Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Najlepšie výhľady a podmienky na ich zachytenie

Majo105

tak tak sobota bola na ďaleké výhľady štedrá...z Pánskej Javoriny (Pov. Inovec) bolo vidno až VT Kriváň, cca. 155 km.

Honzek

V sobotu 29.12.2012 bylo z Lysé krásně vidět Kraľovku v NT a když sem udělal výřez z fotky tak aj tu budovu s vysílačem :))

Lubo

@Shatterhand
Vdaka za zaujimave postrehy. Co tak o nich napisat uceleny clanok? Myslim, ze ludi by to zaujalo.

Shatterhand

Tu je tabuľka maximálnych teoretických viditeľností do nulovej nadmorskej výšky
blogs.discovermagazine.com/…/…
pre Gerlach 2654,4 m by to bolo cca 184 km + cca 6,5% refrakciou, takže z Gerlachu by bol teoreticky viditeľný rovnako vysoký štít do vzdialenosti 392 km, ale to by uprostred muselo byť more alebo bezodtoká panva.

Z alpských hrebeňov viditeľných z Ostredku 1592 m a Krížnej by to mali byť Schneeberg (Klosterwapen 2076 m) a Fischbacher Alpen (Stuhleck 1782 m). Uprostred je Podunajská pahorkatina do 200 m.

Kto by chcel analyzovať viditeľosť, v prostredí Arc GIS sú na to funkcie 3D Analyst. Treba vrstvu s vrstevnicami, funkcia Viewshed ukáže územie viditeľné z daného bodu, resp. vytvorí kartogram s 2 hodnotami - viditeľné alebo nie. Line of sight vám pre spojnicu 2 bodov aj ukáže, ktoré časti spojnice sú viditeľné. Funkciou visibility naopak určíme všetky plochy, z ktorých vidno daný bod.

Lukáš Lenon

Máš recht Honzo. Já byl v sobotu Javorníkách a viděl jsem z jednoho místa takový trojúheůlník- Velká Javořina - Praděd - Malá Fatra.
Takže super výhled!

Honza286

V sobotu z Malé Čantoryje (Slezské Beskydy, 865 m) jasně viditelné Jeseníky), o cca hodinu později z rozhledny na sousední Velké Čantoryji krásně viditelné Tatry (asi i Nízké), Babia hora, kompletní Malá Fatra od Rozsutce po Klak, Velká Fatra. Orientační vzdušná vzdálenost - Jeseníky 120 km, Tatry 100 km.

Lukáš Lenon

Podařilo!!!
Předloňskou zimu v lednu/januári Už když jsem stoupal na Križnu, bylo něco vidět. Nahoře na hžebenu jsem už dalokehledem viděl hřebeny zřetelně! Ale pozor, jednou jsem si myslel, že je vidím taky, ale byla to pára z elekrárny v Jaslovských Bohunicích, hodně to mate!

Shatterhand

Pytagorova veta. Kedysi som videl na internete cestopis z prechodu Červených vrchov. A k jednej fotke smerom na sever s modrým horizontom komentár - v diaľke Balt. Roztiahlo mi kútiky, ale podobné prípevky vidím aj tu. Zem je približne guľatá, takže viditeľnosť z výšky si ľahko spočítame podľa Pytagorovej vety - preponou bude polomer zeme + výška, dlhšou odvesnou polomer. Je pravouhlý, keďže náš pohľad tvorí dotyčnicu. Napr. pre 2000-metrové kopce nám vyjde 159 km. Jasné, že keď sa pozeráme z pohoria na pohorie, vypočítame to ako súčet 2 viditeľností, v prípade, že nám nič necloní. Vplyvom refrekcie sa nám horizont akoby dvíha, ale podľa Brázdila to zvyšuje viditeľnosť len o 6,5%.

Takže zmienka z trekkingu o Julských Alpách z Ďumbiera alebo príspevok o závere karpatského oblúka sú len prehnanou fantáziou (jedno i druhé je okolo 500 km), ale Boržava z Krasu je za dobrého počasia reálna.

V sobotu bolo pekne, na Veľej Rači ma neprekvapili Tatry (60-90 km), ale že za Moravsko-Slezskými Beskydami vidno výrazne vzdialenejšie pohorie - Hrubý Jeseník (cca 150 km).

Turista222

Parada. To by stalo za to vidiet aspon na fotke:). Mas pravdu, ze v tu sobotu boli velmi dobre podmienky a krasna dohladnost. Hlavne, ked si sa pozeral vychodnym smerom.

Axel

Tuto sobotu asi vela ludi vela videlo... ;-)
Moj ulovok je polonina Borzava zo Slovenskeho krasu...
A viac to nebolo len vdaka tomu, ze dalej ziadne kopce nie su :-)))

Turista222

Ahojte kamarati hikingaci, tak co sa vam podarilo vidiet za poslednu kratsiu i dlhsiu dobu? :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum