Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Extrémne potenie

Diskusná téma Extrémne potenie

Ahojte. Mám taký problém a to že sa pri športe veľmi prehrievam a následne strašne potím - a to najmä hlava a chrbát. Je pritom jedno či je 30 alebo - 10 stupňov. Samozrejme v lete je to o čosi horšie - na biku v stúpaniach sa zo mňa leje tak agresívny pot že mi z toho neraz popraskali očné viečka(zrejme od soli). Je to veľmi nepríjemné a kazí mi to radosť z pohybu v horách a znervózňuje keď musím ustavične utierať krk a čelo od kvapkajúceho potu...Máte niekto skúsenosti ako sa dá tento problém zmierniť? Príp. hocaké tipy a rady ako sa tomu prispôsobiť. Ďakujem vopred za odpovede.

MatusM

Čakám, kto čo poradí, tiež sa potím "jaxviňa". Na ten bike si daj aspoň čelenku - potítko. Sem tam vyžmýkaš a ideš ďalej.

Vladoravinger

Vraví sa, že šalvia (napr. vo forme čaju) pomáha zastaviť alebo zmierniť potenie. Ja som to ale neskúšal.

Peter61

vlado, nevies nahodou, zaberie ta salvia , aj ked potim somariny ?

Vrana

Potenie je normalna reakcia organizmu na prehriatie, teda potenim sa telo chladi. Asi najjednoduchsie je pouzivat menej oblecenia. Nejaka ludova lekaren mozno tiez pomoze, mozno zmena stravy, vhodnejsie napoje.

Tiez nemam rad ked sa potim, presnejsie neznasam ked mi je teplo. Preto chodim v tenkych trickach, rolakoch a podla situacie vrstvy pridavam alebo uberam. Niekedy to posobi cudne, ked 80% turistov je v softshell bundach (niektori aj s ciapkami na hlavach) a ja len v tricku alebo natelniku ;-)

MatusM

No dobre, ale nie je výnimkou, keď som na (cyklo)túre s rovnako stavaným a oblečeným parťákom, podávame rovnaký výkon, príjmame porovnateľnú stravu a množstvo tekutín. A z jedného pot tečie potokmi, kým druhý má akurát 2 kvapky nad ušami.
Dobre by bolo pochopiť, prečo sa s prehriatím jeden organizmus vyrovnáva tak, druhý inak.

Vrana

2 MatusM: kazdy sme iny. Preco niekomu chutia sladke jedla a inemu nie?

Rado Gadoczi

Nadmerné potenie môže byť spôsobené rôznymi hormonálnymi a metabolickými poruchami, neurologickými a systémovými ochoreniami. To znamená že ak je potenie fakt nadmerné je dobre navštíviť lekára.

Rbr69

Ja mam potenie asi zakodovane geneticky po otcovi, ale beriem to ako normalnu termoregulaciu s ktorou som sa narodil, to ze sa niekto nepoti a mne tecie retiazka po nose a usoch je normalne ... a zasa vypotit sa riadne je zdrave ... to ze potom smrdime je druha vec a ta ma viac mrzi ;-)

Rbr69

Takze este tip ... sportovy uces a aj v lete buffku alebo satku aj ked je 35 st., nech to nelezie do oci

Branulik

2 rbr69: To platí aj u mňa - otec sa potí tiež príšerne. Je však astmatik a tak sa domnievam že aj kôli tomu...

Rado Gadoczi

Na lekára je to hlavne vtedy ak sa nadmerné potenie stupňuje a je čoraz väčšie alebo sa objavilo odrazu. U takýchto vecí je treba dávať pozor napríklad sa takto prejavuje neliečená cukrovka.

Stanley.sk

Ako uz bolo spomenute, aj ja odporucam celenku (napr. buffinu ci nieco ine). Pouzivam takmer celorocne a chvalim...

Tigervegetarian

Čo sa týka tej šalvie, pokiaľ viem, tá má opačný účinok, a potenie práveže podporuje. Šalviový čaj sa píjava keď je človek chorý a potrebuje sa vypotiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma