Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo sa deje v lese - objektívom fotopascí

Diskusná téma K článku: Čo sa deje v lese - objektívom fotopascí

Článok prináša sľúbený a verím, že aj očakávaný pohľad na využívanie modernej techniky. Ide o fotopasce, ktoré boli zabezpečené vďaka Slovenskému turistickému spolku HIKING a dobrovoľným darcom (fyzické osoby a firmy). Tieto zariadenia boli inštalované v pohorí Malej Fatry začiatkom októbra, za účelom monitorovania medvedej populácie. Už za relatívne krátke obdobie používania stihli priniesť zaujímavé informácie.

Kajsi

velmi pekne fotky, uz sa tesim na dalsie :) vela zdaru prajem!

Peter61

Miso K. - paradna fotka !
( a to som si myslel, ze fotopasce su iba na dokumentaciu a poskytuju technicku kvalitu na urovni "krabicky od mydla")

Miso K.

Fotopascí je stále príliš málo na to, aby sa dali používať aj na tieto veci.
Ja ich radšej používam na "lov" zvierat.

PS: Posledný úlovok rysa je titulná fotka na našej webstránke.

Jjano

Ano ja, bicyklisti môžu jazdiť po lese nielen po vyznačených trásách, ale aj po lesných cestách. A naopak - neoprávnený vjazd motorovým vozidlom (motrokou, štvorkolkou, LKT, PV3S a starým traktorom) je nielen zakázaný, ale dokonca je to trestný čin.

Tigervegetarian, presne ako píše Anoja - z fotografie nezistíš identitu, väčšina tých vehiklov nemá identifikačné číslo a jazdci jazdia v helmách. Navyše polícia a súd môžu, ale aj nemusia takúto fotografiu uznať ako dôkaz.

Ale samozrejme na identifikáciu problému, t.j. na ukázanie verejnosti, že motorkári a štvorkolkári jazdia tam, kde nemajú, sa to použiť dá, len musíš vypnúť blesk a fotopascu pred zverejnením fotiek premiestniť inam.

Peter61

Tigervegetarian, dobrý brainstorming, veď aj ten zablesk by sa dal IMHO vyradiť, aby pristihnuty nezlikvidoval fotopascu. Ale aky dokazovy material je fotografia bez tvare a TEČ ?

Ano ja

podla new zakona minulej vlady, len bicyklisti nemozu jazdit v lese-iba po ich vyznacenych trasach. Motorky a stvorkolky, LKT, PV3S a stare traktory ako nic...vsak pane prezidpolovnik...ale o tom sa tu uz popisalo... Fotopascou na spravnom mieste by sa dalo odhalit pytliactvo, ale asi tazko nejaka identita zablateneho stroja a motorkara v prilbe po 3-5 dnoch po jej kontrole. Ale 3-4 m ostnateho drôtu do vysky krku by to istilo.....

Tigervegetarian

V poslednej dobe sú stále väčšie problémy s motorkármi a štvorkolkármi jazdiacimi v lese. Je to trestný čin, no je ťažké prichytiť ich. Čo takto využívať utajené fotopasce na ich odfotenie? Zábery z nich by sa dali použiť ako dôkazový materiál. Čo na to policajti, strážcovia prírody?

JurajDK

...aj "nasa" photopasca ma uz svojho rysa, hadam nam ho Miso onedlho predstaví.

Jjano

Fíha, tak náš "fotopasciar" Mišo Kalas je poverený riadením Národného parku Malá Fatra! Akurát neviem, či mu gratulovať alebo kondolovať :-))

Peter61

Je to troska OT - clanok by mal mat nadpis" Co sa deje v zahrade..."http://liptov.sme.sk/c/5582093/medvede-v-zahrade-ulovil-do-fotopasce-za-tyzden-ich-bolo-sedem.html

Miso.K

Stanley.sk:Pre potreby populárneho článku som nepovažoval za potrebné uvádzať podrobnejšiu lokalizáciu.Dokonca som zámerne vynechal v galérii snímky, kde je zobrazená fotopasca na strome s priestorom, ktorý sníma. Aj takáto fotografia vie zariadenie prezradiť človeku, ktorý sa v území často pohybuje. Keď by išlo o odborný,vedecký príspevok, tam sa to bez vymedzenia modelového územia samozrejme nezaobíde. Niečo také spravím koncom roku 2011, keď prebehne časť zamýšľaného výskum. Zatiaľ budú uvádzané len veľmi orientačné lokalizácie ako SZ časť Krivánskej Fatry a pod.
jjano: Zvieratá na snímkoch sa pozerajú do objektívu pre to, že bol nastavený režim po sebe nasledujúcich troch snímkov na jeden poplach, počas ktorých svieti IR osvetlenie. Na prvej fotke v sérii ešte nemusí byť zachytený priamy pohľad (zver to za ten krátky čas nemusí zaregistrovať ak napr. stojí nejak bokom), no u druhej a tretej fotky to už tak zvyčajne je, keďže tie LED - ky tam svietia niekoľko sekúnd. Zver je od fotopasce pár metrov (3 - 10) a toto síce dosť nenápadne svetlo predsa len zaregistruje. To svetlo si všimne aj človek, takže nejde o 100% neviditeľnú vec.

Lubo

Boli instalovane v krivanskej Malej Fatre.
Zial blizsia lokalizacia by bola kontraproduktivna, kedze by si to mohli precitat aj chmataci a ide o pridrahy spas :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum