Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Königswarte

Diskusná téma K článku: Na Königswarte

Keď sa povie Rakúsko, mnohým z nás sa v mysli vynorí Schneeberg, Rax, Dachstein, Totes Gebirge... Najvýchodnejší vrch Rakúska (344 m) nemá s alpskými velikánmi nič spoločné, leží v Karpatoch a je dominantou bratislavskej Petržalky pri pohľade na západ. Pred osemdesiatym deviatym bola jeho návšteva nemožná, dnes to je vhodný cieľ na poldenný výlet.

Tidoj

dosiaľ som si tento článok nevšimol, tak medzičasom to už asi všetci turisti zo Slovenska vedia: v žiadnom prípade nie na Koenigswarte na bicyki. Nanajvýš tak tlačiť si ho. Rakúšania sú na to veľmi alergickí (kopec slúži nie len ako obora ale horné lúky aj ako pasienky), považujú to za našu aroganciu. Dokonca aj keď mi deti bežkali poľom sotva dva metre od cesty (moc tam toho vtedy ešte nerástlo), považovali za potrebné ma upozorniť, že tam sa pestuje a chodí sa po chodníkoch a deti sa hrajú na ihrisku.
A ktým diviakom: vôbec sa neboja, na ľudí sú zvyknuté a tlieskať a plašiť môžete koľko chcete. Ja som prechádzal s desiatimi deťmi meter okolo jedného zdochnutého rovno vedľa cesty. Potom sme zistili, že nie je zdochnutý, ale spí. Modlil som sa, aby ho nezobudilo práve naše šliapnutie vedľa jeho zadku.
Obora je od Wolfsthalu až po Hainburg, lebo že im behali diviaky na to nami pošliapané pole. A človek nikdy nevie, či je za plotom, alebo pred plotom. Ale na pár miestach vedú do nej točiace dvere (vlastne točiaca brána). Ale úsek obory by som ja na prechádzke vynechal (sranda, veď vždy idem tadiaľ...), lebo to ani nie je les. To je nejaká škaredá rozrytá a porozhadzovaná krajina so stromami a zvyškami stromov. (a slovenskými prázdnymi minerálkovými fľašami, papierikmi od slovenských disko-keksov a zahodenými slovenskými krabičkami od cigariet - hanba!)

Atomko

neviete niekto poradit ako momentalne vyzera cyklo chodnik od mosta SNP do Bergu? dalo by sa tam prejst na korculiach?

Secult

pekny prispevok:)
ja mozem len potvrdit "divokost" tejto oblasti: ked som isiel z konigswarte tak mozno 10metrov odomna sa nachadzal dost velky jelen, ktory bol zo mna menej vystraseny ako ja z neho....
asi im to oplotenie nerobi dobre, maju mensiu potrebu utekat kade lahsie. aj tie diviaky za normalnych okolnosti utekaju, len co vas uvidia...

Mba_sk

Nedela popoludnie, celkom fajn cas na prechadzku v prirode - pre dvoch chlapov a styri deti 8-12 rokov.
Pre manzelky skvela prilezitost na poznavaci zajazd po miestnych shopping parkoch.

Pred hranicami SK/AT sme si hodili mincou a rozhodli pre vystup z Wolfstahlu.
Dobre naladeni sme zdolali zaciatok trasy a rebrik ponad plot diviacej obory.
Rozlustili tabulku v cudzej reci, zhodnotili, ze svine ziju vsade a nenechali sa znechutit.
Nic to, ze sme sa najskor vybrali vlavo - mensie navigacne chyby su vzdy vdacnou temou pri hodnoteni akcie.
Odchylku sme po asi 5min skorigovali a vybrali sa vpravo od rebrika.

Entuziazmus zacal mierne vyprchavat asi po 200m tam, kde sa chodnik ma stocit nahor dolava - svine nenechali nic na nahodu a uz cakali.
Kamarat hlesol "Stoji tam, svina...".
Babral som sa so zrkadlovkou, tak kym mi docvaklo - v hlave, nie spust - presiel som zotrvacnostou este par metrov, ale svina sa ani nepohla - svina jedna...
Co jedna - aspon sest aj s malymi ich tam bolo, ani nie 30m daleko.
Ostatni uz medzicasom "brali roha" a ja som kryl ustup.
Strihli sme to viac-menej priamo nahor, aby priblizne na urovni zrucaniny hradu nam cestu skrizila svina opat.
Nuz musia sa aj oni nejak bavit - aspon na turistoch, ked uz nic ine...
Nalada teamu v polohe "byt ci nebyt" sposobila obrat o 180 stupnov.
Nepomohla ani kamaratova historka o tom ako jeho pradeda diva svina len pohryzla do nohy a v podstate nic horsie sa asi ani nemoze stat.
Istota, rozhodnost a odvaha teamu sa vratila az za plotom obory a plynule sme vytycili novy plan – prejdeme popri plote az do Bergu.
Pri ustupe z obory sme prave pri rebriku stretli rodinu s dvomi malymi detmi (tipujem 4 - 6 rokov).
V panike sa rozhodli povazovat nas za vyssiu instanciu a slepo nas nasledovali...
Dal som svoj zivot v sanc, preliezol spat do obory a vykracujuc si po celkom fajn lesnej ceste vo vnutri obory navigoval ostatnych, ci este je mozne sa dalej predierat hustou, miestami pichlavou hustinou na vonkajsej strane plota...
Zrejme v tom bude pricina uplne odlisneho hodnotenia narocnosti tejto casti nasej trasy medzi mnou a ostatnymi ucastnikmi zajazdu.
V Bergu pod vplyvom nevyhnutneho obcerstvenia nastala mierne povznesena nalada.
Cesta nahor z Bergu bola, pre nas - oslahanych turistov, samozrejme "ziiivacka", ktora nestoji za dalsie rozpisovanie.
Pre navratovu trasu k autu sme zvazovali niekolko viac ci menej dobrodruznych alternativ.
Zasoby z batohu, nadherne vyhlady z vyhliadky a velmi neskore popoludnie skonsolidovali team a padlo rozhodnutie, ze to skusime po asfaltovej ceste cez oboru - svine, nesvine...
Rodina s malymi detmi sa opat pripojila. Ludia su nepoucitelni…
V nalade filmu "Zahada Blair Witch" sme cestu dole absolvovali asi za 35min. bez zvlastnych komplikacii.
Podla tracking-u z GPS, by nasa vychadzka bola zrejme suverenne najdlhsou alternativou okruzneho vyletu na Konigswarte – v podstate mozem odporucit, len treba pocitat s variantnymi rieseniami podla miesta kde na svine natrafite.
Kto by cakal taketo dobrodruzstvo 10km od Bratislavy, ze :)
Zvysok cesty domov spestrilo uz len video Shaun The Sheep na display a tematicky pribuzny aj ked trochu dezorientovany sheep s velkym zvoncom na dialnici pred Sencom a SMS notifikacie z obchodnych transakcii nasho druheho teamu...:)

Odporucam :)

Littleflower

kto ma zalusk ist na konigswarte z bergu na biku, toho nepotesim.. starosta tam dal oznam (vo viacerych jazykoch), ze cesta je urcena len pre hikerov, nie bikerov.

StraightLow

Je to fajn miesto. Boli sme tam asi okolo deviatej vecer. Isli sme od tej cisticky ci co to tam je krizom hore okolo tej zrucaniny. Po tu to bolo v pohode, potom sme sa zacali stverat hore a zrazu tam boli tie diviaky. Ten jeden fakt velky. Chvilu sme pockali a sli sme dalej smerom k rozhladni.
Bola uz poriadna tma.
Ked sme vysli hore zistili sme ze nas behom piatich minut dobehne fakt kruta burka, ale nakolko sme sa bali toho diviaka a bola fest tma tak sme si vybrali cestu dole po tej asfalkte. Bola to ku*va dlha cesta. A to nehovorim o tom ze nas stihlo krupbitie a fajny lejak :) dole sme dosli po asi hodine a pol mokry az na kost. Odporcam :)

Wizzard

no mňa ani nenapadlo vyberať foťák, myslel som na úplne iné veci, konkrétne ako sa čo najrýchlešie dostať preč :D
tak dik teda, skúsim tú cestu cez Berg.

MatusM

To nemozem zarucit, ze pod vezou nie su, nemali by byt. Ja som ich vzdy stretol len v obore a ani som nestihol vytiahnut fotak a boli prec.
Inac tou cestou z Bergu zvyknu masirovat cez vikend hufy rakuskych dochodcov, nie je to ziadna divocina.

Wizzard

Mno, ja som sa do obory dostal tak, že som prešiel cez ten vchod v plote, čo bol otvorený a bol tam vycapený zákaz vjazdu pre cyklistov, tak už to mi bolo podozrivé. Proste hneď ako som vošiel do lesa, sa cesta rozdvojuje, jedna cesta je slepá a druhá je do obory. No rebríky som žiadne nevidel, a ani neviem kedy sú poľovačky, a to myslím že som bol už skoro na konci.
Ale fakt tam diviaky nie sú? Lebo tu píšu že priamo pod tou vežou hore videli nejakého -_-;

MatusM

Neboj, ja som tam bol styrikrat a vzdy na bicykli. Chod z Bergu, sice to od hranic vyzera ako zachadzka, ale nie je to tak. Taky prijemny stupacik, prevysenie cca 200m, akurat na bicykel. A z tej strany diviaky nie su.
Cez oboru je povolene chodit mimo casu polovaciek, su tam na par miestach aj rebriky cez plot pre turistov (cas polovaciek je napisany na ceduliach pri tych rebrikoch). S bicyklom sa preliezaju dost blbo :) Neviem, ako si sa ty dostal do obory? Myslim, ze sa da len cez rebrik, je to uzavrete. A v nej su tie diviaky.

Wizzard

Matus, dik moc za skoru reakciu. Ja som ale zaryty cyklista a neviem ci je ta cesta z Bergu pristupna a zjazdna pre cyklistov. A inak si si isty, ze tie diviaky nie su nebezpecne? V zivote predtym som ziveho diviaka nevidel, vies, my Petrzalske deti... A nemoze mi tam dat niekto pokutu ze sa v tej obore premamam na bicykli? Dik este raz.

MatusM

Wizzard, oni sa ta boja viac ako ty ich. Staci ich s odstupom plasit a ides.
A ak ich vobec nechces stretnut, tak nechod krizom cez ohradu, ktora je na severnom svahu kopca.
Treba vojst do dediny Berg a odtial vedie dalsia cesta, ktora je mimo obory. Cervenou farbou je okolo nej zatrety kazdy druhy strom (rakusky system znacenia).
Oplati sa, vyhlady na Blavu su nezvycajne a krasne. Ahoj

Wizzard

no ja vám neviem ľudia, ale dnes som sa tam konečne skoro dostal, hoci jediná cesta, čo tam vedie, je cez zákaz vjazdu pre cyklistov, ale riskol som to. no úsmev mi zamrzol na tvári, keď som videl prvé dva DIVIAKY, malého a veľkého, potom ďalších asi 10 a nakoniec jedného malého na ceste, čo si ležal, tak som asi 20 metrov pred ním zastavil, a odbehol, a hore ďalšie dva veľké, tak som si povedal, že na to ***** a padám okamžite preč odtiaľ!!! kua, ako je možné že sa tam vôbec niekto dostane? bol som už skoro hore, aspoň myslím, ale fakt mi to nestojí za to, aby ma roztrhala divá sviňa 5 km od môjho paneláku v Petržke.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma