Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Baranec, Plačlivé a Smrek aj v zime

PJano

Pokročilým turistom a lezcom sa ráta hlavne výstup na Baranec zo severu, z Malej kotliny (pod Barancom). Cez skalnatý prah nad kotlinou sú dve možnosti: buď priamo, Prostredným žľabom, alebo krátkym žľabom vpravo. Je to nádherná snehová túra, sklon 20° až 40°. V Prostrednom žľabe je celú zimu ľad. Nevyhnutné predpoklady: pevné nervy, istý krok, fyzická kondícia a vytrvalosť, skúsenosti so zimným lezením, snehové mačky a cepíny. (V kľúčovom mieste sa vždy pýtajú cepíny ľadové, ale kto chce ušetriť váhu a má dostatočne pevné nervy, môže / musí si vysekať zopár stupov.) Výstup dá zabrať hlavne lýtkam a prstom nôh. Najpraktickejšou trasou na zostup je horná časť Pleca Baranca (neoficiálny, navrhovaný názov pre Z hrebeň smerom k Čiernej Strážnici (takisto návrh názvu pre výrazný bod nad Čiernymi stenami)) a potom z Rovničky nad Bystrým (návrh názvu pre rovnejšie miesto uprostred Pleca Baranca) šikmo k nevýraznému chrbtu medzi Malou kotlinou a (Dlhým?) žľabom na Z od neho. Táto časť zostupu je kľúčová, lebo jej strmosť a najmä skutočnosť, že do Malej kotliny je svah podťatý strmým prahom (sklon až do 50°), vyžaduje maximálne sústredenie.

Poznámka: Oficiálne, štandardizované názvy uvádzaných objektov zatiaľ nie sú overené alebo známe. Je zarážajúce, že sa neuvádzajú dokonca ani v najpodrobnejšej práci venovanej tejto otázke a tejto oblasti - v článku:
ČAJKA Jozef: Miestne názvy z oblasti Žiarskej doliny v Západných Tatrách, In: Štúdie o Tatranskom národnom parku, 2 (35), 1997: s. 5 – 24).
Názov "Jarný žľab" je evidentná hlúposť, absolútna anomália v rámci celej toponomastiky Tatier! Zavliekol ju sem zjavne niekto, kto možno chcel byť veľmi originálny, ale zjavne nemal ani potuchy o tom - alebo vedome ignoroval fakt -, že pre toponymá (názvy geografických objektov) existujú jasné, presné a prísne pravidlá - Inštrukcia na štandardizáciu geografického názvoslovia, I 74.20.73.26.00 (984 6001-1/96, Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, Bratislava 1996. Tieto pravidlá nepripúšťajú zanášanie takýchto a podobných "kvetnatých" názvov (napríklad z cvičných skaliek) do Tatier. A pri "bezmenných" objektoch, ktoré "sa dostali do pozornosti", stanovujú predovšetkým povinnosť vykonať prieskum existujúcich historických materiálov, publikácií a mapových diela ako aj - alebo najmä - prieskum, podrobné zisťovanie na mieste, u miestnych obyvateľov. Tým "najmä" chcem zdôrazniť, že mnohé názvy, ktoré sa uvádzajú v existujúcich dielach, nie sú zachytené úplne správne, resp. neboli zachytené všetky existujúce názvy - niektoré používané menej, iné používané viac, resp. zo všetkých zachytených sa časom niektoré - nevedno presne prečo - "vytratili". Vykonávanie prieskumu na mieste je z viacerých hľadísk veľmi náročné a nie vždy musí prinášať očakávané výsledky. Zdá sa, že v súčasnosti si ho môžu dovoliť len postarší ľudia, ktorí "sa nedostali do šialene expresného rýchlika modernej doby". Pokiaľ by sa však takýmto spôsobom mala iniciovať aktivita na solídny prieskum toponým Tatier, iba by som to privítal.

P. S. Siedmeho marca boli síce výborné teplotné pomery (dosť hlboko pod nulou), avšak sneh ešte nebol dostatočne konsolidovaný a povrchová škrupina sa väčšinou pod nohami prebárala. Takéto pomery sú vždy maximálne namáhavé, vyčerpávajúce. Ale aspoň som si po dlhšom čase pripomenul, že i pravý žľab je "zaujímavo strmý". Teraz "sa čaká" len na tú správnu teplotu...

MisoM

bol som, prevazne je tam stale sneh, par casti je uz bez snehu len trava a skaly. V useku Baranec - Ziarske sedlo minimalne dva zladovatele a tvrde useky, bez maciek to nebolo vcera asi ani schodne, inak sneh drzal neboril sa moc, mne asi 4-5 krat na celom useku z parkoviska lesom na baranec a mozno tolko krat aj pri zostupe zo ziarskeho sedla na chatu, foto zo vcera ak chces pozriet najdes tu: hory.mmsoft.sk/index.php?page…

Lenrob

Nebol nahodou niekto cez vikend hore? Ake su podmienky? Dik.

Milanavi

Boli sme v sobotu z ústia napešo bez snežníc.Cez les odporúčam snežnice, inak trápenie...Nad hranicou lesa tvrdé, snežnice už netreba. Po Baranec ani mačky. Ďalej mačky nutné.

Banomato

Nedela - z ustia sme sli po 10tej, na hrebeni to bolo uz trosku popustene. V podstate ideal. Slapali sme na lyziach, tak neviem posudit ako sa to v lese borilo, no na hrebeni to bolo nosne:) Tie sneznice by som mozno nechal doma. Teploty su v tychto dnoch zial stale dost nizke.

Lubo5

Nevie niekto ake su podmienky cez Holy vrch, stacia macky alebo treba aj sneznice?

Sanco

nuž, na Baranec sa dá úplne v pohode, len treba ísť na skialpoch ... stopa je prešľapaná po Holý vrch, vyššie ju určite zafúkalo ... k stope, bolo by dobré, keby pešiaci kračkali mimo stopu, aj keď ich to zvádza po pohodlnejšom, len by potom mali počuť napríklad mňa, čo na nich vravím ... no a čo sa týka počka, dnes bolo napríklad úplne ideálne, na Ráztoku sa dalo v nátelníku :-), čo sa nedalo ani len porovnať s minulým utorkom práve na Baranci, kedy sa k mrazu ešte pridal aj riadny vietor a podmienky boli ozaj biľu extrémne, ale aj tak sa dalo :-)

Lukylez

Na baranci som bol v lete xkrat. Ved ho mám takmer za domom a vyhlad rovno z kuchyne pri rannej kave. Ale späť zimne pokusy prišli omnoho rokov neskôr. Samotný vrchol som dosiahol až na asi štvrty pokus. Raz bolo 40cm čerstve snehu, nadruhy raz bol silný vietor kedy sa nedalo udržat na dvoch nohách. Tretí raz bolo krasne ale mrazivo teplota na parkovisku bola-20 a nad lesom silny vietor. Niekedy sme sa zabarali cez koru do snehu vyse kolien co sposobovalo problem najme v rozkroku :) od vtedy som tam bol uz aj na lyžiach ale ani raz to nebolo lahke a ako sa hovri zadarmo.
P.S. nikdy sme to netlačili do extremu radšej sme to otočili, mohli sme tam ist hocikedy a samotny vrchol na nas počkal.

PJano

(Niečo podstatné povedať a iné, nemej dôležité, nepovedať, neprezradiť, len naznačiť. Prezrádzať, publikovať by sa nemalo predovšetkým to, čo je jasne nedovolené, alebo sa všeobecne považuje za neetické alebo proste len priveľmi dôverné, osobné.)

Nemôže prekvapovať, že je Baranec predmetom mnohých podobných úvah, cieľom túžob, snažení. Je proste taký veľkolepý a navyše je tak na očiach, "na rane", že to ani inak nemôže byť.

Výstup na tento impozantný vrch nie je nikdy zadarmo. Prosté mechnické porovnanie údajov hovorí o prevýšení 1300 metrov. V zime sa však musí aplikovať zložitejšia matematika, ktorá by mala zohľadňovať "neurčitosť" momentálnych snehových podmienok. V prachovom snehu - aký existuje aj teraz - je chôdza bez lyží alebo bez snežníc utrpením a pokusy o výpočty alebo prepočty vzdialenstí, prevýšení či časov sú takmer nemožné. Navyše existujúce arktické teploty robia z podobných túr akcie priam alpského alebo himalájskeho charakteru!

Po napadnutí poslednej významnejšej dávky snehu bolo niekoľko veterných dní, takže sa dá predpokladať, že vietor na otvorených hrebeňoch vykonal "svoju prácu" - teda že sa tam už nevyskytuje nezhutnený sneh. Po vetrom ubitom snehovom povrchu, samozrejme s mačkami na nohách, sa kráča pohodlnejšie ako po kameni. Kde človek súpi, tam to drží. Ale... Ale kým sa človek prebije z objatia lesa (kde vietor nemá takýto žiaduci účinok), každý meter, ba každý krok riadne začiera do zásob energie. A s rastúcou únavou zákonie a neodvratne klesá schopnosť človeka sústreďovať sa na ponety "vyššej úrovne", "vyššie ciele". Aj keď práve tieto motívy sú hlavnou pohnútkou, prečo sa chodí na hory.

Prechod exponovanejšími úsekmi hrebeňa z Baranca do Pustého sedla a potom cez Pusté hrby vyžaduje istý krok, samozrejme aj triezve zvažovanie, adekvátnu taktiku, niekde pár krokov prechodu po predných hrotoch, krátke traverzy v strmom snehu. Treba jedným dychom zdôrarazniť, že práve týchto niekoľko miest dáva celej hrebeňovke tú správnu chuť či vôňu. Ale tieto chute môžu vnímať a vychutnávať len tí, ktorí sú vyrovnaní s ostatnými otázkami, nezamestnáva ich vlastný, paralyzujúci strach, technické problémy s výstrojom, mrznúce prsty v nevhodnej obuvi alebo rukaviciach a podobne.

P. S. Posledný pokus o Baranec som vzdal na Malom Holom vrchu (1683 m) pred mesiacom. Tento "smiešny" úsek som drel asi 1:45 h. Ďalej to nemalo zmysel. V súčasnosti "sa čaká" na "normálne" teploty. Teda také, v ktorých nehrozia reálne omrzliny (a na priblíženie pod horu je možné použiť prepravný prostriedok na vlastný pohon (na cestách sa zastavil "ľadovo-zrkadlový čas")). V súčasnosti je asi najrozumnejšie venovať sa bežkám. V bielej stope sú doslovne ideálne podmienky!

Mareklv

Ahoj, nechysta sa niekto na trasu Ústie - Baranec - Smrek - Žiarske Sedlo - Chata - Ústie v niektory deň termine od 20. - 24.02.2012 /podľa počasia samozrejme/? Budem s rodinou v Tatrach a sparinga nemam...

Gee

Podobne: Vie niekto prosím aké sú aktuálne podmienky v týchto miestach?

Boomer3

Zdravim.
Ako to vypada v ziarskej doline, bol dakto v tychto dnoch v ziarskom sedle? Pripadne na Placlivom. Je tam preslapany chodnik?

Playde

Urcite s mackami, kedysi som to absolvoval bez, a v sedielku medzi Smrekom a Barancom som sa skoro posral. To sedielko je vlastne v celku ostry skalnaty hrebienok, na lavo laviny napravo mlyncek na maso. Ak je to zmrznute tak ohubu. Taktiez odtial vysvih na Baranec je az do jari utemovana zmrnuta krusta slusnej strmosti, smerom dole neprijemne aj v mackach. Okrem toho, (pre tych co macky este nikdy neobuli) isty krok macky usetri kvantum energie aj casu, rok nato mi ta ista trasa na mackach trvala o 2 hodiny (!) menej.... Kto nema macky nech ide na Placlive, alebo na Baranec z ustia doliny cez Holy Vrch tam aj spat

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum