Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jeseníkmi na bežkách I. – na Praděd

Diskusná téma K článku: Jeseníkmi na bežkách I. – na Praděd

Jeseníky (Hrubý Jeseník), nachádzajúce sa v severovýchodnej časti Českej republiky, sú najväčším a najvýznamnejším moravským pohorím, ktoré má turistom čo ponúknuť v každom ročnom období a v každom počasí. Či už sú to stovky kilometrov turistických značených trás alebo bežkárskych tratí, mnoho zjazdoviek, nespočetné množstvo kultúrnych a a historických pamiatok alebo viacero kúpeľov. Nás do Jeseníkov nalákala práve príjemne pôsobiaca výška snehovej pokrývky, na ktorú bola táto zima trochu chudobnejšia.

J1tka

Ďakujem za prečítanie i za pochvalu. Teším sa, že sa vám článok páči :) Jeseníky sú naozaj pekné a príjemné a určite stojí zato vybrať sa tam.

Čo sa svetových strán týka, pre mňa osobne je severovýchod vpravo hore, severozápad vľavo hore a stred niekde medzi - žiadne presné exaktné delenie. Podľa tvrdenia honzu286 by napríklad taká Afrika juhozápad asi ani nemala :) takže to neberte až tak veľmi vážne,v celom článku ide úplne o niečo iné :)

Vladimir50

Pekný článok,
mnoho kvalitných ilustračných fotiek od plodnej autorky - už piaty článok v tomto roku. Obdivujem Tvoju pracovitosť, držím palce a prajem veľa pekných zážitkov v horách (a pre nás článkov) aj do budúcnosti.

Lubo

Jitkin clanok je podla mna super a verim, ze mnohym priaznivcom bezkovania posluzi ako inspiracia. Predsa len je CR nie je pre vacsinu slovenskych hikerov castou destinaciou, hoci kopce na zapad od nasich hranic maju urcite co ponuknut.

V otazkach geopurizmu zastavam nazor ako Ind_jones.

IND_jones

To honza286 & lasicka: nechcete si vyměnit telefony nebo emaily a přenechat polemiku o tom, kde je severovýchod a kde sever ČR a SR na samostatnou soukromou debatu? Osobně nemám vůbec žádný problém s tvrzením, že Hrubý Jeseník leží na severovýchodě ČR, a hlavně, je to úplně jedno.
Mě spíš jenom potěšilo, že se Jitce - autorce v Jeseníkách líbilo (v hovorové mluvě myslím všichni říkáme Jeseníky a ne Hrubý Jeseník), chválím za průkopnickou návštěvu českých hor a děkuju za pěkně napsaný článek!!

Honza286

To lasička: Vzdálenost nejvýchodnější bod ČR - Praděd 133 km (Červenohorské sedlo 140 km), spojnice nejvýchodnějšího a nejzápadnějšího bodu ČR je 490 km. Takže předpokládám správně, že považuješ Komárno za součást nejzápadnější části Slovenska (vzdálenost nejzápadnější bod SR - Komárno 119 km, vzdálenost nejzápadnější - nejvýchodnější bod SR cca 430 km. Je to při přepočtu totéž, zhruba 27 % spojnice mezi nejzápadnějším a nejvýchodnějším bodem ČR i Slovenska?

Adushka

Jitka, chata Paprsek je tiez skvela! :) Tam som prave podnikla svoju jedinu turu na bezkach - lyzovali sme s kamosmi na Ramzovej a pocasie bolo o nicom, tak som si povedala, ze dalsi den si poziciam bezky a skusim zajst na Paprsek. Tak sa aj stalo, hoci fakt som stala na bezkach prvykrat, tak som dosla az na Paprsek, dala si ich vyborne boruvkove knedliky (tj po nasom buchty na pare) a sup naspat.. kamosi nechapali, ze som to len tak v pohode zvladla :)

J1tka

Ďakujem všetkým za zastavenie sa a prečítanie. Bez mučenia priznávam, že najexaktnejšie určenie geomorfologických celkov nie je mojou silnou stránkou a ani cieľom, keďže nie som geograf a už vôbec nie geograf špecializujúci sa na Českú republiku. Podľa môjho skromného odhadu určenie "Jeseníky" a "Severovýchod ČR" v takomto druhu textov úplne postačuje a text i napriek všeobecnejším výrazom a pomenovaniam plní svoju funkciu. Ak vás však baví hádať sa o tom, kde končí východ a začína stred, poslúžte si.

@ sreto23: v Jeseníkoch sme boli 6. - 12. februára, no podľa toho, čo píšeš, sa zdá, že sa podmienky nejako výrazne nezlepšili :)

@ HonzaJazz: šupiny máme, no na ľade sú aj tie (aspoň mne) tak na dve veci. Najlepšie bolo na stúpanie "napackať" pred a za protišmyk ružový vosk pripomínajúci cukrovú vatu, a potom to aspoň chvíľu nešlo dozadu :)

@ adushka: a nie len Švýcárna je super. Veľmi príjemne nás prekvapila aj chata aj Paprsek, no o nej až v ďalšom článku :)

Lasicka

to honza286: NajVÝCHODNEJŠÍ bod ČR leží za Jablunkovom (Jablunkovské mezihoří?),podľa teba 131 km od Pradědu, na SEVERE ČR ležia Jizerky a Krkonoše, ktoré sú od Pradědu tiež približne nejakých 130 km (Snežka). Prepáč, ale z tohoto mi stále vychádza, že Jeseníky, resp. Hrubý Jeseník leží skutočne na SEVEROVÝCHODE ČR.

Adushka

Jitka, super, aspon takto sprostredkovane som sa vdaka tebe do Jesenikov po case vratila :) Inak chata Svycarna je super, co si pamatam, tak tam aj obstojne varili :)

Sona

Este prezradim, ze Jitka napisala cely serial, takze bezkari sa mozu tesit :)

Edy29

pekne, skoda ze podobnych prikladov bezkarskych trati nemozno na slovensku najst viacej.

HonzaJazz

Mě se celkem na běžkách osvědčily šupiny, sice to drobet hůř jede (ale to u backcountry běžek není priorita), zato odpadá v článku zmiňovaná alchymie s mazáním. Na dlouhý výstupy jsou super stoupací pásy, jejich brzdící účinek se dá dobře využít i při strmých sjezdech, kde není moc prostoru na manévrování. Jinak doporučuju naučit se telemark a užívat si sjezdy v obloučkách :)

Sreto23

Perfektny clanok. Kedy ste tam boli? lebo to stupanie a zjazdy na lade mi uplne pripomina nase "trapenie" v krkonosiach tento vikend.

J1tka

Ďakujem honzovi286 za doplnenie. Žiaľ, nie som geograf, dokonca aj na zemepise sme sa zaoberali len geomorfologickým členením Slovenska a toto bol navyše môj prvý výlet do Jeseníkov, na ktorý si už aj celkom dobre pamätám, takže sa ospravedlňujem za nie úplne najpresnejšie info.

Trasu, ktorú spomínaš, sme si prejsť chceli, avšak o niekoľko dní neskôr napršalo a následne na to začalo mrznúť, takže sme v záujme bezpečnosti tento výlet odložili na inokedy. Už predtým to tam bolo tak trochu "o hubu", s novou vrstvou čistého ľadu by to už bolo asi jedine na mačky.

Honza286

To lasicka: To srovnání je správné - Jesenická oblast x Fatransko-tatranská oblast, ty bys porovnávala podcelek Belianské Tatry s celkem Hrubý Jeseník (tedy rozdíl dvou úrovní), A ohledně tvé druhé připomínky - většina popsané trasy se nachází v Olomouckém kraji (samotný Praděd tvoří hranici mezi Moravskoslezským krajem a Olomouckým krajem, i tebou popisovaná Ramzová je v Olomouckém kraji). Vzdálenost mezi nejvýchodnějším a nejzápadnějším bodem ČR je 483 km, vzdálenost mezi nejvýchodnějším bodem ČR a např. Pradědem je 131 km. Tedy při porovnání se Slovenskem je to totéž, jako bys tvrdila, že Levoča se nachází v nejvýchodnější části Slovenska.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov