Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma smerovníky

Vlado (B. Bystrica)

Súhlasím s týmto problémom, nakoľko aj ja mám podobné osobné skúsenosti. Obzvlášť sa s uvedeným problémom stretávam na smerovkách vyrobených v r. 2005, nachádzajúcich sa na viacerých úsekoch E8. Podobnú situáciu som si všimol aj v lúčanskej Malej Fatre, kde úsek z Minčola na rázc. pod Krížavou píše tuším 34 minút, no ja som to rýchlou chôdzou nestihol skôr ako za 1 hodinu. Iný príklad. Smerovník na Čertovici (r. 2005), podľa ktorého je na Chatu MRŠ 2:35 a na Chopok 4:50. Teraz v lete sa na hrebeňovke Nízkych Tatier menili nové smerovky (r. 2010), podľa ktorých je z Čertovice na Chatu MRŠ 3:25 a na Chopok 5:45. To je už celkom iné a zodpovedá to primeranému tempu.

Jozok

Súhlasím so zakladateľom témy, že časy na smerovníkoch sú mnohokrát divné a to na obe strany. A najväčší chaos má v tom človek vtedy, ak napr. v priebehu jedného-dvoch dní sa mu prihodia obe situácie. Teda, že nejaký úsek prejde "s prstom v nose" a napriek tomu predbehne čas na smerovníku a niekedy popoludní natrafí na úsek, kde nie je schopný dodržať smerovníkový čas ani keby sa pos..l. Narýchlo ma napadli príklady z tohtoročného leta: Kriváň sa zo Štrbského plesa za 3,5 hod. pre priemerného turistu spraviť nedá. Opačný príklad: cesta zo Zverovky na Ťatliačku je písaná na 1:45. Avšak toto som prešiel vychádzkovým tempom (s frajerkou, ktorá nie je žiadna veľká turistka) za 1:30. Takže malo by sa to nejako zjednotiť.

Hefaistos

napisu casy pre "auparkovych" turistov, budu sa stazovat ti normalni. napisu casy pre normalnych, budu sa stazovat ti "auparkovi". v zahranici mas smerovniky bez casov a tvoj problem je vyrieseny. chces to radsej tak?

Dano

Chcel by som sa dotknúť uvádzania časov na smerovníkoch.
Často navštevujem oblasť Ďumbier-Dereše. Neviem pochopiť príslušné organizácie, čo majú na starosti smerovníky v uvedenej oblasti. Hlavne trasa: modrá značka Rázcestie pod Krupovou hoľou-Kosodrevina s vyznačením času 50 minút, opačne 1 hodina. Skúsil som to spraviť. Ale to je už beh. Tu však ide o to, že smerom od lanovky idú zástupy ľudi s tým, že za chvíľu budú na Štefáničke. Idú s deťmi, naľahko. Jedná sa pritom o terén kamenistý, pre netrénovaných, náročný. Toto vyznačenie času je v podstate nebezpečné. Mnoho ľudí, ktorí boli v polovici trasy, po mojej informácii koľko majú ešte na chatu, sa vrátilo. Je to vysokohorské prostredie a takáto informácia môže doslovne ohroziť zdravie ľudí neznalých túto trasu. Ono sa nejedná len o túto časť magistrály, ale celá magistrála má vôbec divné časy uvedené na smerovníkoch. Napr. Krížske sedlo - Búda (45 mninút). Skúste to. A keď idete z hrebeňa s báglom a chcete chytiť posledný autobus, tak sa môžete dostať len do problémov. Neviem, či to vyhovuje i Horskej službe a neuvedomujú si, že prevencia je lepšia ako už asistencia pri úrazoch alebo vysileniach.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov