Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Posledná pevnosť

Sanco

s tými odpadkami to nie je až taká pravda ... Keďže ste Lipták, určite viete o medvedici s mladými v okolí Iľanova, Ploštína. Problém už pretrváva niekoľko rokov a je úplne bežné, že do kukurice v okolí týchto dedín sa podvečer presúva viacej jedincov. Ľudia už presne vedia čas a chodia na autách medvede fotiť. Vlani medvedica chodila do záhrad pri mikulášskom družstve, čo ako určite viete, nie je vzdušnou čiarou ani kilometer od sídliska Nábrežie. Tohto roku sa medvede zjavili už aj na sídlisku Podbreziny, čo je určite nenormálny jav. Chodievam na bicykli z práce cez Háj a vlani som tvrdil, že som na ceste videl medvedie lajno. Sa mi smiali, nuž, čas mi dal zapravdu. Tieto prímestské jedince určite nie sú problém nejakých odpadkov. Sú to jedince, ktoré boli zjavne vytlačené silnejšou populáciou z ich prirodzeného prostredia, teda z lesa. Už som to písal, ale nedá mi, tak ešte raz. Netreba ich strieľať, ideálne by ich bolo premiestniť do teritórií pôvodného výskytu, kde boli vystrieľané. Ja by som určite začal Malými Karpatami :-)

Erik Balaz

Este raz sa vratim k tym konfliktom, kedze nejaky anonym argumentuje, ze mnozstvo konfliktov v turisticky vyhladavanych castiach Vysokych Tatier je vyssie ako v Tichej a Koprovej doline len preto, ze je tam viac turistov.
Po prve: tento argument nevyvracia to co tvrdim a sice, ze mnozstvo konfliktov je zavisle od stavu prostredia a dostupnosti antropogennej stravy. V tomto pripade to suvisi prave s mnozstvo turistov a ich spravanim (samozrejme aj spravanim samosprav, vlastnikov hotelov,...)
Po druhe: mnoho ludi automaticky neznamena mnoho konfliktov. V devatdesiatych rokoch bola konfliktami s medvedmi preslavena Demanovska dolina. Medvede tu viackrat napadli turistov, par medvedov preslo auto, vynimky na ich odstrel sa povolovali kazdorocne. Potom pracovnici Spravy NAPANTu zabranili na par miestach pristup medvedov k odpadom a problemy na viac ako 5 rokov zmizli.
Teraz sa objabuju znovu, pretoze sa znovu objavili aj odpady.
Bez ohladu na mnozstvo konfliktov povoluju urady odstrel mnedvedov rovnako. Aky ma odstrel zmysel ked jedine odstranenie odpadov malo vyznam pre znizenie konfliktov?

Erik Balaz

Medvede samozrejme nemozu poznat mladata, ktorych su otcami, ale samice si pamataju. V knihe o tom pisem podrobnejsie tak tu aspon strucne:
V roku 2006 prisiel do Tichej doliny novy velky samec. V tom istom roku mladata takmer zmizli (nasli sme tri, pritom sme viackrat nasli trus so zvyskami medviedat). V dalsom roku sme nasli spolu 24 mladat, ktore prezili takmer vsetky nasledujuce dva roky.
To neznamena, ze novy samec bol otcom vsetkych mladat. Samice sa bezne paria s viacerymi samcami. Dokonca mladata v jednom vrhu mozu mat roznych otcov. Samce si tak nemozu byt iste ci nezabiju vlastne mladata a nechavaju ich na pokoji. Samice zase polyandrickym spravanim minimalizuje riziko zabitia svojich mladat velkymi samcami.

Ak by samce zabijali aj vlastne mladata, nemalo by to z pohladu evolucie zmyzel. To neznamena, ze sa to nikdy nestalo, ale ak k tomu doslo, bola to "chyba v programe".

Juh

marcel.c: Na vysvetlenie (nechcem aby sa to chapalo ako obhajoba medveda hnedeho) - v clanku sa pise "Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o grizlyho alebo medveďa baribala.". Je to z dovodu, ze u medveda hnedeho (patri sem aj grizly, aj ked ma urcitu zlu povest ...) su skor zriedkavostou bezdovodne utoky na cloveka (da sa o tom vela diskutovat), ako je to u medveda cierneho (baribal), u ktoreho su castejsie zaznamenane zjavne bezdovodne utoky na cloveka. V kazdom pripade si treba pockat na objasnenie utoku, ak nejake vobec bude.

Juh

Len na okraj. Aj v nasich koncinach je dostupny naucny film na DVD "Ako byť v bezpečí na území s výskytom medveďov" ( medvede.sk$ret ), ktory poskytuje informacie o zivote a spravani sa medvedov hnedeho a cierneho. Bol natoceny v spolupraci s expertmi na spravanie medvedov v Severnej Amerike a obsahuje odporucania pre bezpecnost ludi pohybujucich sa na uzemi s vyskytom medveda hnedeho a cierneho. Netvrdil by som, ze su tu stretnutia s medvedmi vykreslene ako stretnutia s "Mackom uskom", avsak v mohom sa odporucania zhoduju s tymi, ktore prezentuje aj E. Balaz, hlavne co sa tyka stretov ludi s medvedom hnedym. O stretoch s ladovym medvedom tam nic nenajdete. Nema to vyznam, jednoznacne si nas zaraduju na svoj jedalny listok.

Sona

Este si zabudol na toho baribala, co nam prebehol cez chodnik, ale vela sme z neho nevideli, to je fakt.

Lubo

Juh, mas pravdu, v tom pripade suhlasim :-).
Inac grizzly je zatial jediny medved, ktoreho som stretol - boli to super zazitky, hoci s poriadnou davkou adrenalinu. Nestalo sa mi samozrejme nic. Skoda, ze tento rok sa na Aljaske ziaden macko nepodaril...Len z okna autobusu.

Juh

Lubo: bolo to myslene z tych troch druhov, o ktorych bol spominany dokument. Grizly tam nebol a kedze Kodiak tiez patri do druhu Medved hnedy, tak som ho uviedol, ako najblizsieho pribuzneho nasmu medvedovi.

Vrana

Kodiak nie je len "trochu" prerasteny Grizzly?

Sona

Skoda, ze archiv CT nechce spolupracovat s Mac-om :(

Lubo

Juh, podla mojich info medved Kodiac nie je na severe Ameriky najpribuznejsim nasmu hnedemu. Podla mna blizsi je grizzly. Inac s tou puskou na pleci v Kanade je to pravda v rajonoch ladovych medvedov. Maju k tomu aj celkom fesnu karikaturu s podtextom: "Step out of your car and enter the food chain" :-).

Boro

Včera v programe "Brány poznania (?)" vysielala ČT 2 asi 10-12 min. rozhovor s Erikom Balážom aj so zábermi na jeho nový pripravovaný film o medveďoch. Pekné a zaujímavé.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov