Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Schronisko Pilsko na Hali Miziowej

Merhorn

Honzo nic proti ale postavit chatu na turcianskom hrebeni VF a budem tyzden plakat, ten hreben ma prave preto svoje caro, to iste aj dalsie tebou menovane priklady. Je to moj nazor preto prosim neberte moje slova ako presadzovanie si jedneho nazoru.
Som toho nazoru, ze hory nemusia byt pre vsetkych, vysvetlim.
Ja chapem, ze hory chcu navstivit aj deti a menej zdatni turisti, to je uplne v poriadku, ale preco by mali byt hory "organizovane" tak aby ich mohli vsetci zdolat, teda vsetky hory.
Prave to je na tom to carovne, ze na niektore trasy sa musim pripravit a nezdolam ich lahko. Preco robit z hrebena NT, VF a pod lunapark kde sa dostane kazdy? nie, to ja vonkoncom nechcem. Zveladit co tu uz je pripadne velmi citlivo pridat ak niekde je naozaj potrebne.

Jarro

nechcem rypat ale na jednej strane sa tu stazujete a na druhej strane ste radi ked je v horach takmer ludoprazdno....uvedomte si ze cim viac tych chat bude, tym viac budete nadavat ze je to ako na jarmoku a polezu vam na nervy sandalkovi turisti

Merhorn

mmm jarro, ono je asi dolezite identifikovat predmet staznosti a nasledne aj pripadne predstavy riesenia tychto vycitiek. mam pocit, ze oboje tu celkom zrozumitelne odznelo :)

Honza286

To merhorn: Nikde jsem nepsal, aby byla chata co 5-10 km s kapacitou 100 lůžek, ale nějaká chata / bivak by už jen z důvodu bezpečnosti měla být ve vzdálenosti 5-8 hodin chůze. Navíc v současnosti nelze ani díky absenci takovýchto zařízení legálně absolvovat hřebenovku Západních Tater. A samozřejmě to pak pocítí i poskytovatelé služeb cestovního ruchu dole v údolích.

Merhorn

Honza, ja som ta pochopil, ale aj napriek tomu co si napisal sa odvolavam na mnou napisane, pisal by som to iste. Slovenske hory su krasne aj tym, ze su este obcas divoke, nie az tak poznamenane cestovnym ruchom, teda aspon ja si zijem este v tejto utopii. Turciansky hreben VF sa da spravit za jeden den. Davat nan utulnu by bolo len koncentrovanie turizmu a s tym spojenymi aj negativami casto do tejto krasnej divociny.

Honza286

Všetko sa dá spraviť za jedeň deň, aj hrebeň Západných Tater či celé Nízké Tatry. Ono dle hikeplanneru je to 11 1/2 hodin chůze - samozřejmě to lze zvdládnout za méně, ale s velkým báglem člověk příliš času neušetří a je to hodně na hraně a to jen zhruba od půlky května do půlky září, pak je to již takřka nezvládnutelné normálním tempem i s přestávkami. Navíc neexistuje přímá úměra mezi chata = masivní turismus, navíc zrovna turčanský hřeben Velké Fatry nikdy nebude trpět nějakým velkým náporem svátečních turistů už jen pro svůj charakter, omezenou kapacitu chaty pod Borišovom (bez noclehu v ní nebo v její blízkosti to za jeden den opravdu není realizovatelné.

Marcel.c

Aj ten Turciansky hreben je realizovatelny za 1 den bez noclahu, z Vysnej Revucej do Lubochne. V tom prave spociva to caro, o ktorom pisal merhorn, pripravit sa a naplanovat si to, aj s tou trochou neistoty, ako to dopadne. Pocit v cieli je potom velmi prijemny, napriek unave.

FunTTomas

Vážení diskutujúci,
akosi ste odbočili mimo témy Pilsko a Chata na Hali Miziowej, preto svoje príspevky smerujte do inej vhodnejšej témy.

Honza286

Nikdo tady nezmínil jeden důležitý fakt, že ani na polské straně nejsou na hlavním hřebeni ty chaty nějak extrémně blízko od sebe - bráno od západu je první chata na Rači (ze Srafínova 14 km), další chaty jsou pak relativně blízko od sebe na Prezibku a na Rycerzowe (dalších 10, resp. 14 km), další chata je pak až Hala Miziowa (39 km, 10 3/4 hod.), dále je to je schr. na Hali Miziowej (dalších 26 km). A terén této části Beskyd není opravdu nic pohodového a vhodného pro sváteční turisty).

Adushka

Honza, zabudol si na Kravcov vrch, tam je tiez polska chata. A to je presne medzi Rycierkou a Halou Miziovou.

Marcel.c

Honza tiez zabudol na chatu pod Skalankou z polskej strany, cca 2,5 km od Serafinova. Neviem ale, ako je to s prevadzkou v nej, vzdy tadial chodim po statnej hranici, cez vrchol Skalanky

Honza286

Adushka, díky za upozornění, ovšem neřekl bych, že je to přesně mezi:/ - vzdálenost mezi Przegibkem a touto chatou je stále 26 km. Navíc při plánování přechodu celého pásma Beskyd to turistovi příliš nepomůže - pokud nechce jít jeden den právě jen oněch 13 km, tak se jedné velmi dlouhé etapě stejně nevyhne, případně musí nocovat normálně v přírodě. A Chata pod Skalanką má jen minimální význam při nějakém přechodu či jako nouzový úkryt při změně počasí vzhledem ke své blízkosti k začátku/konci hřebene Beskyd (je využívána hlavně v zimě). PS: Je nutno rozlišovat Chata pod Skalanką a Schronisko Skalanka - to první je přímo na hřebeni Kysuckých Beskyd, to druhé nad Koniakówem rovněž v katastru Zwardoně.

Adushka

Honza, jasne, nemerala som to presne, len viem, ze ta chata tam po ceste je.. my ked sme sli hrebenovku, tak sme usek Tri kopce - Rycierka po hranici vynechali a sli to radsej cez Polsko (s noclahom na chate Rysianka a potom zltou a ciernou na Ujsoly a dalej zelenou na Rycierku) - pekne useky, krajinarsky hodnotne, k tomu chaty po ceste.. parada. urcite lepsie ako sa trmacat hore-dole lesom striktne po hranici.

Marton

od 27. do 29.8. sa chystame s detmi (od 4 do 6 rokov) do Beskidu Žywieckeho - chceme spať na Krawcowom Wierchu a Rysianke - ked chceme spat v izbach, ktore normalne ponukaju, treba si brat aj spacaky? - vie niekto poradit, ma niekto skusenost?

Adushka

Marton, na Rysianke sme spacaky nepotrebovali, ako je to na Krawcovom, to netusim.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma