Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma tank v doline

Diskusná téma tank v doline

Zdravim hikingacov, chcel by som sa opytat, ci mi niekto vie poradit, kde presne sa nachadza tank z 2 sv. vojny v Istebnianskej doline pri Istebnom na Orave. Chcel by som sa tam ist pozriet, ale nechce sa mi tapat, ak by bol niekde mimo cesty na neoznacenom odpocinku, za odpovede dakujem :)

Dolcino

Pri vraku tanku som bol naposledy v roku 1973.Ide naozaj o LT-38,alebo(LT vz. 38) Naozaj z neho zostal iba asi 2cm hrubý skelet, zopár článkov z pásov a dolu asi 6 až sedem metrov opodiaľ , smerom na juhovýchod, na Istebné odmontovaná veža.
Z vnútornej strany mala ešte pozostatky bielej farby. Jedno predné ozubené ťažné koleso z tanku som videl v Plešivej u ľudového zvonkára Piklu-Pivničiara.
Predpokladané miesto vraku je označené na stránke Wikimapia.
wikimapia.org/#lat=49.2687847…

Misko79

dakujem velmi pekne za obsiahle info, cital som o tom v knihe obrnena technika v SNP, ci ako sa to vola a tam bola zmienka o tejto teme, to ze tam uz nic nie je ma moc nepotesilo, myslel som ze aspon torzo podobne tanku tam bude, no co uz, aj tak velmi pekne dakujem ;)

Miso.K

Pozerám, že už tu boli podané viac - menej detailné informácie. O tejto veci sa môžeš ešte niečo viacej dozvedieť v knihe "Protifašistický odboj na Orave". Nepoznám autora knihy, pamätám si len toľko, že nás v škole za túto knižku dosť buzerovali súdruhovia učitelia ...
Ako už bolo napísané, dnes z tohto "ľahkého tančíka" moc nenájdeš, bo ho miestny obyvatelia Zázrivej rozobrali na použiteľné súčiastky ešte v 50. - 60. rokoch 20. storočia.
PS: Lokalita sa volá Uhliská, no je to dosť rozsiahla plocha medzi Istebnianskou dolinou a Minčolom na hľadanie. Ak tam zablúdim a niečo ohľadom danej veci zistím, dám vedieť.

JurajDK

Ide o lahky tank vz 38 (Skoda)s ktorym sa povstalecky vojaci (nie partizani) snazili ustupit pred nemcami cez Isteb. dolinu do Zazrivej, pripadne dalej na Hrustinsku Zabavu, kde boli zoskupene povstalecke jednotky po neudrzani tabora v Lucivnej. V zavere Istebnianskej doliny- v casti "za Martincovym" zadreli motor, vymontovali tankovy gulomet a nechali tank na pospas svojmu osudu. Miestny obyvatelia ho potom postupne rozobrali-vhodny matroš pre zazrivskych kovacov(pasove clanky), prekuli zbrane na pluhy... :-))))) V 80tych rokoch bola z neho uz len tankova vana bez veze a kolies, ktora postupne zapadala do mokreho podlozia a zarastala vysokym mociarnym rastlinstvom. Slabo citatelna zarastena cesta, vysoka trava, prhlava a problem najst to miesto maju uz aj ti ludia, ktori pri nom niekedy boli.No ak si za svojim cielom stojis, tak detektor kovov na plece, rapkac na medvede do ruky a hladaj cca 2 km od odbocky modrej TZ hore po prude potoka.

Misko79

Zdravim hikingacov, chcel by som sa opytat, ci mi niekto vie poradit, kde presne sa nachadza tank z 2 sv. vojny v Istebnianskej doline pri Istebnom na Orave. Chcel by som sa tam ist pozriet, ale nechce sa mi tapat, ak by bol niekde mimo cesty na neoznacenom odpocinku, za odpovede dakujem :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov