Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rychlebskými horami na bežkách II.

Diskusná téma K článku: Rychlebskými horami na bežkách II.

Heslom obľúbenej Chaty Paprsek, ležiacej v Rychlebských horách v susedstve Hrubého Jeseníka, je „Paprsek lyžařům“. Pekný lyžiarsky svah, desiatky kilometrov upravovaných bežkárskych tratí, ubytovanie, strava a niekoľko ďalších službičiek, ktoré nepochybne potešia. Po prvom príjemnom prekvapení sme sa rozhodli využiť tunajšie takmer až prepychové služby ešte raz. Tentokrát sme však chceli štartovať priamo z Paprsku a dlhý záverečný zjazd do doliny nechať na auto. Človek mieni, osud (respektíve nepozornosť) mení...

-OB-

Ahoj Chata Paprsek rozhodně neleží v Jeseníkách, nýbrž v Rychlebských horách - treking.cz/…/rychlebske.htm. To je asi jako bych psal, že jsem navštívil chatu Borišov v Kremnických vrších…

J1tka

Ďakujem za opravenie. Prekročenie pomyselnej hranice medzi Hrubým Jeseníkom a Rychlebskými horami som akosi nepostrehla, všade bolo rovnako pekne a dobre :)

Honza286

To OB: Už jsem na geomorfologické nepřesnosti upozorňoval autorku v předešlých částech této série článku, ale co také chtít od autorky, která tvrdí, že Jeseníky se nachází v severovýchodní části ČR: (Tatry jsou tedy v nejvýchodnější části Slovenska?) A jen malé upřesnění: chata Paprsek leží v Jesenické oblasti, ovšem v celku (pohoří) Rychlebské hory. A máš špatný příměr - správný příměr by měl znít např. Stoh v Tatrách, Kremnické vrchy totiž leží v oblasti Slovenské stredohorie, V. Fatra v Fatransko-Tatranské oblasti.

Honza286

To j1tka: To sis nevšimla, že jsi na jiné straně údolí? Ona totiž hranice mezi Rychlebskými horami a Hrubým Jeseníkem je více než jasná - tvoří ji silnice mezi Lipovou-lázněmi, Ramzovským sedlem a Ostružnou. Vše na západ od této silnice jsou Rychlebské hory, na východ pak Hrubý Jeseník.

Sona

Honza, mierni prosim ton, Jitkinu pracu si velmi vazime a sme radi, ze na Hikingu popisala moznosti bezkovania v tychto lokalitach.

J1tka

ďakujem honzovi286 za milé a povzbudivé slová. O rozdelení ČR na sever, juh, východ a západ sme sa už bavili a myslím, že je absolútna sprostosť venovať takémuto niečomu viac než tri vety. V škole sa na tom v pohode odbavujte, aj nás tam buzerujú za kadejaké rozdelenia rozdelení, ktoré aj tak nikoho reálne nezaujímajú. V prípade takýchto článkov je to ale abosulútne nepodstatné a posledné, čo mienim robiť, je merať si každú krajinu, do ktorej idem, a zisťovať, v koľkých percentách jej šírky sa dané miesto nachádza, aby som mohla s pokojným svedomím povedať, či je to ešte východ, alebo už stred. Okrem toho by podľa Tvojho prepočtu napríklad Afrika mala svoju západnú časť v Južnej Amerike.

Ako som písala skôr, nie som geograf (ani zďaleka) a naozaj neovládam presné geomorfologické členenie každej krajiny, do ktorej som kedy vstúpila. Preto som rada, keď niekto napíše, že som sa v niečom sekla, no aj kritika sa dá povedať rôznymi spôsobmi a nemusíš pritom hneď robiť z človeka úplného blbca. Ja si o Tebe tiež nemyslím, že si hlupák len preto, lebo možno nevieš rozdiel medzi Subjinctive I a Subjunctive II, prípadne nevieš sémanticky rozdeliť anglické prípony a povedať mi ich etymológiu.

Howgh!

J1tka

to, že sme boli na druhej strane údolia som si všimla, to, že tam sa to už volá Rychlebské hory mi nepovedalo absolútne nič. Na mape s geomorfologickým členením je tá hranica pravdepodobne veľmi zrejmá, keď si však reálne na mieste, tak nič také nepostrehneš, naozaj. Žiadne tabule, "hraničné priechody", dokonca ani tie hory nevyzerajú až o toľko inak na ľavej strane údolia ako na pravej.

Piškot

Honzo, doporučoval bych trochu klidu, než nás zase začneš oblažovat svými, jistě báječnými, geografickými vědomostmi. Jsem absolvent částečně geografického oboru, znám poměrně dobře geomorfologické členění a dokonce často a rád jezdím do Rychleb. A přesto naprosto chápu, že 90% lidí řekne, že bylo v Jeseníkách a nemám s tím nějaký velký psychický problém. Rychleby jsou jedním z našich nejméně známých pohoří (a dle mého názoru také jedním nejkrásnějších), což přináší to časté řazení pod Jeseníky.

Jitko nenech se odradit nějakým šťouralem, takoví se asi najdou všude. Každopádně pokud byste chtěli nějaké tipy na výlety po Rychlebech, tak rád poradím. Nějaké info je i u mně na webu.

P.S. A když se tak koukám na tu mapu, tak Jeseníky opravdu leží v severovýchodní části ČR :))

Marcel.c

Honza286 je tu uz asi legendarny a notoricky truhlik a vyryvac.

Clanok je peknym a putavym opisom osobnej skusenosti z bezkarskeho pobytu v kraji, ktory nie je pre nasincov prilis castou destinaciou - tym len jeho hodnota stupa, a nekladie si za ciel byt suchoparnym geografickym traktatom.
To, ci bola autorka v danom okamihu v takych alebo onakych horach nie je podstatne, podstatne je, co tam zazila, ako sa jej to pacilo. A tiez to, ze nam, ktori sme tam este neboli mozno dala tip na pekny vylet.
Mne osobne sa cela seria clankov velmi pacila a dakujem autorke za prijemne a poucne citanie, a to bez ohladu na to, ci nalavo boli fialove hory a napravo bordove alebo naopak.

DanielaM

Jitka, vdaka za super bezkarsku seriu. Je skvele , ze je jar, ale ked citam tvoje clanky, tak by som este kusok zimy aj brala. Prave som si dala predsavzatie, ze bezkovanie buducu zimu urcite zaradim medzi vikendove aktivity. Tesim sa na dalsie skvele clanky z tvojho pera. :-)

KarolM

Jitka, všetko zlé je na niečo dobré! Píšeš pekné články, avšak treba si dať pozor aj na základné geologické údaje. Inak zbytočne stráca článok na kvalite.

J1tka

Ďakujem za zastavenie sa, prečítanie i milé slová. Ja sa práve neviem nabažiť jarných teplých dní a momentálne by som za zimu nemenila :)

KarolM: viem, že nesprávnymi faktami stráca článok na kvalite a neobhajujem použitie Jeseníkov namiesto Rychlebských hôr. Len som sa snažila vysvetliť, prečo k tomu došlo. Nikto nie sme neomylní ani vševedúci a určite si nemyslím, že mám patent na rozum. Takéto "preklepy" sa preto môžu stať (nemôžeme byť všetci odborníkmi na všetko). Problémom by bolo, keby sa stali úmyselne. Vtedy už je to o niečom inom. Preto som rada, keď sa nájde niekto múdrejší a uvedie veci na pravú mieru prípadne doplní chýbajúcu informáciu. Skôr som sa bránila proti honzovej nie práve priateľskej a slušnej reakcii. Kritika sa dá vyjadriť rôzne, takýto spôsob mi však pripadá viac deštruktívny než konštruktívny...

Sreto23

ja uz bezkujem pomerne dlho, ale tato seria ma pekne namotivovala sa ist pozriet do jesenikov. Snad sa mi tam na buduci rok podari skocit.
Autorke vdaka za peknu seriu.

Vrana

Clanky z Jesenickej serie som len rychlo prebehol, ale pocas buducej zimy ked to bude aktualne, si ich urcite precitam podrobne. Jitka, vdaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov