Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tichá a Kôprová dolina

Boro

Ak si niekdo myslí,že Lukáč je odborníkom na životné prostredie,nech si nájde na blogu v časopise SME jeho príspevok ku globálnemu oteplovaniu.Potom pochopíte ,že jeho jediným argumentom je slovo : NIE !!! A ešte raz sa vás "ochranári"pýtam: ak vyťaženie Tichej doliny je podľa vás "zbytočným zničením" tak teda celý zbytok ,t.j.93 % vyťaženej plochy po kalamite v Tatrách je zničených??? Ja som v odpovediach p.Lukáča nenašiel ani jeden skutočný argument.Len znôšku demagogických zmyslení a podvržených utópií.Ale ako to vyzerá,tak to asi stačí.

Ursus

velmi dobry clanok, fakt klobuk dole autorom! Co sa mna tyka, tak ja vacsinou s Vlkmi moc nesuhlasim (skoro nikdy:-)), ale tentokrat som rad ze tam su. Terajsi riaditel Tanapu este nedavno vo velkom obchodoval s drevom a teraz podnika s poplatkovym odstrelom lovnej zveri, takze tazko sa mi veri tomu , ze ide hlavne o ochranu pred lykozrutom. Skoda Vancuru, myslim ze to bol clovek na spravnom mieste. A hlavne s nadhladom.

Hasty

Boro:
pana Lukaca nepodcenuj je to inzinier a velky odbornik, len skoda ze elektrotechniky

Mario Duchon

Tu nejde o slávu v TV , tu ide o ochranu prírody. Ako môže niekto veriť ŠL Tanapu ,keď tvrdili ,že na vyše 80 ha polomu žije len jeden Ďateľ trojprstý , nezdá sa vám to smiešne. To ,že tých ostatných 93 % vyťažených polomov je zničených je prakticky pravda - spôsob ťažby od poslednej kalamity sa výrazne zmenil. Teraz sa ťaží harvestormi a inými LKT - z ktorých tečie olej - mám s tým skúsenosť - pri túre pred 2 rokmi nad T. Lomnicou boli kaluže oleja s vodou , nádrže na pohonné hmoty a iné odpady po ťažiaroch. Voľakedy sa ťažilo ekologickejšie. Les síce narastie rýchlo ale už to nebude ono . Tento hospodársky spôsob využitia kalamity ,na tých 90 % je myslím , že dostatok na to aby sme niečo nechali aj prírode , ale ŠL nie - oháňajú sa lykožrútom a tým ,že Tatry už nikdy neuvidíme zelené ak ich nevyťažia- čistá demagógia. A keby boli takí dobráci k prírode mali niečo s tých zbierok na tatry vyčleniť na to , aby zohnali nejakých pracantov čo by tie stromy očistili od kôry. Oni však chcú ešte zarobiť.Čo sa týka Pána Vančuru je škoda pre Tatranskú prírodu , že ho vystriedal politický nominant , ktorý robí už spomínané veci a prikývne na všetko čo ťažiary chcú na katastrofa. Čo sa týka Pána Lukáča - nie je dokonalý ale je oveľa dôverihodnejší ako ŠL . Ten blog som čítal a myslím ,že ide o možnú variantu , predsa skúmame podnebie Zeme ,len 200 rokov a nič nechápeme , no treba zabrániť všetkým možným zlým dopadom našej činnosti. Môj názor je ale hlavne ,že treba nechať aspoň tých pár % kalamity na samovývoj ,lebo tak sa môžme všetci niečomu o prirodzenom vývoji podučiť- lesníci ochranári i turisti.

Funttomas

Mlieko:
zaujala ma tvoja myšlienka o lesných robotníkoch a o ich nedbanlivosti (niektorých).
Pravdu máš, že lesní robotníci nie sú „detičky v škôlke“, ale tak ako dohliada vedúci (šéfko) na svojich zamestnancov v akejkoľvek práci, aby to neflákali. Tak by mal aj polesný (lesník) dohliadnuť na chlapov, čo robia v jeho hore. Ale ako sa hovorí: „Keď nie je kocúr doma, myši majú bál“. Potom to aj tak vypadá v ťažobnom priestore :-(

Mlieko

Tomas, vezmi si ked mas na starosti lesny usek o veľkosti 800 ha na nom viac pracovných skupin a inu pracu bud pri znaceni alebo odvoze dreva fakt ti nezostava moc casu nad niekym stat a davat mu prednasky z ekologie. Viem o com hovorim.

Smolinko

Ahojte, teraz som sa vratil z Alp a trosku to porovnam. Totiz neaka ta kalamitka sa vyskytne vsade... Tatry bola vacsieho rozsahu to nepopieram avsak: Tie korene stromov s Tatrach sa preco nevytazia? Aky to ma zmysel? V Nemecku (konkretne v Garmisch P.K) som s vyvalenymi ocami kukal ako to krasne odstranoval jeden stroj rad radom a druhy to okamzite sekal. Vsak jo vyzera ako mesacna krajina tie nase Tatry aj s tymi kmenmi a dalsia vec: kazdy vidi ze kde tu stoji jeden smrek, preco to doparoma nespilia? vsak to nezachrani uz nic a okrem toho zafuka vasci vietor a zas niekoho prizabije, sak je to podla mna vacsia hrozba ako keby to bol les. Na margo ochranarov: Kde ste v riti ked vam Slovensky raj tazia rovno pod nosom, a nicia ho, nechapem. Ako to ze lesnne plody sa vyzbieraju nasou "vacsinou" a lesna zver skapina od hladu, nechapem este plno inym dolezitejsim veciam. Teraz budu skakat aki su oni frajeri ze zachranili jednu dolinu... PS: A kalamita v Nizkych Tatrach? Ta samozrejme ochranarov netrapi...

Lubo

Smolinko, v clanku najdes dovod preco kmene a haluzina ostali. suhlasim s tebou, ze ochranari su strasne selektivni a aktivuju sa tam, kde sa crta dobra medializacia. mlieko, chapem, ze polesny to ma tazke, ale nie je to ospravedlnitelne. ma v rukach predsa premie tych ludi, tak ma ist skontrolovat vysledok a ubrat ak ostal bordel. hned by bol poriadok. a mimochodom, prave v TANAPe mam pocit ze sa snazia, inde by sa zislo im kridla pristrihnut.

Solinko

Hmm zaujimava diskusia. Smolinko, mas plnu pravdu ochranari sa tlacia len tam kde je vysoka medializacia. Musia predca z niecoho zit. Ked spadla velka cast Nizkych tatier, tak sa nato kazdy vykaslal, nikoho nezaujimalo. Sam som tam bol a polomy tam veru ze niesu male. Mlieko co sa tyka toho 800 ha useku, to by bolo este dobre. Po poslednom prepustani v SL ma jeden OLH usek aj do 2000 ha. Co veru ze nieje sranda. Pokial reagujem na prispevom Mariana Duchona, tak by som sa ho rad opytal kolko krat bol pracovat v tazbe? Chces prejst do stredoveku a tazit sekerami? Beriem ze tazba konami je podstatne ekologickejsia, no finance neskutocne nakladna a v kalamite dost tazko realizovatelna. Neprihliadac nato ze kon tazko bude tahat 2,5 m3 strom z kalamitista. Co sa tyka pana Lukaca, tak mam nanho svoj nazor. Pozname jeho pracovnu moralku, ked bol este byvali elektroinzinie.

Ondro_RK

A čo tak posledne zverejnená správa na TA3 z 28.4.2007, že ministri pôdohospodárstva a životného prostredia podpísali koncom minulého roka stanovisko pre Európsku komisiu k situácii v Tatrách postihnutých kalamitou. V dokumente sa píše, že Tichú a Kôprovú dolinu zaradili do skupiny plôch bez zásahu.
Minister Jureňa na otázku, či podpísal list určený EK nevedel ani odpovedať. A celá kauza môže skončiť aj na európskom súde. Tak o čom to potom je, a Vy tu rozoberáte, či sa to má spracovávať koňmi...

Mario Duchon

Ja nehovorím ,aby ťažili sekerami ani aby ťažili koňmi.Najlepší by bol spôsob ťažby lanovkami. Ja si ,ale myslím ,že sa v Tichej a Kôprovej nemalo ťažiť vôbec. Čo sa týka tých koreňov a haluziny - je podľa mňa škoda sa s nimi zaoberať - veď to tam zhnije a zarastie stromami.

Boro

Soňa,ďakujem ti za tento článok.Inteligent si vybere a názor hlupákov ma nezaujíma.Ahoj Boro

Jano

Mam jednu poznamku k teze, ze ochranari su len tam, kde su media. Nie je to tak, je to prave naopak...
Ochranari su na mnohych miestach, snazia sa mnohych frontoch. Len takto z hlavy vymenujem niekolko kauz ci lokalit, kde sa ochranari uz dlho angazuju, tazba v Tichej a Koprovej je iba jedna z nich. Ochranari sa okamzite po vichrici zacali angazovat v celych Tatrach. Obrovsky kus energie vynalozili v Mlynnych dolinach v Nizkych Tatrach, v Poloninach (tazba), v Malej Fatre (lanovka do Snilovskeho sedla), vo Vihorlate (stredisko Biele Kamene), okolo Bratislavy (dropy a ine), cistky v Statnej ochrane prirody a vselikde inde. Bohuzial, mnohe z tychto aktivit su nie velmi uspesne, proti lesnicko-developerskej lobby hrubo podporovanej statom neziskove organizacie zase az tak vela nezmozu, ale v kazdom pripade su ochranari aktivni na mnohych frontoch.

Rozdiel v Tichej a Koprovej je v tom, ze tu ochranari zvolili po niekolkych rokoch papierovo-lobisticko-byrokratickych snah take sposoby, ktore su atraktivne pre media. A samozrejme, ze media to zaujalo, s tym sa pocitalo, medialna stranka je v Tichej a Koprovej dolezitou strankou. Ale ochranari tam nie su preto, ze su tam media, ale media su tam preto, lebo to tak chcu ochranari.

Ondro_RK

Jano vystihol si to, ja sa tiež prikláňam na stranu ochranárov, a je dobré, že sa o to tak médiá zaujímajú - ochranári v tomto nerovnom spore majú väčšiu šancu uspieť. No niekto tu už nemôže stráviť aj iný názor od svojho a už sa tu nadáva aj do hlupákov... V médiách aj na internete je toho o tejto kauze už toľko, že si každý rozumne uvažujúci človek môže sám spraviť o tom svoj názor.

LuboO

Clanok som si precital, Sona, klobuk dolu, je super, ale nechcel som sa k nemu vyjadrovat, lebo uz ma nebavi polemizovat s ludmi, ktori su tazki ochranari, lebo je to "in", teda cest vynimkam, ktori do toho vidia. Ale musim povedat, ze vacsiu znozku hluposti, ako popisal pan elektrotechnicky inzinier Lukac som uz davno necital a veeelmi som sa smial. Demagog najhrubsieho zrna, ktory uvidel svoju sancu uspiet pred Slovenskom v poli ochrany prirody a absolutne nepripusta akekolvek argumenty. Reagovat na jeho "fakty" by zabralo asi polovicu priestoru, ako ma tento clanok, preto kaslem na to, len jeden, les, ktory tu bol v 10. storoci, bol tam aj v 13., aj 17. ak by sa rapidne nemenili klimaticke podmienky, ktorych zmenu sposobil clovek, ktory takisto sposobil aj zmenu v tomto lese. A lesnici urcite lepsie ako on vedia, aky les tam ma byt, ake drevinove zlozenie, aka druho, vekovo vyskova diferenciacia. A co robil ten mlady Balaz v chranenom pasme? Hladal orlie hniezda? A este k tomu pasmu okolo hniezda, to by sme museli chranit kompletne cele Slovensko vzhladom na vyskyt hniezdisk a lovisk vzacnych dravcov ci inych vtakov. Vtaky sa chrania v niektorych pripadoch uplne nezmyselne, vid kormoran na Vahu a Hrone. Nevravim, ze nechranme dravce, urcite ano, ale nemozme urobit klietku nad slovenskom. A to hniezdo nebude vykradnute tento rok, ale nabuduce, ked sa zmedializovalo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov