Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opekačky

Diskusná téma K článku: Opekačky

Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

Meky

Miro,Miro.Ty si mi dal!Sliny mi tečú jak bernardýnovi.Je síce skoro ráno,ale moje kroky budú teraz viesť ku chladničke.Ďakujem Ti za neplánované kalórie :-) Super článoček.

Phalike

Taktiez slintam nad klavesnicou :), a rozmyslam ze pojdem cez vikend opekat, len tak z pasie:)

Sona

Ja som kvoli Mirovi zjedla teraz tiramisu, co som mala ako dezert na poobedie :)

Cyro

Tak toto bol uder pod pas hned rano :-D Taketo veci teda mozem...

Zolo

Tak to bola nádhera. Článok ktorý pohľadil dušu aj chuťové bunky. :-)

MatusM

Mňam mňam.. a na nedeľu už hlásia slnečno a teplúčko.

Závetrie

Tak som si aj ja zaspomínal na naše techniky opekania. Môžem doplniť len maličkosti. V minulosti som obhospodaroval zvlášť hrubý alobal, ktorý nebolo až tak jednoduché prepichnúť. Aj teraz ( ..pred pár rokmi)dostať "hrubší" alobal na opekanie( na ten môj vývojársky sa ale nechytá...ako by mohol!veď sme ho vyvinuli práve na opekanie - ale nikomu sme to nepovedali..).Ja som krátko na to súbežne vyvinul (neprajník povie - objavil Ameriku) - špajglovú metódu postupného navliekania rovnakých zdravých anticholesterových častí živánky ako opisuje autor.No a teraz pozor , závažná informácia : optimálny čas zahrabaného šulca -ov ( dĺžka cca 20 cm) v čerstvej pahrebe je sedem, číslicou 7 minút.To znamená - zemiak uvarený, šťava z mäska pustená,slaninka oškvarená -napoly roztopená, cibuľka oškvrčaná-nie spálená.Táto forma živánky je praktickejšia (pri obmedzenom množstve uhlíkov) ako teraz predávané alu tácky.Ešte samozrejmé upozornenie ( pre začínajúcich živánkárov ):ďalšia várka potrebuje vždy dlhší a dlhší čas.( aký , to je moje firemné tajomsto, ktoré zomrie spolu so mnou , lebo som ho po dvoch dekádach rokov už aj tak zabudol).Nový učni kvalitne upečenej živánky sa musia k správnym časom druhosledovej živánskej žranici prehrýsť ešte mnohými surovími zemiakmi!No a k červenému vínu - mám plný rešpekt, ale pivo (k tým tukom )- to je pravý labúž. Nedajbože v lete a vychladené z potoka. Alebo - tip pre úspešných finančníkov - 5 litrový čapovací súdok s pípou na rozšírenie ponuky pre náhodne sa vyskytnutých kámošov v tesnej blízkosti. Musím prestať, obrazotvornosť pracuje naplno, už to ďalej nevydržím.

Mivym

Sido, nezdá sa ti , že mi trocha fušuješ do remesla :-), a samé zdravé veci

Agata1

Ja už vôbec nemusím rozmýšľať, čo zajtra uvarím, aj keď to bude len doma v rúre. Dík.

Rbr69

ach och, toto som nemal citat az vecer ... zasa pridu morbidne prezrate sny

Boro

Závetrie, neviem aké mäso používaš, ale po siedmych minútach musí byť ešte riadne tuhé.Možno iba ak bravčová panenka by bola ok, ale kto už používa také drahé mäsko na živánsku?

Závetrie

to:boro
bolo to bravčové, okorenené, hlavne vyklepané ( príprava doma je samozrejmosť),predpokladám, že mohlo ísť o panenku ale rovnako i o krkovičku, či pliecko.Rozklepaný plátok mäska nemôže byť problém.Slaninka najlepšie trojpásiková - oravská. Doporučujem aj kompletné oblohy ( uhorky, atď..)a príručný materiál zvyšujúci komfort ( lopárik, papierové servítky alebo vrchol komfortu-papierové tácky. Po použití všetko spáliť, lopárik nespáliť, ale odniesť domov.Najdôležitejšie som samozrejme zabudol.Aperitív resp. rituálne "vypálenie červíka" na úvod ceremónie.Tu by som doporučil napr. hruškovicu - plánkovicu tzv. Haluzickú 52% , môj posledný objav.Ale v tomto som tolerantný a viem sa prispôsobiť aj inej krajovej špecialite.

Boro

Kedysi, keď ešte nebol alobal, sme robievali živánsku tak, že sme použili tzv.pergamenový papier.Namočili sme ho na chvíľu do vody, dva razy omotali okolo mäsa a špirálovite obtočili a stiahli obyčajným motúzom. Papier sa postupne spiekol do tvrdej vrstvy a spolu s motúzom zuholnatel do hneda, ale nezhorel. Samozrejme, že sa ho plamene nemohli ani dotknúť. Spomínam si, že sme párkrát použili i obyčajné namočené noviny.Živánsku s priemerom cca 7-8 cm sme piekli asi tak 1-1,5 hodiny.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum