Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma medvede

Yetee

Zlý a dobrý zákon :) Kto o tom rozhoduje :) TY? Máš v sebe kvality W. Curchilla :) Mám jedného kamaráta, ktorý navštívil parky v Afrike aj USA a vyslovil zaujímavú teóriu, že nerešpektovanie pravidiel a doporučení z teba urobia spoľahlivého ašpiranta na Darwinovú cenu :)

PaliT

Mám jedného kamaráta – turistu, čo žije v podhorí MF. Povedal mi zaujímavú teóriu, že niektoré útoky medveďov na poľovníkov by mohli súvisieť s pytliactvom, že postrelené medvede si môžu dlho pamätať pach útočníkov a inštinktívne by mohli takto reagovať na hrozbu. Hovoril mi o niekoľkých takých prípadoch.
Inak ľudia a medvede sa pohybujú po lesoch spolu tisíce rokov a väčšinou ide o mierumilovné spolunažívanie. V drvivej väčšine prípadov som sa aj ja pohyboval za súmraku mimo akéhokoľvek NP v medvedej oblasti a potvrdzujem, že nič nehrozí ani jednej zo strán a som si istý, že nič by nehrozilo prírode národných parkov ani vtedy, keby tieto arbitrárne predpisy úplne zrušili.

W. Churchill údajne povedal, že existencia zlých zákonov spôsobuje ignorovanie a oslabovanie aj tých dobrých.

Yetee

PaliT:
My turisti, milovníci prírody NEMÁME problém rešpektovať pravidlá :) a keď kráčame o 5:53 po lese, sme pripravený niesť následky :) nech už sú akékoľvek :)

Ja?No!

Pali, vypočuj si tú reláciu, Peter dal link na archív. Mišo tam rozoberá, prečo sú medveďmi napádaní poľovníci a hubári+zberači iných plodov a nie bežní turisti pohybujúci sa po chodníkoch v čase denného svetla.

PaliT

Neviem, či SA chystajú zmeny, ale každopádne my turisti, milovníci prírody CHYSTÁME zmeny, bez ohľadu na to, koľko to bude trvať a čo pre to bude treba spraviť.

Peter61

PaliT:
dady asi spomínal NP MF
npmalafatra.sopsr.sk/…/Navste…
Netuším, či sa chystajú zmeny, o ktorých píšeš.

Čo sa týka NP TANAPu, v jarnom návrhu sú obmedzenia pre pohyb návštevníkov "...najskôr hodinu po východe slnka a musí byť ukončený najneskôr hodinu pred jeho západom...."
a pre návštevníkov "sprevádzajúci psov, príp. iné domáce zvieratá ".

PaliT

Dúfam, že jedného dňa skončia tieto obmedzenia. Peší turista spácha škodu na prírode úplne výnimočne a podľa toho treba systém ochrany aj nastaviť - účinne zabraňovať hospodárskym zásahom, poľovníctvu, a neodbavovať sa na tom, či pešiak kráča lesom o 5.53 ráno...

Dady

ad spacer - kto nechce stretnut medveda na svitani, mal by dodrziavat navstevny poriadok NP: "peši na území národného parku po turistických chodníkoch a náučných chodníkoch, ako aj miestach vyhradených na pohyb návštevníkov mimo vyznačených turistických a náučných chodníkov v období od 16. apríla do 31. októbra (letné obdobie) len v čase od 6. hod. do 21. hod. a v období od 1. novembra do 15. apríla (zimné obdobie) len v čase od 7. hod. do 18. hod., časové obmedzenie sa nevzťahuje na miesta vyhradené pri jestvujúcich stavbách. "
a vlastne nielen ten, kto sa boji medvedov...

Peter61

"Vláda vyšla v ústrety požiadavke primátora a vyčlenila 800-tisíc eur," povedal s tým, že peniaze sú určené na dobudovanie špeciálnych odpadkových zberných miest a prístupových komunikácií k nim"
spis.korzar.sme.sk/…/vlada-vy…

Ja?No!

rádio Slovensko, diskusná relácia aktuálne.

Spacer

Pripadne, ak by sa chcel niekto pridat. Idem autom, od Bytce, cez zilinu a dalej do terchovej.

Spacer

Dufam, ze to stihnem :).
Zajtra rano by som chcel stihnut vychod slnka v snilovnkom sedle, alebo na velkom krivani :) v MF. To znamena ze vyrazam pod kopcom okolo 04:00.
A moja otazka. Myslite, ze medvede uz spia? Kedze idem sam, trochu by ma to odlahcilo :).
Dik

Olio

->pf69 dávam 100 bodov za príspevok :-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov