miesto farieb turistických chodníkov sú turistické chodníky označené na mape písmenami (P-piros-červená, Z-zold-zelená, K-kek-modrá, S-sarga-žltá).
Náučný chodník Domica-Baradla. Náučný chodník bol sprevádzkovaný v máji tohto roku pri príležitosti vyhlásenia tejto oblasti (NP Slovenský kras, NP Aggtelek) za Krajinu roka 2010/2011. Zatiaľ som tu ešte nebol ale viacej info môžeš získať na stránke sopsr.sk$ret a preklikaj sa na odkaz na NP Slovenský kras. (momentálne stránka nefunguje,neviem prečo).

Janica

...ked sme boli v domici,tak sprievodcovia nam vraveli ,že na madarskej strane je to o mnoho lepsie vybavene-teda ze tam robia v jaskyni koncerty,plavbu v clnoch atd...a ze aj v okoli je viac vybavenia. pri domici nebolo nic,len jeden zruseny komunisticky hotel...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum