Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hronská Dúbrava – Demian – Šášovský hrad

Miri01

Dnes, po viac než piatich rokoch, je túra na Demian oveľa zaujímavejšia, je tu vybudovaný náučný chodník, vychádzajúci z Hronskej Breznice, studnička je zrenovovaná, na výhliadke je panoramatická mapka okolitých pohorí a obcí.Odporúčam ju absolvovať hlavne v období marec až november a zvládnu ju aj deti od cca 5 rokov. Pri dobrej viditeľnosti je to krásny zážitok!

Jjano

Dnes som si dal túto túru a je nečakane pekná (smer z Hronskej Dúbravy do Žiaru). Výhľad z Demiana je veľkolepý, hrebeň Nízkych Tatier ako na dlani.
Na západ od cesty Močiar-Jalná plno stopy viacerých medveďov, je tam aj plno posedov, dva sú s vnadiskami (!), tak asi preto.
Značenie sa zdá byť nedávno vynovené, na dvoch či troch miestach treba trošku hľadať značku, ale vcelku je v poriadku.

Ošemetné je iba toto miesto tinyurl.com/brm2auk, kde si treba všimnúť dosť nenápadný "vchod" značky do lesa, lebo inak človek pokračuje po tej ceste doprava, na sever. No a hneď po vojdení do lesa je síce šípka, ale ďalej chýbajú značky. Treba však veriť šípke, ísť presne v jej smere v lese asi 1OO metrov a značky sa zase objavia.

FunTTomas

Jozef: vďaka za pekný tip na jarnú túru. Absolvovali sme ju 16. apríla kremnicka.kluby.hiking.sk/…/c… s doplnením o prechod lazov Breziny a Behanovo na okraji lúky Hencelová. Vyhliadka z vrchu Suť na Štiavnické vrchy (Močiar, Sitno atď.) je krásnou odmenou za strmý výstup. Nevynechali sme ani návštevu ojedinelého pohostinstva (šiator) v Šášovskom Podhradí. Odmenou po túre bol fajný kotlíkový guľáš v žiarskej staničnej.

Jozef sliacky

Ako som napísal, o výskyte vreteníc na Šášove mám pochybnosti. Len som citoval skúsenosti ľudí, ktorí tam boli viackrát ako ja a sú to ľudia, ktorí prírodu dobre poznajú, takže ktovie... V blízkych Kremnických vrchoch sú však vretenice pomerne hojne rozšírené, takže nepovažujem ich výskyt na Šášove za vylúčený.

Dukat

Fajn clanok, potesil. Tuto trasu mam rad. Da sa absolvovat aj na bicykli. Sem tam vsak treba alternovat zvaznicou mimo znacky. Na Markuse/Hencelovej sa takmer vzdy pritrafi vidiet vysoku. Aha a na Sasove som bol aj cez 100x, ale vretenicu som tam nevidel. Pisem to len aby ludia nedostali strach chodit tam, aj ked opatrnosti nikdy nieje dost.

Jozef sliacky

Značenie je taký slovenský priemer, teda sú miesta, kde mu treba zvýšiť pozornosť a trochu sa nechať niesť aj intuíciou a mapou. Problém môže byť na rozsiahlej lúke Henceľová, ktorou treba prejsť a na druhej strane nájsť lesnú cestu, a pozor si treba dať aj pri odbočke na vrch Suť, šípka na strome sa dá ľahko prehliadnuť a aj mne sa už raz stalo, že som tento vrchol obišiel bez značky traverzom po južnom svahu kopca. Túru odporúčam najmä za dobrých výhľadov, ale aj v čase, keď je veľa hríbov, najmä kozákov.

FunTTomas

Vďaka Jozef za zaujímavý tip na túru. Chystám sa tam na skorú jarnú túru budúci rok, keď ešte vo vyšších polohách budú zvyšky mokrého snehu a tu už bude rašiť prvá vegetácia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma