Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľká Fatra - turčianska vetva hrebeňa

Diskusná téma K článku: Veľká Fatra - turčianska vetva hrebeňa

Konečne nám prišla jeseň a s ňou aj charakteristické počasie bohaté na inverzie, ďaleké výhľady a správne dramatické scenérie, ktoré potešia každého zanieteného turistu alebo horského fotografa. Preto sa moja pravá turistická sezóna už niekoľko rokov začína vždy v tomto čase. Ľudí v horách ubúda a aj na najznámejších turistických trasách býva často pusto. Stačí vystihnúť to správne počasie a vyraziť.

Marcel.c

Pri prechode turcianskeho hrebena Velkej Fatry som natrafil na moznost legalneho prenocovania v Svrcnickom sedle, tesne pod Klakom v smere od Jarabinej. Je to male sedielko v lese, vhodneho miesta na lezanie tam nie je vela ale je to legalne, podla udaja na smerovniku v sedle.

Olšo

je noc, dieťa a žena spí, a ja ako pri ohníku pookrievam pri tomto článku a fotkách prekrásnej krajiny

Filipko

fundovaný,inšpiratívny príspevok,zjavne od fundovaného autora,vďaka

Maťo z.

V místě ,kde se z hřebene odbočuje k prameni pod Jarabinou, stojí kamenný mužík. Žádná kamenná ani dřevěná šipka tam už není. Taky smrkové pralesy na Jarabiné už díky lesákům vzaly za své...

Pitr

No na ten prameň v Ĺubochnianskom sedle si zabudol, resp. asi 100 m od sedla smerom na juhozápad po vrstevnici.
Teraz je nad tým premeňom jediný sotjací strom navôkol, nakoľko to tam energetici vyčistili.

Boro

Maroš 1, si borec ktorý to tam dobre pozná a to sa mi páči. Ak máš GPS-ku, tak to prosím ťa zadaj v tých údajoch, ale aj v obyčajných ktoré sú pre nás, obyčajných turistov. Ďakujem.

KM

To jjano: Opis cykloprechodu z Ľubochnianskej doliny na Turiec cez sedlo Príslop je tu:
mtbiker.sk/…/cez-hrebene-velk…$ret Nešiel som to, mám to len v pláne. Keď to pôjdeš, daj vedieť : )).

Maroš1

Pekné čítanie. Turčiansky hrebeň je krásny, najme úsek od ploskej po Jarabinu a okolie Kľaku. V článku je malá nepresnosť, turistov z Čiech ste stretli asi na Jarabine. Javorina je smerom od Malého Lysca k Ploskej.
Prameň nájdete pod Jarabinou. Pri ceste od Malého Lysca prídete do sedielka tesne pred stúpaním starým smerkovým lesom na Jarabinu. Asi po 50 výškových metroch po vrstevnici prídete k starému napájadlu. Je tam nevýrazný chodník. Potom sa dá po vrstevnici pokračovať až po modrú značku chodníka zo sedla pod Kečkou na Jarabinu. Odbočka k prameňu bola ešte pred rokom vyznačená kamennou šípkou. Ďalšie pramene na hrebeni sú pod Nižnou Lipovou, ďalej kúsok za Ľubochnianskym sedlom pri chatkách a na lúke pod Kraľovianskou kopou. Možno by stálo za to vytvoriť databázu prameňov zo súradnicami.

Pitr

Taký prameň ako spomína boro je Ľubochnianskom sedle.

Tono

...a zmiju na Smrecinach som stretol ja, bol to krasny a statny kus hada!

Tono

V BA ho necapuju, kde si bol, bol som ja pred troma tyzdnami, len vo Vikartovciach som bol skoro rano, este bolo zatvorene :)

Susol de zakyl

Asi v tom čase,keď si bol vo Fatre som vegetoval na Královej holi.Slovensko vo formáte HO,hnilecké kaskády s asi prvými cencúľmi a sem tam zmija v jesennom slnku.Lesy v oblasti "smrečínskeho sedla"-zážitok.Škoda,že sme lufťáci a tak trochu tam chodíme ako do ZOO,ale pri návrate predsa len jeden príjemný objav.Červený Šariš vo Vikartovciach,kde ho čapujú v Ba??? Susol...

Tono

Poldo, ja som tuto turu robil 1x v roku 1983, tiez sme koncili na Starych Horach a sli cez Majerovu skalu :) Bola to makacka, ale mal som 17 rokov a o 50 kg menej... :) :) :)

Boro

Tóno, my sme tam boli v r.1997 a stúpali sme z Nolčova po zelenej na Príslop a potom sme stretli nejakých turistov a tí nám povedali o prameni v ktoromsi sedle. Bola tam len drevená šipka s nápisom voda, slabý pramienok, ale stačil. A bolo to (ak si dobre pamätám)tak max. 30-50 m od chodníka.Nevie tu niekto v ktorom sedle to je???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma