Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Extrémne potenie

Katyka

Takže so šalviou môžete ísť niekam... To pri extrémnom potení absolútne nezaberá. Ja mám ten istý problém. Či je vonku -20 stupňov alebo +30 stupňov aj ja mám stále mokré čelo a celú hlavu. A tiež mi reže dolu chrbtom jarček. Ja som s tým nikdy problémy nemala, až do chvíle, keď som chytila ukrutný zápal v tele a tým nasledujúcu sepsu. V nemocnici mi zrážali 40 stupňové teploty viac než dva týždne. Odvtedy mi nepracujú dobre obličky = problém s vylučovaním tekutín močom = zvýšené potenie. Mám problémy so srdcom = zväčšená pravá komora = zadržiavanie vody v tele, a to napriek extrémnemu poteniu pri akejkoľvek činnosti, nielen pri športe. A ešte problémy s dýchaním. To tiež vplýva na reguláciu vody v tele. Ja to vidím radšej na lekára, milý Branulík. Presne v tom aj ja vidím problém, že pri rovnakej záťaži u rovnakých ľudí môže byť nejaký rozdiel, ale nie taký extrémny. Veľa zdaru...

Tigervegetarian

Ďakujem že si ma opravil Tak som si to skontroloval na wiki, a naozaj šalvia potenie zmierňuje. Mne to kedysi povedala "dôveryhodná" osoba, a tak som to nejak neoveroval. Ale mal som.

Rado Gadoczi

Šalvia lekárska ma protipotopúdne účinky ale pri nadmernom potení určite nepomôže ale samozrejme ani neuškodí :)

Tigervegetarian

Čo sa týka tej šalvie, pokiaľ viem, tá má opačný účinok, a potenie práveže podporuje. Šalviový čaj sa píjava keď je človek chorý a potrebuje sa vypotiť.

Stanley.sk

Ako uz bolo spomenute, aj ja odporucam celenku (napr. buffinu ci nieco ine). Pouzivam takmer celorocne a chvalim...

Rado Gadoczi

Na lekára je to hlavne vtedy ak sa nadmerné potenie stupňuje a je čoraz väčšie alebo sa objavilo odrazu. U takýchto vecí je treba dávať pozor napríklad sa takto prejavuje neliečená cukrovka.

Branulik

2 rbr69: To platí aj u mňa - otec sa potí tiež príšerne. Je však astmatik a tak sa domnievam že aj kôli tomu...

Rbr69

Takze este tip ... sportovy uces a aj v lete buffku alebo satku aj ked je 35 st., nech to nelezie do oci

Rbr69

Ja mam potenie asi zakodovane geneticky po otcovi, ale beriem to ako normalnu termoregulaciu s ktorou som sa narodil, to ze sa niekto nepoti a mne tecie retiazka po nose a usoch je normalne ... a zasa vypotit sa riadne je zdrave ... to ze potom smrdime je druha vec a ta ma viac mrzi ;-)

Rado Gadoczi

Nadmerné potenie môže byť spôsobené rôznymi hormonálnymi a metabolickými poruchami, neurologickými a systémovými ochoreniami. To znamená že ak je potenie fakt nadmerné je dobre navštíviť lekára.

Vrana

2 MatusM: kazdy sme iny. Preco niekomu chutia sladke jedla a inemu nie?

MatusM

No dobre, ale nie je výnimkou, keď som na (cyklo)túre s rovnako stavaným a oblečeným parťákom, podávame rovnaký výkon, príjmame porovnateľnú stravu a množstvo tekutín. A z jedného pot tečie potokmi, kým druhý má akurát 2 kvapky nad ušami.
Dobre by bolo pochopiť, prečo sa s prehriatím jeden organizmus vyrovnáva tak, druhý inak.

Vrana

Potenie je normalna reakcia organizmu na prehriatie, teda potenim sa telo chladi. Asi najjednoduchsie je pouzivat menej oblecenia. Nejaka ludova lekaren mozno tiez pomoze, mozno zmena stravy, vhodnejsie napoje.

Tiez nemam rad ked sa potim, presnejsie neznasam ked mi je teplo. Preto chodim v tenkych trickach, rolakoch a podla situacie vrstvy pridavam alebo uberam. Niekedy to posobi cudne, ked 80% turistov je v softshell bundach (niektori aj s ciapkami na hlavach) a ja len v tricku alebo natelniku ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov