Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Javorina pod Kľakom

Marian

Tak utulnu som navstivil 1. decembra- celkovy dojem z nej kazil iba neporiadok, ktory tam panoval. Totalne zaspinene hrnceky, stare horcice a iny bordel... Bol trochu problem zakurit v malej peci, ktora je skor ako na kurenie urcena na varenie. Nakoniec sa to podarilo. Voda nie je problem, pramen sa nachadza asi 30 metrov od utulne.

Clarion

Áno, útuľňa sa nazýva Javorinka, obhospodaruje ju rovnomenná T.O. Javorinka, so šerifom Morkou. Obdivujem ich silu to tam dávať stále do poriadku, páč niekedy tam nenocujú ľudia, ale prasce. A to by som sa rád tým štvornohým ospravedlnil za to prirovnanie, ktoré som použil k tým dvojnohým...

Bean

Marian, tak to si prisiel hned po nas, my sme ju 1.12. rano opustali a dovolim sa radit medzi tych dvojnohych, zanechali sme ju co mozno najblizsie stavu, v akom sme ju nasli. Na upratanie toho bordelu v "kuchyni" neostal cas a priznam sa, ani chut moc nie. Z inventarneho riadu sme sa odvazili pouzit iba hrniec na zohriatie vody, vsade na polickach a riadoch samy mysacinec a rozne druhy flory a fauny. Velmi dobre tam niekto napisal, aby tam ludia nezanechavali potraviny, pretoze sluzia nie ludom. Mys, ktoru som videl zliezat po stene v piatok vecer, bola asi najvacsia, aku som v zivote videl :)

Sedlo

Na Javorince jsme byli 24.-25.11. Potkali jsme tam horaly a horalky z Prievidze a strávili společně příjemný večer.Tímto je zdravím včetně Janka Barana z Martina.

Marian

bean, no moze byt, my sme prisli 1.12. o cca 17:00. Po sebe sme si nasledujuce rano neporiadok upratali, ale tiez sme nemali chut riesit akykolvek bordel po druhych. Na umyvanie zasvinenych hrncekov a hrncov nebol cas, podmienky a najma ta chut, znasat stary cudzi bordel bolo v nasom pripade tiez nemyslitelne, kedze sme chceli dojst vyhladovo do Cicmian a svojich veci sme mali tiez dost. Cestou do Cicmian sme prespali v utulni Schovanka v Strazovskych Vrchoch, ked mas zaujem tak pohladaj o nej clanok, najdes ho tu na hiking. sk... Cesta na nu trvala aj so zastavkou pri prameni Nitry necelych 5 hodin.
Co sa poriadku tyka, bola v ovela lepsom stave, ako ta utulna pod Klakom, jedinym problemom bola voda, myslim, ze nejaky pramen v blizkosti je, ale my sme ho kvoli tme a naozaj silnej hmle nenasli. Tak sme boli odkazani na prevareny sneh.

Sedlo

Nemůžu pochopit, jak někdo, kdo příjde na takovou parádní útulnu jako je Javorinka, nemůže po sobě zanechat pořádek. Potom se to vleče z jedné návštěvy na druhou a nikomu se nechce po druhém uklízet.

Bean

My sme aj na Javorinke varili sneh, lebo vsetko bolo zafukane, hmla, tma atd., az rano ked sme odchadzali a uz nebol vietor, poculi sme par metrov od chalupky zblnkat vodu. Ale sneh obohateny primesmi z Ostravy, Karvinej a Frydku bol ovela vyzivnejsi chchchchch :)
My sme druhy den tahali smer Horna luka, ale nemali sme tolko stastia ako vy, v totalne zafukanom a neprechodenom terene sme kazdu chvilu stracali znacku, za Kycerou nas chytila tma, kusok pred sedlom Marikova sme sa uz stratili nadobro a po 3hodinovom bludeni sme spali na nahodne najdenom posede (vdaka chlapci z Turca!), ktory nam mozno odohnal zubatu - vsade naokolo medvedie stopy velke ako nase. V nedelu rano prva lesna cesta s prvymi ludskymi stopami a horsa dole do civilizacie! Nasli sme sa vo Valcianskej doline :)
Tolko maly pribeh medzi recou...

Sedlo

Bean, zážitky nemusí být kladné, ale musí být silné :-)))

Bean

Hej pravdu mas bratre, ako skusenost to bolo skvele, nakolko ani jeden nas v zivote este nebol v takom pruseri (nemas ani sajnu, kde si, kam ides, kam sa dostanes, ci sa vobec niekam dostanes atd...po 13hodinach s 25kg batohom nohy na sracky), budeme si to pamatat forever :)

Marian

To verim, bolo to dost dobrodruzne toho 1. 12- my sme do tej Javorinky dorazili z Klaku. Tam sme mali namierene z obce Fackov po modrej. Cesta bola neprechodena, miestami bolo snehu az nad kolena. Tiez sme asi 2x stratili znacku, museli sme sa za kazdym pre istotu vratit. Nejaky usek medzi Malym Klakom a Klakom, co mal podla mapy trvat 15 minut nam trval hodinu. Zlepsenie nastalo 2 a najma v noci z 2 na 3.12., ked prisiel silny odmak. To uz sa slo lepsie, ale zas to nemalo take caro :-D.

Sedlo

Marian, tu samou cestu z Fačkova jsme šli před 14 dny. Po sedlo Malého Klaku v pohodě, ale nevětší adrenalin,jak píšeš, byla cesta pod skalou až na červenou značku. Byl tam sesunutý sníh z horní části a místy jsme se propadali až po zadek. Po červené na vrchol už to bylo v pohodě.

Vlado

Bean, to musite byt riadny borci, ked ste si trufli v zime, v snehu, v hmle, po nevyšlapanej trase, s tažkymi batohmi a pre vas zrejme v neznamom terene ist 25 km na Hornu luku (asi na dalsiu utulnu, ktora sa tam nachadza) co je dost v letnom obdobi s takym nakladom. Hovoris ze vas tma zastihla na Kyčere, čo je iba o malo väčšia polovica cesty na Hornu luku. O kolkej ste to rano vyrazali (podla tvojich udajov mi to vychadza ze asi o 7:00)? Mimochodom ja som ten suputnik Mariana, s ktorym si tu diskutoval. My sme si naplanovali na jeden den max. 3,5 - 4 hod cesty uvedenyh v mape. Vyrazali sme vzdy nejak okolo 11 hod. a dorazili az za sumraku o 16-17 hod. Kazdopadne vy ste mali aj trochu stastia, ze ste nasli ten posed a neboli nuteny na nejaky zahrab, a aj v tom, ze zrovna tolko nemrzlo. Uz ste museli byt znacne vycerpani a nervozni. Kolko vas vlastne bolo? (p.s: tych 25kg batoh si asi prehnal, iba ze by si v batohu mal aj stan, hrnce, nahradne topanky, nahr. oblecenie, 4 litre vody, na mraky jedla...) A inac tiez sa priklanam k tomu, ze cim vacsi pruser, adrenalin a celkova unava, tym silnejsi zazitok. Tiez sme mali podobny zazitok toto leto v poloninach, ked sme slapali smadny do pol noci len kvoli udajnemu pramenu, ktory sme napokon nenasli. Navyse sme pritom stratili jedinu baterku.

Bean

Vlado tesi ma, Tomas.
Hej boli sme traja majstri borci, riadne nastartovani po 3 mesacnom odkladani a presuvani tohto prechodu, tak ze aspon skusime poriadnu zimnu turistiku. Ten batoh bol naozaj neobvykle tazky, ale ja uz som tym povestny, ze na ture vyzeram ako nakladak :) Avsak do tych 25kg som ratal aj bezky s komplet vybavou, ktore sme brali so sebou prave preto, aby nam zrychlili presun a usetrili trocha nohy. Pred odchodom som sa pytal tu na fore, ako to hore vyzera a informacie naznacovali, ze hore je dost snehu, tak sme ich vzali. V skutocnosti ho az tolko nebolo a na exponovanych miestach bol aj tak vyfukany, takze sme slapali viacmenej po vlastnych. K tomu este ta viditelnost a kazdu chvilu patracie akcie po znackach, co nas ohromne zdrziavalo...ale na to kaslat, aj to by bolo vsetko v pohode, keby sme sa nestratili uplne. Na Hornu luku nam vtedy chybali tak 2 hodky, t.j. o 20.00 by sme tam boli zivi a zdravi dorazili. Miesto toho sme sa 3 hodiny flakali po hore a nenasli co chceli... Smola. Ale nelutujem, ako skusenost to bol vyborny zazitok, teda hlavne silny, ako vravite :)

Vlado

Tomas, to sa mi paci ze ste brali aj bezky. Ja som vzdy chcel vyskusat ist na hory ako vy, na bezkach. Zatial som sa neodhodlal, iba co si raz za rok (co mi poveternoste podmienky v mojom lebensraum dovolia.) vybehnem zmyt prach zo starych artisiek.

Bean

Mno pre nas to bola tiez vyzva, viacdnovka s bezkami. Ak sa odhodlas, daj vediet, chcem sa tam vratit a dokoncit to po Strecno, nech mam klud konecne. Mozes sa potom pridat.
...kua pozeram, ze uz sme dobre mimo temu, sorry Lubo :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum