Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Planinami Slovenského krasu

Diskusná téma K článku: Planinami Slovenského krasu

Nemáte chuť niekedy skúsiť niečo úplne iné? Nie klasickú hrebeňovú túru, či prechod z doliny do doliny, ale niečo zaujímavé, krajinársky hodnotné, čo sa vymyká bežným predstavám pojmu pohorie? Stačí ozaj málo, len sa presunúť do oblasti Slovenského krasu, pohoria, ktoré je dodnes akoby v tieni iných, „atraktívnejších“ pohorí.

Juro

Tóno, zase si nám priniesol výborný článok + foto atď. Môžem Ťa poprosiť o nejaké podrobnejšie informácie o hrade na Sokolej skale? Vopred ďakujem.

Vlado

Tóno ako väčšinou vždy sa opäť "trafil" do jednej z mojich obľúbených lokalít.Slovenský kras som "objavil" niekedy v polovici osemdesiatych rokov,keď sme tu počas niekoľkých rokov každoročne strávili určitý čas a vlastne sme prešli väčšinu hlavných trás po planinách. Odvtedy sa sem pravidelne vraciam.Za najkrajšie oblasti (samozrejme s výnimkou unikátnej Zádielskej doliny) povaťujem Plešivskú planinu a niektoré časti Silickej planiny.Páčil sa mi aj menej navštevovaný a trochu netypický Koniar.Škoda,že v súčasnosti neexistujú (alebo to už nie je pravda?)ubytovacie možnosti v Plešivci,ktorý je asi najlepším východiskom (z hľadiska dopravného spojenia)na túry po planinách.Možnosti lacného ubytovania sú v neďalekej Gemerskej Hôrke aj keď spojené s trochou nepohodlia pri dostupnosti vlakových a autobusovýcjh spojov.Takže túto oblasť môžem vrelo doporučiť prípadným návštevníkom.

Roval

Tiez mam prechodene vsetky planiny Sl. krasu a vzdycky sa tam velmi rad vraciam. Je to nadherny kut, ktory nastastie este nie je tak turisticky objaveny.S tym su spojene aj trosku horsie sluzby, ale pre tych ktori hladaju klud a nechcu na prechodoch nikoho stretnut je to idealne.Jedine co mi vadilo, bol nedostatok vody a tak clovek musel vzdycky nabrat flase a tahat ich so sebou...

Axel

Kvalitny clanok z mojej oblubenej lokality.
Sluzby prakticky ziadne, doprava minimalna. Voda vseobecny problem.
Aj napriek tomu krasna oblast so specifickym carom a minimom navstevnikov.

Eskimo

Skvelé! Takmer všetko z toho mám prejdené, ale na tvojich fotkách to vyzerá možno ešte krajšie ako v skutočnosti :-)

Inak tá Zádielska chata (reštaurácia) je zanedbaná už od nepamäti... Vyzerá stále rovnako (zle), od mojej prvej návštevy Zádielu s rodičmi, keď som mal takých 7-8 rokov, cez školský výlet v 3. triede ZŠ (10 rokov) až po poslednú návštevu minulý rok v auguste (25 rokov)... Mám dojem že odkedy tú budovu postavili, neopravili na nej vôbec nič... Btw. v starom turistickom sprievodcovi sa píše, že voľakedy pri nej boli aj chatky... samotná budova teda nemala vôbec slúžiť na ubytovacie účely... chatky však vraj demontovali ako neperspektívne a budova reštaurácie chátra sama pod vplyvom "zubu času"...

Ale aspoň niečo pozitívne: keď som bol naposledy v Krase, zistil som zaujímavú vec - na planine na východ od Zádiela smerom na Hačavu vybudovali nový náučný chodník... vďaka sponzorstvu holandského ministerstva pôdohorspodárstva... ešte že sa zahraničie stará o naše prírodníé pamiatky...

Karlos

Ahoj Dali. Zaujal ma tvoj clanok k Slovenskemu krasu, je to putave rospravanie, dobre fotky. Nieviem ci mas nieco blizsie k hradu v Tornale. Priznam sa, ze tuto lokalitu vobec nepoznam. Viem o nej len z odbornej literatury, plus hradok-hlaska. Zda sa mi, ze objekt na "hrade" je z romantickej prestavby 19.storocia, ale niesom si isty. Inak co sa tyka Hrhova, v starsich vyskumoch (AVANS) sa pise o kamenej straznej vezi nad obcou, ktora bola skumana.Vies o tom nieco blizsie? Zaujima ma aj tvoj nazor na hrad na Sokolej skale. Rozsah, stav ruiny, ci je podorys Slivka-Vallasek presny. Lokalitu poznam aj z varak.hu, kde je nafotena.
Karlos. pegut@centrum.sk

Boro

Tóno,zasa bezva,mám tiež tento kraj v obľube a aj dosť pochodený.Spomínam,ako na chate v Zádielskej vliezol za nami na terasu kôň a tak "tvrdo" somroval,že sme ho museli stoličkami vyhnať von.Pripájam sa k Vladovi,že tá Plešivecká planina je naozaj krásna ,ale aj opustená a bez vody.Naposledy sme tam boli r.1994 a jedinú vodu sme našli v napájadle u Vlčieho štítu.

Daulagiri

Super článok tradične doplnený skvelými fotkami. V Sl. krase som ešte na turistike nebol no v jaskyni Domica už áno a patrí k 3 naj jaskyniam ktoré som zatiaľ navštívil (škoda že bolo málo vody a loďky nepremávali).
Túto oblasť mám na zozname no na jej návštevu si ešte musím počkať, ale s fotiek vidím že navštíviť tento kút sa oplatí.

Tono

Hned na zaciatok mojho komentara, vsetky dakujem za slova uznania a som velmo rad, ze sa clanok pacil.
Teraz niekolko mojich postrehov.
Je pravda, ze na planinach je vody pomenej, ale v takomto kraji je to predsa len jasna vec. Ale ja tak, na Hornom vrchu boli dva pramene + Zadielska chata a slas Soroska, na Silickej planine zasa studna Rakyta, pramen Svata Anna, Dlholucky pramen, krcmi v Silici, Sil. Jablonici, Kecove bufet pri Domici. Tiez na Ples. planine ja poznam 2 pramene a celkovo, ja osobne som nikdy na planinach smad moc nepocitoval (braval som 1,5 l vody). Ale je to na kazdeho uvazeni. Podobne je to aj na ostatnych planinach (ked uz nie je pramen, krcma je vzdy tak trochu na dosah ruky).
Mna zasa na Sl. krase priam fascinuje taka zvlastna divocina, bez tur. sluzieb. Podla mna je to prave ,,to prave orechove,,.
Osobne mam prebruseny Sl. kras ci uz po znackach, alebo mimo nich takmer cely. A tiez suhlasim s nazorom, ze naj je prave divoka Plesivecka planina, casti Sil. planiny. Ale ozaj pusta je planina Dolny vrch, kde niet tur. znacenia. Kazda planina dokaze niecim ocarit, kazda ma svoje ,,genius loci,, len ho treba dokonale precitit. Rad spomýnam na noci stravene napr. na Koniarskej planine, na obetavu srciu matku, ktora ma doslova lakala od mladata a pod.
Plesivec, fakt skoda ze tam zanikli ubytovacie moznosti (este som zazil hotel aj ubytovnu pri stanici ZSR ale aj krades ciganskeho dietata a potom naslednu hadam najdivokejsiu bitku medzi ciganmi). Je to fakt skoda, lebo odtial bolo velmi dobre spojenie do celeho Krasu, v mestecku su ruiny hradu a krasny got. kostol. S okolitych bral a luk super vyhlady. Podla mojich najnovsich info, by mal uz v Plesivci fungovat nejaky penzion. Ak niekto viete blizsie info, napiste do fora.

Tono

Ahoj Karlos, crnkni mi,, dohovorime dake alko-stretko a preberieme tie lokality. Inak ohladne Sokolieho hradu, na varak. hu to relativne schematicky celkom sedi. Ale rad by som Ti potom osobne doplnil este niekolko detailov. Aj ohladne este blizkych lokalit, ktore som presiel.
Juro, na varak.hu$ret pod heslom Solyomko najdes celkom slusne info o hrade.
Boro, to napajdlo este stale stoji.

Tono

Aoropo, team editorov, myslite si, ze ma zmyslem napisat clanok napr. o Koniarskej planine (a nie len o nej), ked som tam bol naposledy pred 8 rokmi?
Lebo som dostal 3 emaily, kde ma vyzvali, ci nenapisem aj o inych planinach.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma