Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opekačky

Diskusná téma K článku: Opekačky

Pri decembrovom stretnutí autorov s redakciou sa zvrtla reč aj na námety článkov a Tóno Záhradník pripomenul jeden veľký dlh nás autorov k turistickému národu. Nenapísanie článku o opekaní. Nuž som si spomenul na moje začiatky a kam som sa samovzdelávaním dostal po tridsiatich rokoch. Dúfam, že vám bude chutiť!

PaliT

Ľudia, nebláznite. Nijaká opekačka nestratí čaro tým, že som ohnisko našiel s pomocou GPS. Závisí to omnoho viac od toho, s akými ľuďmi budem sedieť pri ohni. A zo všetkého najviac tá pohoda závisí od jedného človeka, s ktorým idem vždy a na každú opekačku a je to ten, s ktorým budem opekať aj vtedy, keď tam budem úplne sám.

Mirino

Myslím, že každý rozprávame o inom. Jasné, že GPS pomohlo zachrániť životy a ja nekritizujem GPS ako také. Moja reakcia na Mira Svíteka bola len povzdychom nad stratou pocitov "objaviteľa" v dnešnej "internetovej" dobe, kedže všetko už má pridelené súradnice a nieje problém nájsť prameň, útulňu, ohnište...
Osobne GPS nepoužívam, pretože by som všade chodil "na istotu" a pohyb v horách by sa scvrkol na fyzický výkon. No dobre, nebolo by to len o fyzickom výkone, aby ma niekto nechytal za slovo, ale jednoducho by to pre mňa už nebolo ono.

Wbk

@ Mirino,
v popisovanom kontexte tú"módu" rozhodne neobhajujem, ale viniť za to GPS?!? Môj skromný názor je, že tie súradnice na horách resp. v prírode ako takej zachránili už veľké množstvá životov, alebo aspoň zmiernili mnohé následky ktoré by za normálnych okolností boli viac či menej šerednejšie.

Mirino

Miro Svítek mi hovorí z duše. To čaro si strácame sami. A terajšia móda súradníc GPS je len zlatým klincom....do truhly.

Miroslav Svitek

No ako vidím, už sa asi nedá objaviť nič nové, teda toto je už fakt internetová doba. Ešteže sa mi darí túlať sa mimo značiek a cestičiek. Pravdu majú kamoši, že netreba dávať všetko čo človek objaví na internet, lebo potom bude každý o všetkom vedieť a čaro objavovania a neznámeho sa stratí.

Muska

Jasne, ze je to diskutabilne, osobne som mal na mysli ohniska, kt. su oficialne oznacene v terne Lesmi SR.. Pravda je, ze by bolo tazke kontrolovat ci GPS databaza obsahuje len tie..

Mirino

Dúfam, že vrstva "zabezpečené ohniská" v mape bol len pokus o vtip. Som si istý, že by sa našiel ... niekto, kto by podpálil horu a na svoju obranu by použil to, že ohnisko bolo oficiálne uznané ako zabezpečené s geopozíciou na ofiko stránke a že chyba nie je na jeho prijímači. Alebo by sa našiel niekto, kto by vyžadoval po redakcii Hikingu certifikát EU na turistické ohnište. Nesmejte sa. Na Limbe vyžadovala "turistka" EU certifikát o nezávadnosti vody z prameňa nad chatou.

Muska

Počet zabezpečených ohnísk sa dá odhadnúť na stovky ak nie tisícky, preto myslím, že obsiahnuť ich v článku by bolo dosť náročné. Ale máme tu gps databázu, kde by bolo, podľa mňa, možné zriadiť kategóriu "Zabezpečené ohniská". Tu by mohli užívatelia pridávať polohy zabezpečených ohnísk z terénu, tie by sa následne mohli zobrazovať vo vlastnej vrstve na Turistickamapa.sk podobne ako pramene.

Wanderer

Ahoj, nebolo by od veci keby sa nasiell niekto kto by spísal nejaký zoznam ohnísk podla lokalít, prípadne ak nieco také existuje, nejaký clánocek o tom...

Boro

Len nepouži na zabalenie listy lopúcha. Sú smradlavé a horké.

Misjak

Boro vdaka, pomohlo. Urcite som o Setonovom hrnci cital v dakej skautskej prirucke, no skor ma napadlo googlu ponuknut zemny hrniec, varenie v jame a p. Tu vychytavku s kolikom, na naliatie vody pouzijem. Inak vela zoberiem z maorskeho stylu: youtube.com/watch?v=aS87MVC3V…

Boro

Misjak, tento spôsob varenia v prírode sa volá Setonov hrniec.je to podla propagátora pobytu v prírode p.Setona. Veľa receptov ako to urobiť nájdeš, ak si zadáš do googlu heslo " Setonúv hrnec". veľa šťastia s pokusom a dobrú chuť.

Misjak

niečo take, ale skôr ako ingrediencie, by som potreboval technologické postupy, koľko kameňov, aká hlboká jama, ako to zahrabať, aby sa zem nedostala do jedla - či dať ako izolant trávu, lopuchové listy a podobne. Maori na Novom Zelande majú takýmto spôsobom pripravované tradičné jedlo hangi - tak budem kopírovať ich postupy, no ak by mal niekto skúsenosti aj na Slovensku...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma