Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Najlepšie výhľady a podmienky na ich zachytenie

Diskusná téma Najlepšie výhľady a podmienky na ich zachytenie

Ahojte všetci turisti, fotografi a milovníci prírody. Rád by som sa vás všetkých opýtal a rozpútal menšiu diskusiu. Jedná sa o otázky: Ktorý je váš najobľúbenejší výhľadový vrch na Slovensku? Kam ste najďalej podľa vás za ideálnych podmienok najďalej dovideli? V ktorých ročných obdobiach sú na fotenie výhľadov najlepšie podmienky? Na čo si treba pri fotení pozor? Aká výbava je potrebná? Myslím si, že takýmto spôsobom môžeme mnohým milovníkom našich hôr navzájom pomôcť a dať tak aj pekné tipy na túry a vychádzky :). Ďakujem vopred veľmi pekne všetkým prispievateľom do dikusie!

V.v.l.a.a.d.o.o

Je ich veľa.
Napríklad od Šomošky na Vysoké Tatry, ale merať sa to nedá.
Neviem, no najďalej vidieť v zime, pri inverzii.
Pozor treba dávať na všetko ako obyčajne a navyše na foto výbavu.
Každému vyhovuje niečo iné.

Ježo

To je velice těžká otázka, na kterou se nedá odpovědět... Párkrát jsem zažil naprosto brutální viditelnost, jednou to bylo z Barance, podruhé z Chopku, pokaždé byla dohlednost nad 200km a pokaždé to bylo na podzim. Na druhou stranu, podobné "rekordy" jsem schopen kolikrát udělat i tady, z prvního kopce za Brnem - a to při vhodných podmínkách je možné spatřit Totes Gebirge v protisvětle při západu Slunce. Co se focení týče, tak jsou zde jistě povolanější, ale za sebe: od určité dohlednosti budou fotky vypadat stejně - vzdálené kopce budou mít stejně pár pixelů (při širokoúhlé fotografii). Pokud se přímo soustředíš na zachycení těch nejvzdálenějších kopců, tak to bude chtít nějaký teleobjektiv a potom nějaký postprocessing v počítači - stejně tam ale dostaneš přinejlepším několik odstínů něčeho namodralého. Můj názor je, že je lepší se soustředit na zachycení nálady snímku než jít za nejvzdálenějším kopcem. On kolikrát takový opar je schopen vykouzlit fotky, nad kterými stojí dech; takovou "klasikou" je focení slunci nízko nad obzorem, zejména při svítání, kdy je vzduch nejklidnější.

Pokud neznáš, tak bych možná zkusil experimentovat s HDR fotografií, která je schopna správně podat scény s vysokým kontrastem - k tomu potřebuješ fotoaparát s expozičním bracketingem, hodí se stativ. Dobrý program je Panoramix Pro. Dále potom můžeš zkusit panoramata, na to je dobrý Hugin. (O zpracování a focení panoramat napsal velice dobrý článek infrastellar - viz dynaxexpedicia.net/…/index.ph… )

Mifo78

Co sa tyka podmienok, podla mna byva najlepsia viditelnost pocas zimnych inverzii a taktiez je to vzdy po prechode studeneho frontu (atmosfera je vycistena od vsetkeho prachu a na oblohe su typicke oblaky kumulusy - baranceky). Z vyhladovych kopcov mam v pamati hlavne hlavne V.Choc. Vidiet z neho Tatry, Nizke Tatry, Kremnicke vrchy, V. aj M.Fatru, Vtacnik, Strazovske vrchy, proste idealny kruhovy vyhlad ... Tuto zimu som uz dva krat dovidel z Vtacnika na Krivan (120 km).

Jjano

Sitno je tiež dobré. Za dobrých podmienok je za Nízkymi Tatrami vidieť Vysoké Tatry a smerom na juh nie je problém vidieť Nitru.
Zaujímavé sú aj Salatín a Siná v Nízkych Tatrách, nečakané výhľady dávajú aj Babky... mne sa zdá, že skoro každý kopec na Slovensku je dobrý na výhľady :-)))

Turista222

Samozrejme, je to velmi relativne merat vzdialenost pri dobrych podmienkach. Aj rozumiem, ze na tych fotkach vidno vzdialene vrcholy len ako machulu. Len mi ide o zazitky a pocity, co turisti zazili, kam az dovideli. Najkrajsi vyhladovy bod nemusi byt zakonite ten, z ktoreho je najdalej dovidiet :).

Miso Lorinc

tento rok som zazil najlepsiu viditelnost pocas babieho leta, teda niekedy na jesen. No a k babiemu letu sa samozrejme hodia Babky:) Viditelnost sa s postupom casu trochu zhorsovala, takze najlepsia bola rano. No a bolo vidno straasne daleko, vsetky nase Tatry, aj Fatry, aj chocske vrchy aj vselico ine do najmensich detailov. Spicka Klaku v MF v pohode aj volnym okom, ten je vzdialeny cca 75 km. Kralova Hola 50 km, Krizna 55 km, Martinske hole 60 km, Velky Krivan 45 km, Babia hora tiez 45 km. Nadhera:)

Vrana

Sezona je jasna, november-januar, ked je mraziva inverzia ako prave teraz.

Z Malofatranskeho Klaku sa da bezne zazriet Krivan (100 km), Gerlach (110 km). Daleko vidno aj z Velkeho Krivana (Kralova Hola) ale aj vzdialene kopce na moravskej strane, ktore bohuzial neviem identifikovat.

Okrem toho sa za vyhladmi oplati vyliezt na Choc, Kriznu, Babiu horu, Kralovu holu, Vtacnik, ....

FunTTomas

Počas decembrovej inverzie v 2004 sa mi voľným okom podarilo identifikovať maďarský Kékeš (Mátra) na juhu v silnom protisvetle z Predného Soliska, čo je celkom slušná dohľadnosť.

Turista222

Tak to mate super zazitky. S tym Kekesom to moze kludne byt. Zaujimavy moze byt opacny pohlad, t.j. z Kekesa na Ta3:).

Bean

Nadviazem na Tomasa...koncom decembra 2007 za mimoriadnych mrazov z Chopku zaver karpatskeho obluka v Rumunsku!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov