Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na východ od raja

Eskimo

Ad. Tono & spol.
Vdaka za rady, tak teda to niekedy z tych Tomasoviec skusim. Inak letanovski "osadnici" sa mi zdaju coraz drzejsi - volakedy sa drzali len v osade ale ked som siel naposledy kompletny Prielom, tak uz obsmrdali priamo na Letanovskom mlyne a bol dost problem sa ich zbavit...

A k tym davom ludi, samozrejme, ist skoro rano resp. mimo sezony su vcelku fungujuce recepty, o ktorych viem... len ked ide clovek napr. od Dediniek, tazko moze dosiahnut, aby bol o 8:00 uz v Prielome Hornadu, pokial nechce vyrazat za tmy...

Btw. Slovensky raj je velmi pekny aj v zime, a ludi tam vtedy prakticky niet... napr. ked sme isli pred par rokmi v zime Suchu Belu tak sme cestu po cervenej znacke spod Vtacieho hrbu na Klastorisko preslapavali v neporusenom snehu... a na samotnom Klastorisku v zime prakticky "skapal pes" (hoci to bola sobota)

Loki

kvalitne foto , tiez som urcitu cast presiel opacnym smerom , nikoho som tam nestretol a to bolo v lete...
normalne ma chytila tulava...dakujem

Tono

Misou, to je sice pravda ako pises, ale ked ides od svitu do mrku, tak v urcitom case naraz stretavas dav ludi.

Misou

Davy ľudí-skúste ísť aj v hlavnej turistickej sezóne veľmi skoro ráno a nestretnete nikoho.

Igor STRHÁRSKÝ

Ako píše Tono - netreba dať najavo žiadne zaváhanie, okríknuť ich už z diaľky. Stačí, že prejavíš náznak, že by sa pre nich niečo našlo a už sa ich nezbavíš. Okrem toho mám skúsenosti, že otravujú len deti a keď sa na nich vykričíš, starší z povzdialia ich už "odvolajú"...

Tono

Lubo, jednoducho, spravas sebavedome, priam drzo, totalne ignorujes otazky ako nemas korunu, cigaretu a pod. Jednoduch nesmies dat najavo, ze mas pred ich ,,presilou v osade,, respek. Budis dojem ,,nadradeneho cloveka,,. Lebo povedane slovami etnografa p. Lazorika z Krivian /Saris/, ,,cigan v tebe vidi pana,, ale nebrani sa ozbijat ta,,. Tolko citat.

Lubo

Igor, co presne myslis tymto:
"dáš im už z diaľky patrične najavo, čo môžu od teba čakať"
Resp. ako :-)

Tono

Presne ako pise Igor o Sp. Tomasovciach. Inak celkovo ja osobne nemam doposial zlu skusenost s ciganmi a to som behal viackrat priamo cez ich osady, ked som behal po hradoch /hrad Zborov, Zem. Teplica, hrad Turna, Jerovnice - Mocidlany, N. Misla, Hanusovce nad Toplou a pod./

Igor STRHÁRSKÝ

Cigáni v Sp. Tomášovciach sú na relatívne vyššej "úrovni", ako Letanovskí. Okrem toho ich domy sú na konci dediny, nie ako v Letanovciach, kde je to skôr osobitná osada. Ja som tam nikdy nemal problém, ale ani v Letanovciach (hlavne, keď vieš, čo ťa čaká a dáš im už z diaľky patrične najavo, čo môžu od teba čakať :-) Ale istota je ísť zavčas zrána, oni dosť dlho vyspávajú :-)
Tono: pekný článok, pekné farebné fotky :-)

Tono

Ivan, mas peknu www stranku!
Este detail, trasa by sa dala prejst aj za jeden den, ale je to tusim cisteho casu chodenia okolo 10 - 11 hodin.

Tono

Ahojte!
Prave som vstal po nocnej, tak s miernym oneskorenim Vam budem postupne odpovedat. Najprv ale musim vsetkym podakovat za Vase postrehy.

Boro, fotim digitalom Konica Minolta A2, pouzivam filtre polarizacny, prechodovy, ND neutralne, UV a oteplujuci polarizacny filter. Postprodukicu v PC robim len vo funkcii Urovne. Nastavenie fotoaparatu podla danej sceny, povacsine pridavam kontrast a saturaciu /KM A2 ma taku funkciu/. Alebo klasickym fotakom Pentax P30. Filtre ako pri digitale.

Eskimo, v Raji sa daju kombinovat rozne znacky a tak si kazdy sam vie velmi dobre naplanovat trasu, kadial chce ist, kadial este nesiel. K trase na Tomasovsky vzhlad z Spis. Tomasoviec... Osobne som tadial isiel 3x, ale ciganov som nikde nestretol. Dokonca som prekvapeny, ze mas takuto vedomost. Je sice pravda, ze som tadial isiel vzdy velmi skoro rano, ale v dedine som nemal dojem, ze by to bolo nejake riziko ohladne ciganov /nevidel som klasicku cigansku osadu/.
Aj ta zlta znacka bola bez problemov. Teda aspon ja som nemal problem. Takze moje skusenosti su doposial dobre, v Raji som bol aspon 15 x, v kazdom rocnom obdoby. Takze neviem. Aj ked z Letanoviec som este po cervenej na Let. mlyn nesiel. Prave koli cig. osade.
Este k poctu ludi v Sl. Raji, v roklinach ci v Prielome. Uz sa budem x-krat opakovat, ale do takychto vychytenych pohori chodim zasadne mimo hl. tur. sezony, idem v zime, na jar ci jesen a to najlepsie mimo soboty a nedele. Potom si slapem sam. Skus ist takto, uvidis ze nebudes lutovat. Vela zdaru.

Ivanpuskas

Skvely clanok, urcite to v lete skusim. Paradna dvojdnova tura malo znamou castou raja. Dik za tip. Vyborne fotky!!!

Jano

Tono, vďaka za opäť skvelý článok! Je tomu už vyše 20 rokov, čo som v miestach, o ktorých píšeš, robil ako geológ. Odvtedy som tam nebol. Vďaka článočku som si na tie časy nostalgicky zaspomínal, ba niektoré miesta som na fotkách aj spoznal...Ďakujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov