Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zrub na Modralovej (Mędralowa)

Diskusná téma K článku: Zrub na Modralovej (Mędralowa)

Počas viacdňového putovania severnou hranicou Oravy nás hneď po prechode najsevernejším bodom Slovenska zaujal zrub v tesnej blízkosti hraničného chodníka. A hoci je poľská strana pohoria (Beskid Żywiecki) pomerne husto posiata chatami a inou turistickou infraštruktúrou, rozhodol som sa zrub opísať ako jednu z možností prenocovania na pohraničnej trase.

Boro

Matúš, to si nesiete zabalené zelené rogalo ?

Merhorn

Matus, ani som to este necital, len ako vzdy ta musim pochvalit za velmi peknu fotodokumentaciu a velmi sikovne si do fotiek zakomponoval polopriehladne sipky, velmi dobry napad, velmii sa mi to paci, neskor ta urcite pochvalim aj za textovu cast :)

Adushka

Boro, to som si susila mokru samonafukovaciu karimatku, lebo po bivaku bola dost vlhka.. a takto fajne uschla a potom bola pekne pripnuta zlozena :)

Dunaj1

je smutne, ze kvoli cesko-polskym politickym machinaciam je oficialnym najsevernejsim miestom SR Modralova a nie vrch Polica, ako tomu bolo niekolko storoci.

MatusM

Merhorn, dík, je to popisný článoček, tak aj fotky som tak spravil.

MatusM

Dunaj1, o tom počujem prvýkrát, kde sa tento vrch nachádza?

Dunaj1

N49°37.428" E19°37.144"
N49.62381 E19.61907

Pozri si starsie mapy, mapy Uhorska, resp. CSR do roku 1920, alebo mapy prvej SR a porovnaj severne hranice Slovenska v oblasti Oravy a Spisskej st. Vsi s tymi dnesnymi a zistis rozdiel. Napriek nesuhlasu miestnych obyvatelov sme prisli o viac ako 500 km2 atraktivneho uzemia.

MatusM

Bola to turbulentná doba.. v škole sme sa o tomto období učili veľmi povrchne.. a každý si to interpretuje zo svojho pohľadu. Prehodnocovať výsledky udalostí spred 90 rokov, to by prinieslo viac zla ako osohu všetkým stranám.

Goral

prave to je najhorsie, ze u nas sa o tomto takmer nevie.

Niemamweny

Bardzo fajny portal o górach. Super artykul o Mędralowej.No ale ktoś zaczął o polityce i historii- u nas też są tacy. Jak się idzie z Babiej Góry na Krowiarki, albo na Policy to można zobaczyć słupki graniczne z napisem D i S. No ale nie wiem czy to były dobre czasy dla Słowacji.

Sona

Dakujeme za pochvalu :)
D i S - to bola aka doba?

MisoB

Doba ked Slovensko susedilo s Deutschlandom...

Niemamweny

Bracia i Siostry,
Tak żeby skończyć z historią i polityką. Trzeba pamiętać, że nam zajęcie Javoriny i Suchej Hory w 1938 na dobre nie wyszło.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov