Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Planinami Slovenského krasu

Eskimo

To znacenie je v Krase fakt dost ubohe, cervena znacka este ako-tak ale tie ostatne, skoda hovorit...

Axel: Co sa tyka prechodov do Rudohoria, dve pekne trasy, ktore mozem odporucit su 1. Zo Zadiela hore na planinu a dalej, po zelenej, po modrej a po zltej do Medzeva (isiel som pred par rokmi, tak cca. 2002), resp. 2. Zo Zadiela na planinu a dalej po zelenej do Stosu (tiez, ale toto som siel z Turne cez hrad a tak do Stosu, cca. 2003)...

Kriticky bod na tej prvej trase je modra znacka, ktora traverzuje Jeleni vrch sprava, ale odbocka tam vobec nie je vyznacena! Isiel som po tej znacke 2x, prvykrat som sa zbytocne vytrepal az k vysielacu na Jeleni vrch, druhykrat som uz vedel, ze musim davat pozor na odbocku, aj tak som ju prehliadol a musel sa par metrov vracat... (to len na margo "kvality" znacenia v Slovenskom krase)

Inak na tej zelenej znacke od vyhliadky Na Skale, myslim, ze az po Hacavu teraz vybudovali ten naucny chodnik s holandskou podporou, co som o nom pisal nizsie...

Tono

Osadnik, samotny vrchol je bez vyhladov, o vyhladoch s rubanisk sa neradno zmienovat, lebo zarastaju mladinou, ale vybehni na Malesovu skalu, tam je vyhlad.

Axel

Ta nekvalita na Zeleznej brane a okoli je tam dodnes ;-)
Ale uz sa orientujem aj bez znaciek.

Trasa zo Zadielu na Osadnik (a samotny vrchol) poskytuje nejake vyhlady?

Tono

Axel, znacenie na planinach. Ono pravdu povediac (skusenost z rokov 2000 - 2007), ja osobne mam dojem, ze znacenie je v celku dobre (Horny vrch, Silicka planina, Plesivecka planina a Koniarska planina). Ale treba fakt na urcitych usekoch pozorne sledovat znacku. K znaceniu Jasovskej, Zadielskej a Borcianskej planiny, nemozem sa relevantne vyjadrit, lebo som tam chodil hlavne v rokoch 1982 - 1996. Vtedy bolo znacenie dost zanedbane v okoli Zeleznej brany, inak sme ani tam v tom case nemali problem. Takze ja mam dojem, ze na znacky sa da spolahnut.
SV, V a JV cast som dost pobehal aj mimo znacenia, ked sme hladali viacere hrady - hradky (Jasov, Moldava, Drienovec, Turna, Chorvaty, Hostovce, Hrhov, Drnava, Lucka a pod.) a hradiska na oboch svahoch Zadiel. dol. Z prechodov som absolvoval zelenou na Osadnik (2000) a Stos (1987).

Axel

Tono: spoliehas sa sam na seba, ani len na znacky sa nemozes. Bud ich nenajdes, alebo si nemozes byt isty, ze ukazuju spravne.
Berto: mozno nebudes sam, ale ja som lenivy sliapat 10 hodin, necham sa vylozit na Soroske.

Ako mate pochodeny vychod a JV Slovenskeho krasu? (Jasovska planina, prechody do Rudohoria...)

A este par technickych:
stanovat bez obavy z pokuty a zleho svedomia mozte na tychto miestach

  1. Zadielska chata (restauracia Bystrina) – luka pri chate
  2. Silicka planina - pri chatach na Rakati
  3. Silicka planina - pri restauracii Koliba na Soroske
  4. Plesivska planina - pri Dulovej chate
  5. lokalita Bikaret pri Silickej Jablonici

Do pozornosti davam aj moznost legalne zist do doliny potoka Cremosna z cervenej znacky v oblasti Mutnej studne. Minimalne navsteva kostolika v Lucke by mohla za to stat.

Tono

Ano Berto, presne to aj mna na planinach Krasu fascinuje, ta pustatina, nikde nikdo, spoliehas sa sam na seba a svoje schopnosti, to je to prave...

Berto 112

Vďaka Tono za krásny článok. Túlal som sa po planinách minulé leto, jeseň aj jar, ale tak si ma naštartoval, že v nedeľu ma asi nič nezastaví a prejdem si prvú polovicu tvojej trasy ale opačným smerom - z Jovíc do Zádielu. To ticho a prázdno na planinách rušené len bzukotom hmyzu je nezabudnutéľné.

Karlos

Ahoj Dali. Dakujem za ten "kirchenburg", pekne foto.
Pozeram,ze ti fotacik este pekne sluzi.:-)
Tono, ozvem sa ti,ale neviem ci ta nahodou nezobudim, ked budes po nocnej.:-) Rad sa s tebou stretnem na jedno,dve,tri pivka, aj ja mam novinky. Zacali sme obiehat lokality do pripravovanej knizky Kamenni strazcovia III.
Karlos

Tono

Aoropo, team editorov, myslite si, ze ma zmyslem napisat clanok napr. o Koniarskej planine (a nie len o nej), ked som tam bol naposledy pred 8 rokmi?
Lebo som dostal 3 emaily, kde ma vyzvali, ci nenapisem aj o inych planinach.

Tono

Ahoj Karlos, crnkni mi,, dohovorime dake alko-stretko a preberieme tie lokality. Inak ohladne Sokolieho hradu, na varak. hu to relativne schematicky celkom sedi. Ale rad by som Ti potom osobne doplnil este niekolko detailov. Aj ohladne este blizkych lokalit, ktore som presiel.
Juro, na varak.hu$ret pod heslom Solyomko najdes celkom slusne info o hrade.
Boro, to napajdlo este stale stoji.

Tono

Hned na zaciatok mojho komentara, vsetky dakujem za slova uznania a som velmo rad, ze sa clanok pacil.
Teraz niekolko mojich postrehov.
Je pravda, ze na planinach je vody pomenej, ale v takomto kraji je to predsa len jasna vec. Ale ja tak, na Hornom vrchu boli dva pramene + Zadielska chata a slas Soroska, na Silickej planine zasa studna Rakyta, pramen Svata Anna, Dlholucky pramen, krcmi v Silici, Sil. Jablonici, Kecove bufet pri Domici. Tiez na Ples. planine ja poznam 2 pramene a celkovo, ja osobne som nikdy na planinach smad moc nepocitoval (braval som 1,5 l vody). Ale je to na kazdeho uvazeni. Podobne je to aj na ostatnych planinach (ked uz nie je pramen, krcma je vzdy tak trochu na dosah ruky).
Mna zasa na Sl. krase priam fascinuje taka zvlastna divocina, bez tur. sluzieb. Podla mna je to prave ,,to prave orechove,,.
Osobne mam prebruseny Sl. kras ci uz po znackach, alebo mimo nich takmer cely. A tiez suhlasim s nazorom, ze naj je prave divoka Plesivecka planina, casti Sil. planiny. Ale ozaj pusta je planina Dolny vrch, kde niet tur. znacenia. Kazda planina dokaze niecim ocarit, kazda ma svoje ,,genius loci,, len ho treba dokonale precitit. Rad spomýnam na noci stravene napr. na Koniarskej planine, na obetavu srciu matku, ktora ma doslova lakala od mladata a pod.
Plesivec, fakt skoda ze tam zanikli ubytovacie moznosti (este som zazil hotel aj ubytovnu pri stanici ZSR ale aj krades ciganskeho dietata a potom naslednu hadam najdivokejsiu bitku medzi ciganmi). Je to fakt skoda, lebo odtial bolo velmi dobre spojenie do celeho Krasu, v mestecku su ruiny hradu a krasny got. kostol. S okolitych bral a luk super vyhlady. Podla mojich najnovsich info, by mal uz v Plesivci fungovat nejaky penzion. Ak niekto viete blizsie info, napiste do fora.

Daulagiri

Super článok tradične doplnený skvelými fotkami. V Sl. krase som ešte na turistike nebol no v jaskyni Domica už áno a patrí k 3 naj jaskyniam ktoré som zatiaľ navštívil (škoda že bolo málo vody a loďky nepremávali).
Túto oblasť mám na zozname no na jej návštevu si ešte musím počkať, ale s fotiek vidím že navštíviť tento kút sa oplatí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum