Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rusko - Elbrus expedícia 2010

Peter61

Pitr, myslim si, ze takych ludi sa najde dost ( ktorí chodia na vysoké hory, sak Alpy su za rohom.) Takisto je dost ludi, ktori si pred takymi akciami precitaju iba "čtivé" "cestopisy" a neprečítaju si suchopárnu teóriu o AMS etc. Problémy s výškou potom nevedia efektívne riešiť. Sú aj iní james.sk/forum_body.asp?pagei…
Viem, že si to myslel dobre, takisto ako Vrana.

Pitr

Ja som tam bol spolu s autorom a ten článok som mal možnosť pripomienkovať pred zverejnením. Tak preto som reagoval.
Podľa sa nájde len málokto, čo pôjde na Elbrus bez cestovky a akýchkoľvek skúseností z vyšších hôr.
A Bacaardi si zase zle vysvetlil moju vetu. Myslel som to zo srandy, a vôbec tam nie je zmienka, že sme nad všetky krajiny sveta.

Ale nemyslite si, že sa chcel s niekým naťahovať tu ako tu býva často zvykom. Viem že vrana to myslel dobre.

Vrana

2 Bacaardi: precitaj si moj prvy prispevok z "včera 15:05". Nevinna poznamka, ze jeden!!! den aklimatizacie navyse by bol dobry. Potom PK napisal, ze boli toho predtym viac, co fakticky neboli. Naco som ja napisal, ze to mohli v clanku spomenut. To je vsetko. Zaujimave, ze podskakovat zacal pitr a nie autor clanku.

Na zaver citujem z linku co sem pastol PK:

Altitude sickness prevention

Go up slowly, take it easy, and give your body time to get used to the altitude. The body has an amazing ability to acclimatise to altitude, but it needs time. For instance, it takes about a week to adapt to an altitude of 5000m.

Bacaardi

oj oj oj oj ale sa nam to tu rozcertilo:-).

suhlas s PITRom - ked niekto napise ako siel po dialnici 160 tiez ho nikto nekamenuje ze ho budu napodobnovat dalsi. fakt sa tu nehrajme na detsku skolku, ze nelez na ten strom, lebo tvoj mensi brat to bude po tebe opakovat a spadne... HALOOOOOO skocim do studne skocis aj ty?

no a na druhej strane zase pitrove buchanie sa do prs ako TURIEC je nad vsetky krajiny sveta:-)))) no parada:-). schladme hlavy:-)

Pitr

Lenže ľudia by mali poznať sami seba a nemôžu si plánovať túru podľa ostatných. A to si musia sami uvedomiť, že článok opisuje ako niekto niečo prežil a oni to prežijú úplne inak.
Ak by sa mali v článkoch vyskytovať rôzne poznámky typu: po správnosti by to malo byť..., metodika hovorí... atď. tak by to už neboli články o ľuďoch a ich zážitkoch ale akýsi polometodický šalát. A týkalo by sa to takmer každého článku od výstupu na Kriváň až po NTS.

Autor nemôže byť zodpovedný za ľudí, ktorí boli inšpirovaní jeho článkom a nedopadlo to ako to on prežil a napísal.

Vrana

2 pitr: Clanky na hiking.sk cita vela ludi a prave Vas vystup aj s rovnakym casovym harmonogramom moze byt inspiracia pre inych. Vam sa to podarilo, k comu uprimne gratulujem, pre inych vsak takyto postup moze mat fatalne nasledky. Len tolko som chcel.

Bikemartin

Pitr, nič mi v článku nechýba, len Peter61 je známy ´linking man´, preto som chcel link. Nad 5000 potrebujem dôkladnejšiu aklimatizáciu, bo nie som horal z Turca ;-)

Pitr

Ak si dobre pamätám, tak sme na Kaukaz k Osmanovi, kde sme bývali prišli 8. augusta, štvrtok večer. Po privítacej noci sme si dlhšie pospali a tak až poobede,(stihli sme poslednú lanovku) na ďalší deň, 9. augusta sme išli na Čeget a tu sme na vrchole spali.
Na ďalší deň 10. augusta sme sa poslednou lanovkou vyviezli na Bočky. Vyšli sme nad Prijut 11 a zakempovali sme. Nasledujúce ráno 11. augusta sme vyšli na vrchol.

Nerozumiem, prečo niekomu v článku chýba nejaká zmienka z metodiky aklimatizácie. Keď pozeráte nejaký film o neskutočnom športovom výkone (a ten náš vôbec nebol ani len nadpriemerný) tak tiež tam nebýva zmienka o tom ako sa to má. Proste popisuje ako to bolo.

Takže vôbec neviem aká dôležitá informácia chýba v článku, nakoľko to autor napísal tak ako to prežil a ako chcel. Ľudia čo sa vyberú na hory by mali mať primerané vedomosti ako by sa mali na ne pripraviť primerane k veľkosti podniku.

Čítal som o výkone Denisa Urubka, ktorý z Azau na vrchol Elbrusu vybehol 3 hod. a 56 min. A nebola tam ani zmienka o tom ako sa má správne aklimatizovať. A prečo asi?
Kto na to má tak ide, kto nemá nech sa pripraví podľa svojich možností. U nás v Turci sme proste od narodenia horali.

MisoM

vrana: ano mas pravdu jedna noc by sa este hodila ako tu bolo popisane :), no co v clanku nebolo je to ze pred prichodom do ruska sme boli este v alpach, co asi trochu pomohlo, , cas medzi alpami a vystupom na Ceget bol cca 5 dni (nedela boli alpy Grossglockner) a v piatok sme sli na Ceget, Je fakt ze bola medzi tym nejaka doba netvrdim ze to bola riadna aklimatizacia ale aspon trochu to urcite pomohlo.

Takze v podsatte sme to v Rusku zvladli na Elbrus za 3 dni, v sedle medzi vrcholmi bola prestavka a rozhodovanie ci ideme na ten den spat alebo skusime dalej, islo sa hore sice pomaly ale bez nejakeho problemu, takze sme isli dalej az sme vysli hore. Keby bol naznak nejakych problem tak by sme sli spat a finalny pokus by bol na dalsi den.

Ako sa kto citi v nadmorskej vyske je individualne, takze toto urcite nie je navod ako to maju vsetci robit, je to len report ako to vyslo nam a ako sme sa v danej situacii rozhodli a aj preco. Dost na to tiez vplyvala predpoved pocasia, ktora sa potvrdila a keby sme nesli v ten vikend hore tak uz bolo po peknom pocasi viac menej na cely pobyt, aj ked bolo pekne aj dalsie dni, vzdy ked bolo vidno vrchol bol prevazne v oblakoch.

No a vsetky fotky co aj Peter asi preklikal su napriklad na mojej stranke, bolo to niekde aj na zaciatku diskusie spomenute: hory.mmsoft.sk/index.php?page…

Vrana

Bolo to trochu severnejsie a hlavne nizsie - Nevado Urus a Ishinka v Cordillera Blanca. Noc a rano v 5000m bola tak neprijemna, ze ma presla chut na nieco vyssie ;-)

Bikemartin

Vrana, v takej výške s chlastom opatrne :D. Tie čísla mi pasujú na jeden argentínsky kopec.

Vrana

Len podotknem, ze svojho casu som sa dostal na 5420 m na 6. den. Potom nasledovala noc v 4350 m. 7. den vyslap a noc v 5000 m. 8. den rano bolo jedno z najtazsich v mojom zivote ;-)

Bikemartin

Peter, radšej hoď link, kde sa dočítam, že tam boli dlhšie, bo mne to vychádza, že za 3 dni boli hore aj s aklimatizáciou

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum