Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma medvede

Diskusná téma medvede

milujem hory a aj turistiku ale medvedov nemam v laske a chcel by som sa im co najviac vyhnut poradili by ste mi nieco s vlastnej skusenosti?? viem ze mam byt hlucny a keby co robit sa mrtvym ale pomozeto?

Rudyc , 4 reakcie

"Podľa predbežných informácií útoku nezabránil ani pracovný hluk lesnej techniky, čo oprávnene vyvoláva obavu, že vplyvom prísnej ochrany dochádza aj pri tomto druhu veľkej šelmy ku zmenám v správaní a strate plachosti."
Medvede v beskydach reaguju uplne inak. Zatial. Pri starte motorovoej pily startuju aj ony. Ale opacnym smerom. Na Polane sa s nimi nieco deje.
domov.sme.sk/…/na-polane-medv…

Ja?No!

Rudyc, keď niečo počúvaš od rána do večera, tak si na to zvykneš. Asi sa nepíli v slovenských lesoch málo, keď medvedie chlapča od narodenia privyká k piesni motorovej píly........

Rudyc

neviem kolko sa pily na polane, ale u nas v beskydach sa teda pili od nepamati a to teda dost a nejako si tie medvede zatial neprivykli

Martin knor

Rudyc, nepotrva to dlho, a medvede vo vychodnych Beskydoch sa zmenia. Pred par dnami som par metrov nad chatovou osadou videl na blatistej lesnej ceste stopy velkeho medveda. Prekvapillo ma to, no potm mi doslo, ze prave sem vyvaza "zachranny tim" problemove medvede. Super taktika. Mala problem Polana? Tak teraz ho bude mat cele Slovensko!

Rudyc

Podla tejto studie je Slovensko celosvetovo na druhom mieste v pocte utokov medveda na cloveka. Zaroven tu ziju asi najhuzevnatejsi ludia, nakolko tu zomrelo najmenej ludi pri utoku medveda podla poctu utokov. Studia ma vsak uz skoro 10 rokov, pocty utokov zrejme stupaju a hlavne sa meni spravanie medvedov.
nature.com/…/s41598-019-44341…

Peter61 , 1 reakcia

V Španielsku na početných medveďoch zarábajú, pozorovať ich chodia ľudia z celej Európy
dennikn.sk/minuta/3444750/

Rudyc

Na Slovensku to funguje uz roky. Otazka ale je, ci by peniaze vybrate z tych turistov mali koncit v sukromnych vreckach, ako tomu je teraz, alebo by mali byt pouzite na zariadenia, ktore chrania tymi medvedmi ohrozenych ludi a ich majetok.
Ani v Spanielsku to nie je az take ruzove ako sa o tom niekde pise. Su este len na zaciatku dlhej cesty, na ktorej sme daleko pre nimi.
sita.sk/…/v-spanielsku-maju-d…

Peter61 , 2

testovanie kontajnerov v medvediarni ZOO Bojnice dennikn.sk/…/?ref=mpm

Lubo

To naozaj potrebujeme vynachádzať koleso, keď v severnej Amerike to majú dávno vyriešené a desaťročia funkčné?

Niekde vo archíve z analógovej doby (-20 rokov) by som isto vyhrabal foto košov a kontajnerov z Aljaškay, ktoré sú odolné voči 🐻🐻 nájazdníkom.

Peter61

Nechce sa Ti skenovať, čo ?
A to pred nejakými 8-10rokmi testoval slovenské kontajnere medveď v košickej ZOO.
Korzár a agentúry tú fotku zverejňujú kadetade dookola bez komentára, pozornejší si akurát všimne, že kontajner je priviazaný reťazou o strom.

Peter61

ad 5.10.2020 20:08 Tomka
krmoviská pri posede, resp. vnadisko kvôli AMO u diviakov neďaleko záhradok je postavené na hlavu. "Autor" sa cíti nadradený nad epizootologickú situáciu a pod.
Je pravda, že chov ošípaných v malom je na ústupe
( záhradkár si asi do bytovky AMO neprinesie), ale ak je vnadisko neďaleko záhradok, ako ich budú strieľať ?

Anonymized_25093

Ochranar z Muranskej Planiny (nebudem menovat!) mi vravel ked sme sa z nim bavili na temu medvede, ze raz tam videl ako "navnadu" banany v cokolade. Zabalene.

Ze tam chodia medvede do kukurice. A ja ze aspon maju pokoj od polovnikov ktory na nich strielaju a klud od hluku "pilcika slovenskeho" (velmi skodlivy druh).

Lenkasyrovatkova

Ďalšie zistenie:
Ohlásiť je to možné na Okresnom úrade odbore životného prostredia, ktoré vedú zoznam vnadísk.

Takže odporúčam tento krok. Mne by sa páčilo, keby úrady tieto vnadiská zverejňovali vo forme otvorených dát. Viem si potom predstaviť vrstvu v turistickej mape hiking.sk :)

Lenkasyrovatkova

dávam pre zaujímavosť vyjadrenie Slovenskej poľovníckej komory (musím pochváliť akí sú aktívny na FCB) k obrázkom nižšie:

Dobrý večer, prikrmovanie zveri je v tomto období zakázané. Povolené je len vnadenie diviačej zveri čomu môže zodpovedať ovocie vo válovcoch. Fotografia objemového krmiva a letniny je v poriadku, tú v tomto období zver brať určite nebude. Pohľad, na kuchynské pozostatky pečivo a zeleniu, mrazí. Vyjadrili sme sa k tomu tu už na jar tohto roku a naše stanovisko je rovnaké a v tomto smere nemenné: polovnickakomora.sk/…/1929-zi…

Tomka

V sobotu sme išli krásnym lesom cez Lackov grúň. V lese je nadúroda bukvíc, jarabín, húb a iných plodov a tak nás o to viac prekvapili krmoviská pri poľovníckych posedoch.
Veľmi by ma zaujímalo akú "úbohú, vyhladovenú divú zver" je treba v tomto čase takto prikrmovať??? Krmoviská sú navyše neďaleko rekreačnej zóny a záhradkárskej osady.
Ale hlavne, že tam vycapili upozornenia.

Yetee

Zviera a človek patrí do prírody. Osobne som nadšený z toho, že práve zvieratá sa vracajú do našej prírody. Aby však nedošlo ku zbytočným konfliktom, sú potrebné určité pravidlá. Silne pochybujem, že zvieratá sú schopné dodržiavať nejaké pravidlá :) takže sme tu my ľudia, ako páni tvorstva, ktorí by sme mali (ako múdrejší) ustúpiť. Medveď, vlk sú predátori a to sa nezmení len preto, že ich môžeme hladkať v rôznych "kontaktných" ZOO :) Taktiež pes je pre zviera predátor a to nedokáže pochopiť, že práve ten môj kabelkový je úplne neškodný :)
Každý chovateľ pitbullov, dobermanov a rotvailerov ti bude tvrdiť, že sú to tie najmierumilovnejšie psy :)
Tam, kde som sa pred dvadsiatimi rokmi motal úplne bez zábran si teraz dávam pozor lebo viem, že sa tam vrátili diviaky :)

PaliT

Keď už sme pri tých psoch, uvediem bizarný zážitok. Nad horárňou Biela Skala (pod Sivým vrchom) sme stretli partiu turistov, ktorí pri pohľade na môjho dvojkilového psa poznamenali, že – "Lesáci písali, že trus psov stresuje zver..." Rozhliadol som sa okolo seba, prechádzali sme územím holorubu o veľkosti niekoľko km2, pod nami vyrevovali tri motorové píly a v tom momente niekoho trápi trus malého psíka v oblasti, kde je vlastne prirodzený výskyt vlka. Silnejší príklad úspešne dokonaného vymývania mozgu už asi ani nenájdem, ja by som totiž očakával od turistu úplne iný povzdych a som si úplne istý ohľadom otázky, čo tam NAOZAJ stresuje zver.

Práve som si vypočul tú reláciu z archívu, pri niektorých vyjadreniach toho poľovníka treba len pokojne dýchať, najstrašnejšie bolo počúvať úvahu, že ročne sa upytliači 100 medveďov a že to len "ľud berie spravodlivosť do svojich rúk".

Nuž demokracia je naozaj o súťaži myšlienok. Niekto sa snaží presadiť myšlienku, že medveďa treba vrátiť na zoznam aktívne lovenej zveri (oni snívajú o tom, že by strieľali tie najväčšie trofejné medvede). Ja zas snívam o tom, že 90% regulácií zameraných na ochranu prírody sa bude reálne týkať hospodárskych čiností a obmedzenia pre pešiaka v prírode budú existovať v omnoho menšej miere, budú lokálneho charakteru, podložené konkrétnymi dôvodmi.

Peter61

yatee, celkom s Tebou súhlasím, ale Winston má tiež svoju pravdu.

Použijem ako príklad psíčkárov v TANAPe, lebo PaliT je psíčkár:

  • NP TANAPu (1999) zakázal pohyb psov v 4. a 5.st.ochrany, teda aj NPR. Takže napr. zákaz od Bielej vody na Brnčalku (rovnako aj šľapanie potme). Použil som tento chodník, lebo je dosť známy.
    hiking.sk/…/navstevny-poriado…

  • Zákon o ochrane prírody r.2002 pohyb v 5 st. ochrany povolil. Po nejaom čase S-TANAPu dala na svoj web vysvetlenie, že síce zákon to povoľuje, ale prosím nerobte to, lebo svište, kamzíky etc. Bolo to neúčinné, po čase to zmizlo a psi pobiehajú kadetade

  • NP TANAPu bol r.2017 de iure zrušený, platí Zoznam vyhradených miest spravatanap.sk/…/Zoznam vyhra…

  • v jarnom návrhu NP TANAPu môže pes od Bielej vody po žltom TZCH po Šalviový prameň.

Aký bude výsledok ? Opýtame sa Churchilla, o Hubbarda alebo koho? Čo mali urobiť vyjednávači, čo turisti a pod. ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma