Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstava ISPO 2011

Diskusná téma K článku: Výstava ISPO 2011

Zaujíma vás, čo je nového vo svete outdooru a akými novinkami nás prekvapia predajcovia outdoorovej výbavy v zimnej sezóne 2011/2012? Ak áno, tak si prečítajte tento článok, v ktorom vám prinášam prehľad zaujímavých noviniek zo sveta outdooru.

Hasty

Dovaza to north trappers takze sa mozes skusit spytat v obchode kde od nich odoberaju ci by to slo kupit. Ja som skusal len flash, v CR stoji 2100, a myslim ze by mi to stacilo :).

David19

Ohladom noviniek na ISPU ma uple dostal varic Jetboil Sol, ktory za to aj dostal dajaku tu outdoorovu cenu. Z hladiska vyuzitelnosti na treky, uplna pecka - super zbalitelnost a horuca voda za 2 minuty... Len neviem ci sa ku nam dodava a az kam vybehne jeho cena...

Denis

Tak toto je naozaj bomba: "Druhou novinkou je bunda Loke z expanzívnej bavlny Ventile." Prírodné materiály excelujú.

Pavol.hreha

Uvedená vodeodolnosť i paropriepustnosť je parameter pre materiál nie pre bundu ako celok. Bunda nie je 100% nepremokavá, pretože materiál z ktorého je ušitá, je 3 vrstvový laminát, kde je ako vnútorná vrstva použitá textília s vlasovým povrchom (u softšelov je ako spodná textília najčastejšie flís, nie je to však podmienka, pretože najnovšie softšelove materiály sa už podobajú hardšelu ). Vlasový povrch síce umožňuje podlepenie švov, ale nezaručuje 100% nepremokavosť, pretože páska dokonale nepriľne k membráne a voda tak môže migrovať po povrchu vlákien, ktoré sú vo flísovej vrstve pod páskou. Kvôli tomuto dôvodu sa na 99% výrobky zo softšelu nepodlepujú. Ak sa chce docieliť nepremokavosť, tak sa švy na výrobku prelepujú z lícnej strany. Existuje však technológia, ktorá vo švoch odstráni vlasový povrch a páska potom dokonale utesní šev. Takto podlepené výrobky pôsobia elegantnejšie, ako keď sú švy prelepená z lícnej strany. Je to však drahá záležitosť a zatiaľ som to videl iba u firmy Tilak. Z vonkajšej strany prelepuje švy napr. Husky.
A prečo sa bunda pýši týmito údajmi? Dôvod je jednoduchý. Softšelové bundy majú obvykle polovičné hodnoty, čo sa týka vodeodolnosti, paropriepustnosti ap. Preto to výrobca vyzdvihuje. O podlepovaní u tejto bundy sme sa s majiteľom Warmpeacu bavili asi 10 minút. Predtým softšelové bundy nepodlepovali, teraz ale spravili výnimku, pretože tá bunda sa parametrami, ale i vzhľadom blíži k hardšelovej bunde. Táto bunda si vraj podlepenie zaslúžila, preto ho tam majú (tak nejako som to pochopil).
Ďalším dôvodom je podľa mňa marketing a zvýšený záujem ľudí o výrobky, ktoré majú výsačky s peknými vysokými číslami. Ak to na výrobkoch nie je, ľudia si ich nevšímajú a nekupujú ich (mám to odskúšané, ľudia berú viac na výrobky s vyšším počtom výsačiek).

Boro

Paľo, toto trochu nechápem, tá bunda Topdeck má odolnosť voči vode 20 m vodného stĺpca, podlepené švy a predsa nie je nepremokavá??? Veď takéto hodnoty nemá ani niektorý stan a napriek tomu sa touto vlastnosťou pýši.

Sreto23

No na ten tilak Stinger, resp ten novy goretex som zvedavy. Kebyze to udycha bezky ci bike bolo by to fajn. Len ceny sa trosku bojim, ale snad o par rokov klesne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov