Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Gerlach

Diskusná téma Gerlach

Caute, uz dlhsie sa s kamosmi chystame na Gerlach, chceli by sme to zrealizovat buduci rok. Chcel by som sa vas opytat ako to je s horskymi vodcami kde ich zohnat kolko to stoji, kolko ludi zoberie zosebou. Bez vodcu sa tam nemoze ist co viem... pripadne nejaky kontakt na horskeho vodcu :-) dakujem

Peter61

vrana : oprava:
leZecka sezona je v plnom prude

PaliT : ano
"Pýtame sa, či aj skúsení záchranári majú strach, keď idú na zásah. Prekvapene na nás pozrie. (Buro) “Jasné. Vždy.”

domov.sme.sk/…/ako-funguje-ho…

Vrana

pozeram, ze letecka sezona je v plnom prude

PaliT

Ak si mal na mysli, že je OK, amatér – horolezec zablúdi, predpokladám, že hovoríme o tom, že ho nemožno za to nejako penalizovať. Inak ale nepovažujem za ideálne, že zablúdi, lebo to naznačuje lajdácku prípravu, ľahkomyseľnosť a pod. a záchranné akcie nie sú celkom bez rizík.

Určite by pomohlo, keby boli rozhodujúce orientačné body vyznačené šipkami na skale, mužíkmi, resp. na hrebeňoch dosahuje presnosť GPS vari 3 metre, mať také waypointy uložené v prístroji môže byť otázka života a smrti. Najmä v hmle a tme je masív Gerlachu náročný na orientáciu.

TomXX

Pali: ak zablúdi horolezec amatér a má požehnanie loziť mimo značených trás, je to principiálne OK (bez ohľadu na to, či potrebuje pomoc HZS). Ale ak za aktuálnych podmienok ide niekto riskovať bez vodcu, tak riskuje a ak by to bolo vyznačené a zabezpečené, tak by bolo riziko výrazne nižšie. Možno by to bolo vyvážené viac zásahmi lebo viac ľudí s menej skúsenosťami, resp. bez doprovodu niekoho skúseného... Ťažko povedať.

PaliT

Zmysel značenej cesty spočíva v tom, že terazky viem vždy kam mám odbočiť.

TomXX

A teraz mi povedzte Kefalin, keby tam boli tie oneeee, znacky a reataze, pobludili by aj tak?!

PaliT

Mám obavy, že podobné incidenty budú zneužívané ako argument proti liberalizácii pohybu v Tatrách. Gerlach zažil likvidáciu značiek, mužíkov a potom aj reťazí, to všetko v mene "ochrany prírody", hoci v reáli je to len vynucovanie starého známeho monopolu.
Iná vec je nutnosť VHT sa lepšie pripravovať na túru v spletitom teréne a chápať, že niektorí by si mali brať vodcu nie ako vstupenku do zakázaného priestoru, ale ako investíciu do bezpečného návratu.

MisoKE

vrana: pri zachrane ucrite nie, ale po nej...ale je to jedno viac menej, myslim, ze im tento zazitok stacil na to, aby si uvedomili ako vystrojeny a kam chodit do buducna :)

Vrana

2 MisoKE: na "cistenie zaludka" pri zachrane nie je priestor, dokonca je to kontraproduktivne

Novice

@Peter61:
nejak to nejde otvorit.

@vsetci:
Co sa tyka poistenia u Union, tak davajte velky pozor.
Ano v pripade zaskrtnutia rizikovej skupiny sport, ti poistenie plati aj mimo TZCH, ALE iba v pripade, ze ide o poistenie kratkodobe.
S kolegom sme na to kukali jak dvaja puci, ze ked sme dali, ze chceme celorocne poistenie rizikove sport, tak podmienky boli uz diametralne odlisne, a bolo tam prave, ze NEPLATI mimo TZCH.
Takze velky pozor, aby ste neboli v omyle a zistili to az neskoro.

MisoKE

Peter: mas pravdu, precital som si podmienky poistenia (Union) a oni kryju zasahy aj mimo TZCH, ale len ak sa pri poisteni zaskrtne, rizikova skupina sport....ked je vybrana rizikova skupina turista, tak zasahy mimo TZCH sa nekryju

takze treba si dobre precitat podmienky pred turou a tak vybrat poistenie :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov