Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Morské oko – Nežabec – Potašňa

Diskusná téma K článku: Morské oko – Nežabec – Potašňa

Počas víkendu stráveného na chate pri Morskom oku sme toho chceli z Vihorlatských vrchov vidieť čo najviac a využívame ju, vlastne len na spanie. A tak sa aj druhý deň ráno budíme zavčasu s cieľom vyšliapať ku Sninskému kameňu, pokiaľ tam nie je veľa turistov a potom sa vydať po málo frekventovanej červenej značke smerom na Nežabec až k Strihovskému sedlu.

Coumaxmi

Dnes sme išli touto trasou a čítajúc vaše zápisky mám pocit, akoby som to písal ja. Je to skutočne neprebádaný kút Vihorlatských vrchov ale rovnako krásny, ak nie krajší ako ostatné. Odporúčam každému, kto má aspoň trochu dobrodružného ducha, pretože na značku sa spoliehať stopercentne nedá.

Vladopresov

jjano/ na ten vrchol pojdem po zelenej znacke,hranicny vrchol kincszyk bukowsky 1251m znacka pokracuje na rozsypaniec az k sedlu uzocka. cela trasa vedie po hranici. ja pojdem aj z UA, z lubne na hranicu UA k sedlu beskid 785m.

Robo...HE

No mate pravdu vsetci pokial ide o nasich, ale Ukrajina je iny svet. My sme isli na Stinsku rovno z Ulica po hranici a ani milimeter sme neprekrocili hranicu s Ukrajinou a nabehli na nas ukrajinci so sapikmi. Travalo asi hodinu kym ich "dolezity" dostojnik vytelefonoval, cez ich nadriadeneho nasim a ty potvrdili ze sme turisti nahlaseny u nich. Keby chceli tak nas zoberu na ich stranu a mozes ty tvrdit, ze si nebol u nich. Oni dostanu premie, vojaci nejaky opustak a ty prinajmensom mas "super" zazitok z ukrajinskej basy minimalne na jeden den kym ta vydaju a myslim, ze bez pokuty sa nezaobijdes. Tak si myslim, ze zastavit sa na policajnej stanici stoji zato...

Vladopresov

jjano/ z ukrajiny na hranicu az na ciaru mozes,ja pojdem na hranicny vrchol gde vedie znacka,ak bi sa tam nemohlo tak tam nieje povoleny pohyb. aj ked ta stretnu idem im o razitko v pase! a o tom pohybe je to pravda mam to v kiznom sprievodcovi. pokial nelegalne neprekrocis hranicu nic si nezpravil.

Jjano

Vlado, ja som hranicu neprekročil a našli si ma a kontrolovali ešte ďaleko od hranice.
Ukrajinci majú iný systém kontroly, tam je prístup k čiare zakázaný, resp. treba na to povolenie. Na žiadne "ráno, napoludnie a večer" sa nespoliehaj, to je úplne nelogické vysvetlenie :-)

Jjano

Inak, opísaná túra vedie až po Fedkov cez pralesy, zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO (v článku aj v diskusii sú neporušené lesy zdôraznené) a tieto pralesy sú na rozdiel od iných UNESCo pralesov vo Východných Karpatoch ešte stále kvalitné a nie sú poškodzované ťažbou.

Vladopresov

jjano{ minuli rok som bol v NP poloniny 1krat a ludia z novej sedlice mi vraveli ze len SK pohraniciari maju cidla na hranici,ak ju prekrocis hned su u teba nasi. ale ukrajinsky tam chodia rano,napoludnie a vecer. inak by ta chitili az po niekolkych kilometroch od hranice, v obci na UA. kamery tam nemaju!

Jjano

Pohyb pri SK/UA hranici je večná téma, tak ešte raz: informoval som sa priamo u hraničných policajtov a bolo mi povedané, že z policajného hľadiska je zo slovenskej strany prístup na hranicu bez obmedzení, môžeš ísť až na čiaru. Nahlásenie sa nie je povinné, ale oni si ťa v teréne aj tak nájdu a zkontrolujú. Podľa mňa tam musia mať nejaký dobrý systém kamier, lebo keď som sa minulý rok niekoľko dní pracovne pohyboval v blízkosti hranice, tak sa tam stále objavila nejaká pešia alebo automobilová hliadka, ale občaňák odo mňa pýtali iba raz, potom už vedeli, kto som :-) A aj pri tej prvej kontrole vedeli kto som ešte pred pozretím občianskeho, lebo si prelustrovali auto, čo som nechal zaparkované na ceste za Uličom. Celkovo ma za tri dni "kontrolovali" štyrikrát v teréne a dvakrát na ceste. Policajti sú milí, mal som z nich naozaj dobrý pocit, tí, čo som ich stretol, vedeli zaujímavo porozprávať o regióne, v ktorom žijú/pracujú, resp. mi dvakrát poradili cestu, keď som zablúdil (pričom v oboch prípadoch som sa potreboval dostať na SK/UA, resp. SK/PL hranicu a vôbec som sa tým netajil).

Vladopresov

FunTTomas/ nehnevaj sa ale to neznamena,ked je vrchol na hranici ze sa tam nesmie-a uz vobec to nieje vrch vihorlat! musis sa pohybovat len na SK hranici, takze sa nemusim nahlasit u pohranicnikow. cital som ze v ch.k.o.mozes aj po lesnej ceste na vrchol- pojdem na vrch stinska z SK.

Legil

Práve v sobotu a nedeľu som prvý krát navštívil tieto lesy. Išiel som zo Sniny - Sninský kameň - Malé Tŕstie s. (bivak) - Vihorlat - Poruba pod Vihorlatom , ej bisťu parádne bolo :-) Určite sa tam ešte vrátim. ,,tomaash, škoda, že som nevedel že ideš - sám som bol a taktiež som sa brodil hodiny v mokrom snehu ...

Robo...HE

Je to krasna trasa akurat paradoxne na troch fotkach, ktore su pridane k clanku, su byvale holoruby :)
Ak pojdete na Popriecny, tak odporucam sa nahlasit na oddeleni hranicnej policie aby neboli potom problemi, ked vas niekto stretne hore pri hranici. Myslim ze maju oddelenie v Podhorodi...

FunTTomas

Nonormal: keďže masív Popriečny (nemyslím vrchol Popriečneho vrchu) nie je v CHKO Vihorlat, tak je tam možný voľný pohyb okrem koridoru štátnej hranice. Vrch Starý Koňuš je normálne prístupný bez obmedzení. K Priečnemu vrchu pozri článok hiking.sk/…/ukrajinsko_sloven….

Alexander

Tiez by som rad vedel, lebo mam jeden podobny ciel. Ale staci mi to presondovat tak o mesiac, tak potom budem vediet.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov