Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Gerlach

Diskusná téma Gerlach

Caute, uz dlhsie sa s kamosmi chystame na Gerlach, chceli by sme to zrealizovat buduci rok. Chcel by som sa vas opytat ako to je s horskymi vodcami kde ich zohnat kolko to stoji, kolko ludi zoberie zosebou. Bez vodcu sa tam nemoze ist co viem... pripadne nejaky kontakt na horskeho vodcu :-) dakujem

Vilo666

nejaka lacnejsia varianta nieje? som student a tato ciastka nieje zrovna najmensia....ale lacnejsie to asi nepojde ze..

Martin63

Naposledy som tam bol tohto roku s Petrom Tomkom (tomko@pp.psg.sk
tel: +421 (0)903 739 220) a absolutna spokojnost. Okrem vodcu sme boli na lane 3, myslim, ze to je tak maximum. Cena je standardna podla cenniku na stranke co poslal Lukas. Pokial som pocul, na Gerlach vodi aj dr.Kalensky (peter.kalensky@stonline.sk)

Macom

Sadzba na Gerlach je pevne stanovena pre vsetkych vodcov - a dodrzuju to!
Odporucam absolutnu spicku na Gerlach:
petersperka.sk$ret

KM

Vilo, úprimne s tebou súcitím. Ako študenti sme vyšli na tento kopec a kamarátovi-vodcovi sme ani pivo nekúpili… Horský vodca na Gerlach je smutná vizitka SK súčasnosti… Žiaľ, keď demontovali reťaze a skoby, okrem kamaráta sa asi aj lano zíde ((:

Miki D.

Odporúčam, spraviť si v SVTS kurz základov VHT a chodiť do hôr s nejakým klubom SVTS. Napr. Prevyk ako dole píše Peter61. Takto za tie peniaze zažiješ 5 ďalších túr v Tatrách. Navyše stojí to za viac, ako nechať sa ťahať horským vodcom na lane ako ovca. Nijako tým však nechcem uraziť prácu HV.

Vilo666

hej pocul som o takej moznosti..ale budem musiet asi zainvestovat do vybavenia..lano, karabiny a pod nie?

Bacaardi

vilo666, ak mas investovat do vybavy, ktoru na legalny vystup na gerlach bez vodcu potrebujes, to sa ti asi oplati ovela viac zaplatit si toho vodcu.

Za A - ak nechces robit horolezectvo, neoplati sa ti investovat. ak horolezectvo robit chces, zacnu na kurzoch, pokupuj si vybavu, nieco sa nauc a potom na ten gerlach hravo vybehnes - legalne...

Za B - ak chces ist len na gerlach, tak vodca ta tam prevedie bezpecne, pohodlne a ked si dobre vyberies, budes mat aj prijemny zazitok... odporucam pogooglit nejake negativne clanky na par vodcov... aj ked je vodcovsky biznis v SR spinavy, tak pri investiciach do matrosu by si vrazil ovela viac...

Vrana

Legalnych moznosti je viac a to ktoru zvolis zalezi len od teba.

  1. najjednoduchsia najmenej narocna na cas a IMHO aj na peniaze je najat si horskeho vodcu. Vodca zabezpeci lano, sedaky, prilby, ... nemusis absolvovat ziaden kurz a na vrchol vyvedie prakticky kazdeho fyzicky zdatneho turistu, 10 rocne dieta aj 70 rocneho seniora. Tato moznost je vhodna pokial mas zaujem o 1-2 neznacene kopce a nic ine.

  2. clenstvo v SVTS, pripadne KST a absolvovanie predpisanych kurzov. Nutny nakup alebo pozicanie si materialu (sedak, prilba, HMS-ky, istitko, macky, ...). Potom mozes absolvovat vystup s instruktorom VHT. Pokial viem instruktori vedu bez naroku na financnu odmenu. Tato moznost je vhodna pokial mas zaujem o najpopularnejsie vrcholy (Gerlach, Lomnicak, Stredohrot, Vysoka, ...), pretoze zaujem je hlavne o ne a zvysne kopce sa chodievaju menej casto (mnozina instruktorov nie je nekonecna).

  3. clenstvo v horolezeckom spolku (JAMES, Alpinverein, CHS, ...). Tato moznost je najnarocnejsia na cas aj na peniaze, vhodna ak chces do Tatier chodit casto a poznavat kazdy kut tohto pohoria (su aj zakazene oblasti). Mozes chodit sam, samozrejme lepsie v dvojici s partnetrom na lane. Hacik je v tom, ze na vystup mozes pouzit len cestu obtiaznosti III UIAA (na Gerlach napriklad Martinova cesta) a tazsiu, teda horolezecku trasu. Horolezecky material je nutne minimum. Musis sa naucit nielen perfektne liezt ale aj istit, osadzovat istenia, budovat standy, zlanovat, riesit kriticke situacie! Musis vediet citat teren, mat vybornu kondiciu, skusenosti, vieru vo vlastne a partnerove sily a schopnosti. Odmenou ti budu nezabudnutelne zazitky.

Janovarga

este jedna moznost
ktora je v podstate zahrnuta v predchadzajucich odpovediach-najdi si nejaky miestny (horo)lezecky klub-ak si student,na skole urcite cosi mate a oni ta tam uz dostanu..

MichaelS

Poslední možnost je si počkat, zda se někomu povolanému nerozbřeskne, a tento nesmysl nezruší....ale nevím nevím...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov