Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opekačky

Misjak

Rád by som vyskúšal varenie pomocou rozžeravených kameňov vo vykopanej jame, niečo ako zemná pec. Máte niekto nejaké skúsenosti? Koľko trvá príprava mäsa takýmto spôsobom? Vďaka

Viol

Milí priatelia, môj poľský kamarát ma poprosil, aby som mu poradila nejaké dobré miesto na augustovú opekačku. Má to byť miesto s príjemnou atmosférou, kde nebýva priveľa turistov a môžu si tam vo väčšej skupinke (tipujem tak 10-15 ľudí) spraviť ohník. Lokalita: Okolie Vysokých Tatier, Podtatranská kotlina, prípadne až Orava. Hm? Viete o niečom takom? Vopred ďakujem všetkým opekačko-znalým :-)

Risko112

Už aj keby som sa učil nepomôže veľmi. Čo som vypestoval pôjdem pozbierať. Ale Ďakujem šťastie sa zíde.

Misjak

risko112 radšej sa uč a neslintaj...
veľa šťastia pri maturite

Risko112

No neviem neviem ale keďže je už máj a oficiálne aj čas opekačiek tak rozmýšľam tuho nad tým, o týždeň sa mi bude v pahrebe váľať živánska =). Isto sa dáme dokopy viacerí a zrealizujeme to...Veď už bude po maturite tak si aspoň užijem ten pocit "dospelosti" =). Tiež musím priznať, že mám slinky na krajíčku...

Legil

Boro, niekedy sme si v robote v dielni, ked nebol alobal v obchode k dostaniu robili tiez spekacky v papieri. Len tak sme zabalili spekacku, ako salonku do papiera a dali na rozpalenu dvojplatnicku elektrickeho sporaka. Ked isiel niekto oklolo tak to trosku pootocil. Boli fakt vyborne. Teraz keby som to spravil v kancli tak by ma stamasiel urcite hnali :-) ale spravim si to na zahrade - tam mam el. varic. Uz nech mam volno ... mnam ...

Edy

Bohuzial, vacsina ludi nevie absolutne opekat. Vacsina opeka na ohni a potom to aj tak vyzera ze jedia cierne spalene spekacky plne jedovatych latok a este si pochvaluju ake je to dobré a ze oni maju radi tu spaleninu.
No inteligentni opekaju na uhlíkoch, takto sa dá na ohni upiecť doslova všetko, ja bežne opekám kuracie nožky alebo krídla napichnuté na paličke a vdaka tomu ze je to pripravovane na ohni vonku je to chutovo ovela lepsie a vonavejsie akokeby to bolo pripravene doma v rure.

Boro

Kedysi, keď ešte nebol alobal, sme robievali živánsku tak, že sme použili tzv.pergamenový papier.Namočili sme ho na chvíľu do vody, dva razy omotali okolo mäsa a špirálovite obtočili a stiahli obyčajným motúzom. Papier sa postupne spiekol do tvrdej vrstvy a spolu s motúzom zuholnatel do hneda, ale nezhorel. Samozrejme, že sa ho plamene nemohli ani dotknúť. Spomínam si, že sme párkrát použili i obyčajné namočené noviny.Živánsku s priemerom cca 7-8 cm sme piekli asi tak 1-1,5 hodiny.

Závetrie

to:boro
bolo to bravčové, okorenené, hlavne vyklepané ( príprava doma je samozrejmosť),predpokladám, že mohlo ísť o panenku ale rovnako i o krkovičku, či pliecko.Rozklepaný plátok mäska nemôže byť problém.Slaninka najlepšie trojpásiková - oravská. Doporučujem aj kompletné oblohy ( uhorky, atď..)a príručný materiál zvyšujúci komfort ( lopárik, papierové servítky alebo vrchol komfortu-papierové tácky. Po použití všetko spáliť, lopárik nespáliť, ale odniesť domov.Najdôležitejšie som samozrejme zabudol.Aperitív resp. rituálne "vypálenie červíka" na úvod ceremónie.Tu by som doporučil napr. hruškovicu - plánkovicu tzv. Haluzickú 52% , môj posledný objav.Ale v tomto som tolerantný a viem sa prispôsobiť aj inej krajovej špecialite.

Boro

Závetrie, neviem aké mäso používaš, ale po siedmych minútach musí byť ešte riadne tuhé.Možno iba ak bravčová panenka by bola ok, ale kto už používa také drahé mäsko na živánsku?

Rbr69

ach och, toto som nemal citat az vecer ... zasa pridu morbidne prezrate sny

Agata1

Ja už vôbec nemusím rozmýšľať, čo zajtra uvarím, aj keď to bude len doma v rúre. Dík.

Mivym

Sido, nezdá sa ti , že mi trocha fušuješ do remesla :-), a samé zdravé veci

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov