Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Neznacene chodniky v Tatrach

Diskusná téma Neznacene chodniky v Tatrach

Caute, ma niekto skusenosti s niektorymi z tychto neznacenych chodnikov v Tatrach? Ake su narocne? Aka je sanca, ze ma pri ich prechode (ne)chytia? Diky.

Pysne sedlo - Tomanove sedlo - Ticha dolina Laliove sedlo - Sedlo Zavory Nizne Temnosmrecinske pleso - Vysne Temnosmrecinske pleso - Chalubinskeho vrata Morske oko - Ovcie sedlo Popradske pleso - Ladove pleso Teryho chata - Baranie sedlo - Brncalka

JohnYossarian

Z Krížnej prejdeš na Koniarčisko - smer Všiváky a odtiaľ sa pustíš dole do Kôprovej a vyjdeš pri Kmeťových vodopádoch. Ja som tam bol na jar, bolo to sem tam trochu zarastené, ale dalo sa v pohode prejsť. Fotky síce nemám, ale napríklad v Krížnej som prechádzal cez dva úplne nové mosty. Aj tam síce majú lesníci chatu, ale je vidieť, že to je udržiavané, zo Všivákov na Kôprovú už to bolo trochu ťažšie, ale dalo sa.

Rast

Ako dole z Kriznej smerom ku Kmetovym vodopadom? Je to tam vidno? Bolo to tam strasne zarastene a nebola jasna dobocka dole do KOprovej doliny. Nemas nejake suradnice, foto?

Zo SPiglasovho vrchu by sa malo dat ist dole k Temnosmrecianskym, urcite cez Chalubinskeho vrata, ale dalo sa aj priamo dole, len lepsie sa asi ide hore, ako dole...
Ale cez Chalubinskeho vrata prejdes urcite, je to byvala znacka

JohnYossarian

Krásna neznačená túra je v Krížnej doline (ústi do Kôprovej doliny) smer Koniarčisko - Všiváky a naspäť do Kôprovej pri Kmeťových vodopádoch. Nádhera, odporúčam prejsť.

Agymaros

zaujimalo by ma ci sa niekomu podarilo zist zo spiglasovho wierchu dole k temnosmrecinskym plesam, je tam chodnik mieriaci medzi plesa akoby pokracovanie zltej znacky, ide az dole k plesam ci je to dole nepriechodne?

Greywind

Pyšné sedlo - Tomanove sedlo - známy tam už platil pokutu, ináč klasický západotatranský hrebeňový ráz.
Ľaliové sedlo - Závory - viditeľný chodník vedúci popod Valentkovú a Swinicu, významná a prirodzená spojnica medzi Kasprowým vrchom a dolinami Tichou a Kôprovou, obťiažnosť nenáročný tatranský chodník, prečo je neznačkovaný osobne uniká môjmu chápaniu ako viacero tatranských chodníkov spájajúciach turistické doliny.
Nižné a Vyšné Temnosmrečinské pleso - Chalub. vráta - kedysi otvorená, dnes uzavretá spojnica medzi Slovenskom a Poľskom, z Chalubinského buď traverzovým chodníkom na poľskú stranu alebo východzí bod k horolezeckým počinom. Obtiažnosť: ostrý sutinatý terén, z plies chodník dnes už ťažšie definovateľný.
Morskie oko - Ovčie sedlo - nebol, nepoznám, ale stačí pozrieť od Czarneho stawu na ľavú stranu dohora pri výstupe na Rysy z poľskej strany a uvedomíš si tú exponovanosť terénu tam a pravdepodobnú obtiažnosť.
Téryho chata - Brnčalka cez Baranie rohy - tak využívaný prechod medzi dolinami, že sa stále čudujem prečo už kompetentní nerezignovali a nepomaľovali to tam značkami. V prípade, že niekoho nenapadá krátiť si chvíľu odstraňovaním reťazí vcelku pohodlný prechod, niečo ako na Priečnom.

Rast

vrtula je zadarmo,pokial ide o transport zo zdravotneho hladiska. Pokial ide o patraciu akciu a ine veci, tak to je uz sporne, to neviem. A

Peter61

Jano M.:
mozes si prejst VVP a ZD pri dalsich poistovnach, mozno tam najdes vhodne poistenie. Ja som analyzu z z tohto hlaiska nerobil, je to cca 2 hodiny roboty.
Moje odporucanie pre weekend warriors je:
OeAV + pripoistenie uraz.inv. pre clena OeAV. Aj keby si chodil mimo zasahovej oblasti HZS ( napr.MK) alebo na skalky a preglejku, pripoistenie je za excelentnu cenu ( komercne by to bolo tak 700 €/r)

Peter61

Lenrob, dakedy ATE fakturuje HZS a ta zase pacinetovi.

Lenrob

No myslim, ze vrtulnik je zadara, pokial ide o zachranu lzs.ate.sk/sk/faq/ Ale ako to je, ked sa na vrtulnik nasackuje aj HZS uz netusim (a som docela rad).

Jjano

"Riziko s potrebou poistenia" - stačí, keď si zlomíš nohu (čo sa ti môže stať aj uprostred Bratislavy, nieto ešte na lesnom či skalnom chodníku) a už po teba pošlú horskú službu ...

Peter61

Jano M.
Su to pohoria v zasahovej oblasti HZS ?

Inak zatial mi to vychadza na OeAV + pripoistenie uraz.inv.

Jano M.

Asi 5x za rok na atraktívne neznačené štíty ako Veľké Solisko, Štrbský štít, Satan, Mengusáky, Vysokú, Končistú, Javoráky, Ľadové štíty, Kežmarské štíty, ...
Popritom chodím samozrejme aj do iných pohorí na Slovensku, ale to nepovažujem za riziko s potrebou poistenia.

Peter61

JanoM, kolko krat za rok ? Chodis aj do inych pohori v zasahoej oblasti HZS ? dnes 09:28 Peter61

Zatial dve sme vylucili.

Jano M.

Takže žiadne komerčné poisťovne ma nepoistia, keď chodím mimo značených chodníkov ?
Jano M.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum