Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vtedy na Zbojníčke

Diskusná téma K článku: Vtedy na Zbojníčke

Roznos letákov, práca za pokladňou, či dokladanie tovaru – taká je nie veľmi zaujímavá ponuka brigád v študentských servisoch. Pre mňa, horalku telom aj dušou, to veru nestačilo. A preto som dostala nápad - stráviť časť letných prázdnin v prostredí mne dôverne známom - na horskej chate ako brigádnička.

Peter61

Radio Slovensko po 9.40 : Zbojnicka a Prielom
( a predtym o 8.10 Andrej Kovarik- dendrolog, environmentalista)

Lele

paradny clanok :)))....radost citat, hned som myslienkami na horach

Bulat

Nika, zdravím :-) ... super članok, až teraz som naň nahodou naďadil... konečne vidim, ako si vyzerala, keď si mala 18... totiž uplne rovnako ako aj dnes,... :-)

VeroNika

Som rada, že sa článok páči :), veru takéto Horalky sme tam brigádovali pred pár rokmi, odvtedy sme ešte vyrástli do krásy :), ale určite aj teraz tam robia ďalšie sympatické brigádničky.

P.G.

Máte pravdu, ten cement síce patrí ku horskej chate, ale jej pravé čaro a pocit domova vytvárajú hlavne tie Horalky a Tatranky. Súce boli vtedy a súce sú aj teraz. Neodmysliteľne patria ku horskej chate, bez nich by nebola chata chatou.

FunTTomas

Suco: také horské kočky bez mejkapu apod. ako sú na fotkách, tam boli pred desaťročím, ale isto aj teraz tam budú súce Horalky a Tatranky. ;-)

Bikemartin

chlapi, vy tu o cemente a pritom pointou tohto článku sú chilli buchty na pare ;-)

P.G.

Peťo, my sme boli vtedy takí roznosení, že sme s cementom bežne predbiehali turistov a stihli sme urobiť aj 2 vynášky za deň, ak murárom počas roboty došiel. Zo zeme sa mi dalo odlepiť zhruba s 80 kilovým nákladom. Na ťažšie náklady už bol potrebný vyvýšený štand, na ktorý mi ho pomohli vyložiť kolegovia. Pri tej pásovine som sa počas vynášky obliekal, lebo mi bola zima. Niesol som iba v kraťasoch a tričku a vo vyšších polohách vtedy napadol prvý jesenný sneh. Vynáška mi spadla zo štandu na zem a vtedy som zistil, že nemám nijakú šancu vyložiť ho sám hore na skalu. Keby sa dal náklad rozdeliť, ešte by som si možno nejako poradil, pri pásovine to nešlo. Ťažké náklady do 100 kg sme nosili bežne, napr. bomba na zváranie mala aj s krošňou medzi 90 – 100 kg. Najťažší náklad som mal 108 kg a vynáška mi z Hrebienka trvala 4 hodiny. Väčšie váhy sa nosili najmä kvôli stavebnému materiálu, ak sa nedal rozdeliť. Bežne som nosil okolo 65 - 75 kg, to bola taká normálna vynáška. A ešte pre zaujímavosť, vtedy som ako bývalý atlét vážil možno nejakých 70 kg.

Sanco

ta Paľo, tak to ti teda gratulujem aj keď s nejakým dsaťročným oneskorením :-) ... super výkon

Peter61

Co sa nenapadneho "maleho tazkeho" : stacilo mi 25 kg cementu do TS Cerro Tore. Ruxak vyzaral prazdy a fucal som ako lokomotiva.

Vrana

Uf ze 105 kg! Mozno na 3-krat by som to vyniesol ;-)

P.G.

Ako mladý VŠ som zažil niečo podobné ako nosič – brigádnik na Téryho chate počas jej rekonštrukcie v 80- rokoch. Boli to zlaté časy, jedny z najkrajších v mojom živote. Mal som tú výhodu, že som okrem nosenia stihol aj celkom slušne poliezť celé okolie chaty. Nielen stenové výstupy, ale najmä hrebeňovky, ktoré sú v tejto doline naozaj krásne. Tá atmosféra na chate bola presne taká ako v článku a dodnes na to spomínam. Zažili sme kopu veselých príbehov, rôznych zbojstiev a iných nezabudnuteľných zážitkov. Dodnes napr. spomínam na romantické večerné plavby na plese za chatou na gumenom člne, ktorý tam vtedy ktosi vyniesol. Počas rekonštrukcie chaty sme vynášali najmä rôzny stavebný materiál. Spomínam napr. na vynášku sklenej vaty, ktorá sa nám napriek „bezpečnostným“ opatreniam dostala z krošne na chrbát. Potom sme si ho chladili v plese, lebo to svrbenie sa nedalo vydržať. Spomínam, ako som niesol kovovú pásovinu na strechu. Taký „nenápadný“ kotúč na krošni. V Ohnisku mi nedopatrením spadla vynáška zo štandu na zem. Vtedy sa tam bežne zvyklo bivakovať a tak som tam šiel hľadať bivakujúcich horolezcov, aby mi ju pomohli vyložiť zasa na štand. Nájdení dvaja pomocníci z bivaku potom zo zvedavosti vyšli so mnou až na chatu, lebo chceli vedieť, koľko váži tá moja vynáška. Pokúsili sa ma na trase aj striedať, ale nedalo sa im. Vážilo to totiž 105 kg. Táto nenápadná vynáška bola vtedy jednou z mojich najťažších, aj keď sa pri balení vôbec nezdala. My sme pri balení nevedeli, koľko si nakladáme, vtedy sme vážili iba hore na chate. Takže ešte raz vďaka za pripomenutie tohto nádherného obdobia.

Robbie

Moc hezký článek, který vtáhne do děje. Krásně ukázal "zákulisní" atmosféru na horských chatách, člověk se při jeho čtení hned dostane vysoko do hor, i když právě sedí v Brně. Díky!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum