Komentár
Peter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Horalka58: to je ako zo šlabikára medvede.sk/?action=prevencia
+ 37 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Horalka58: to je ako zo šlabikára medvede.sk/?action=prevencia
+ 37 ďalších príspevkovJanabilesova k článku: Potulky za krásami terchovských osád s deťmi Pridávam zábery z interiéru zvoničky U Marunov. Kľúče nám ponúkla pani, ktorá býva v dreveničke hneď pri zvoničke, ani sme nevedeli, že sa dá ísť dovnútra. Pote …
+ 10 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce Riadnu trasu si "zaťal" Maťo :-) Navonok nie až tak zaujímavé končiny, ale o to viac zážitkov si si užil haha :-) Zvery je tam ozaj dosť, zrejme pre absenciu pr …
+ 26 ďalších príspevkovK článku: Za jarnými kvetmi na Devínsku Kobylu s deťmi
nová témaMuska k článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca Uff, tak tam ešte rýchlo vybehnem. Mne sa to doterajšie "lezenie" hrebienka celkom páči/lo. :)
+ 13 ďalších príspevkovLaco neregistrovaný k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Pekný článok. Mne karta albanskeho vodafonu fungovala len v dosahu siete v Čiernej hore nie. Žeby nejaký roaming? A z Gjirokaster mi chýba fotka s R. Ficom 🤩. J …
nová témaMatobee k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít Jedným slovom nádhera. :-) Tiež som tam bol takto v jeseni, ale výhľady do diaľav boli obmedzenejšie a sniežiku bolo len kúsok na vrchole.
nová témaPeter61 k článku: Chcete zabiť medveďa? Ade.e , aj majster tesár sa utne.
+ 609 ďalších príspevkovVladeno k článku: Začína jarná uzávera vo Vysokých a Západných Tatrách. Čo je v tomto období povolené? Peter, asi tak. Že do .... Prepytujem. Voľakedy starý kolega vravel: "J..e Vám, priďte k nám...!"
+ 3 ďalšie príspevkyDaulagiri k článku: Za zakvitnutými čerešňami v Brdárke Svatopluk, teraz som si všimol tvoj dotaz. Z Rakovca som šiel po žltej na Babinú, kde som prespal v stane a druhý deň som pokračoval po žltej cez Vlachovo do Br …
+ 9 ďalších príspevkovK článku: Prístrešok v sedle Korcháň
nová témaMatobee k článku: Juhovýchodnou časťou Levočských vrchov v marci :-) :-) :-)
+ 3 ďalšie príspevkyK článku: Prístrešok Verehovka nad Benkovcami
nová témaMatobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …
nová témaPeter61: vrtulnik na horach action direct : vrtuľník viezol štátneho tajomníka Filipa Kuffu ponad Národný park Malá Fatra v piatok 5. 4. 2024 dennikn.sk/…/?cst=2e6421b7b2c…
+ 60 ďalších príspevkovLubo k článku: Zimná Krížna so záchrannou akciou Tato trasa je moja oblubena zimna klasika. Bol som to viac krat, na peso aj na skialpoch. Palec hore.
+ 4 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Starý plášť cez Jeleniu horu a Čiernu skalu Bazin páčia sa mi tie pestré zábery zo zimných mesiacov. Zvyčajne nemusím ľudí na fotkách prírody, ale tvoja titulka je výnimka. Parádna. :-) Pred vyše týždňom …
+ 1 ďalší príspevokPavol.horvath k článku: Jaskyňa pod Havraňou skalou aktualne
+ 1 ďalší príspevokPavol.horvath k článku: Útulňa Schovánka aktualne
+ 51 ďalších príspevkov
Diskusná téma K článku: Opekačky
Diskusná téma K článku: Opekačky (strana 2)
Rád by som vyskúšal varenie pomocou rozžeravených kameňov vo vykopanej jame, niečo ako zemná pec. Máte niekto nejaké skúsenosti? Koľko trvá príprava mäsa takýmto spôsobom? Vďaka
Medvedia lúka
panoramio.com/photo/36292744$ret
Milí priatelia, môj poľský kamarát ma poprosil, aby som mu poradila nejaké dobré miesto na augustovú opekačku. Má to byť miesto s príjemnou atmosférou, kde nebýva priveľa turistov a môžu si tam vo väčšej skupinke (tipujem tak 10-15 ľudí) spraviť ohník. Lokalita: Okolie Vysokých Tatier, Podtatranská kotlina, prípadne až Orava. Hm? Viete o niečom takom? Vopred ďakujem všetkým opekačko-znalým :-)
Už aj keby som sa učil nepomôže veľmi. Čo som vypestoval pôjdem pozbierať. Ale Ďakujem šťastie sa zíde.
risko112 radšej sa uč a neslintaj...
veľa šťastia pri maturite
No neviem neviem ale keďže je už máj a oficiálne aj čas opekačiek tak rozmýšľam tuho nad tým, o týždeň sa mi bude v pahrebe váľať živánska =). Isto sa dáme dokopy viacerí a zrealizujeme to...Veď už bude po maturite tak si aspoň užijem ten pocit "dospelosti" =). Tiež musím priznať, že mám slinky na krajíčku...
Boro, niekedy sme si v robote v dielni, ked nebol alobal v obchode k dostaniu robili tiez spekacky v papieri. Len tak sme zabalili spekacku, ako salonku do papiera a dali na rozpalenu dvojplatnicku elektrickeho sporaka. Ked isiel niekto oklolo tak to trosku pootocil. Boli fakt vyborne. Teraz keby som to spravil v kancli tak by ma stamasiel urcite hnali :-) ale spravim si to na zahrade - tam mam el. varic. Uz nech mam volno ... mnam ...
Bohuzial, vacsina ludi nevie absolutne opekat. Vacsina opeka na ohni a potom to aj tak vyzera ze jedia cierne spalene spekacky plne jedovatych latok a este si pochvaluju ake je to dobré a ze oni maju radi tu spaleninu.
No inteligentni opekaju na uhlíkoch, takto sa dá na ohni upiecť doslova všetko, ja bežne opekám kuracie nožky alebo krídla napichnuté na paličke a vdaka tomu ze je to pripravovane na ohni vonku je to chutovo ovela lepsie a vonavejsie akokeby to bolo pripravene doma v rure.
Kedysi, keď ešte nebol alobal, sme robievali živánsku tak, že sme použili tzv.pergamenový papier.Namočili sme ho na chvíľu do vody, dva razy omotali okolo mäsa a špirálovite obtočili a stiahli obyčajným motúzom. Papier sa postupne spiekol do tvrdej vrstvy a spolu s motúzom zuholnatel do hneda, ale nezhorel. Samozrejme, že sa ho plamene nemohli ani dotknúť. Spomínam si, že sme párkrát použili i obyčajné namočené noviny.Živánsku s priemerom cca 7-8 cm sme piekli asi tak 1-1,5 hodiny.
to:boro
bolo to bravčové, okorenené, hlavne vyklepané ( príprava doma je samozrejmosť),predpokladám, že mohlo ísť o panenku ale rovnako i o krkovičku, či pliecko.Rozklepaný plátok mäska nemôže byť problém.Slaninka najlepšie trojpásiková - oravská. Doporučujem aj kompletné oblohy ( uhorky, atď..)a príručný materiál zvyšujúci komfort ( lopárik, papierové servítky alebo vrchol komfortu-papierové tácky. Po použití všetko spáliť, lopárik nespáliť, ale odniesť domov.Najdôležitejšie som samozrejme zabudol.Aperitív resp. rituálne "vypálenie červíka" na úvod ceremónie.Tu by som doporučil napr. hruškovicu - plánkovicu tzv. Haluzickú 52% , môj posledný objav.Ale v tomto som tolerantný a viem sa prispôsobiť aj inej krajovej špecialite.
Flambovat treba :-)
Závetrie, neviem aké mäso používaš, ale po siedmych minútach musí byť ešte riadne tuhé.Možno iba ak bravčová panenka by bola ok, ale kto už používa také drahé mäsko na živánsku?
ach och, toto som nemal citat az vecer ... zasa pridu morbidne prezrate sny
Ja už vôbec nemusím rozmýšľať, čo zajtra uvarím, aj keď to bude len doma v rúre. Dík.
Sido, nezdá sa ti , že mi trocha fušuješ do remesla :-), a samé zdravé veci